Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Našiel som cestu Christianity - Articles - Hnutie čistých sŕdc
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Našiel som cestu
   

Autor: świadectwo,
Milujte sa! 1/2006 → Hnutie čistých sŕdc



Masturbovať som začal v druhom ročníku na strednej. Naposledy som to robil pred dvoma mesiacmi. Trvalo to – a verím, že sa to nezopakuje – šesť rokov. Chcem sa podeliť o svoju skúsenosť, lebo som presvedčený, že som našiel spôsob, ako vyliečiť túto či inú závislosť: BOH A LEN BOH.

Zabudnite na silu vôle. Zabudnite na to, že riešením je manželstvo; jediné, čo zmeníte, je spôsob, akým hrešíte, tentoraz využijete svojho partnera.

Chápem váš zármutok. Toľkokrát ste sa pokúšali skoncovať s touto závislosťou a nepomohlo! Zažil som to. Musíte veriť, že existuje riešenie. Nie je to také ťažké, ako si myslíte. Len nesmiete veriť sebe, ale len Bohu.

Pokúšal som sa zbaviť tohto zvyku najmenej desaťkrát! Napokon som si uvedomil, že už to neovládam, že to nie som ja, kto rozhoduje, či a kedy to robiť. No aj keď som si uvedomil, že ide o závislosť, nič sa nezmenilo. Moje skoršie, neúspešné pokusy zbaviť sa tohto zlozvyku sa skončili viac-menej ako tento: najprv som vyznal svoj hriech (aj keď veľmi povrchne) kňazovi vo svätej spovedi; potom som pristúpil k svätému prijímaniu. To bolo všetko. Potom som znovu podľahol – televízia, internet, pornografia a podobne. Upadol som do akéhosi „tranzu“.

Spomienky na toto obdobie sú bolestivé. Všetky tie premrhané dni a noci! Taká bola moja „vďačnosť“ Bohu za milosti, ktorými ma zahrnul. Trvalo to celých šesť rokov. Uvedomoval som si svoju neschopnosť a slabosť. Smútok a mierna depresia sprevádzali každý takýto pád.

Ako som s tým skoncoval? Znovu to začalo sviatosťou zmierenia, no tentoraz to bolo iné. Toto bola skutočná, úprimná spoveď, v ktorej som nielen priznal svoju vinu, ale aj povedal Bohu, že mám ozajstný problém a nedokážem ho vyriešiť, bojím sa, čo so mnou bude a stratil som nádej. Po tvári mi stekali slzy.

Myslím, že pri tejto svätej spovedi prišiel obrat. Som si istý, že práve vtedy Boh ku mne prehovoril skrze kňaza. Boh sa na mňa pozrel, sklonil sa ku mne a utešil ma. Znovu mi dal nádej. Privinul si ma ako svoje dieťa. No aj kňaz bol dôležitý. Neskôr som si ho zvolil za duchovného otca.

Zdalo sa, že po tejto pamätnej svätej spovedi sa moje problémy skončili. No o pár dní neskôr som sedel pred televízorom a znovu som neodolal pokušeniu. Na začiatku filmu bolo upozornenie pre divákov a zanedlho som sa pozeral na erotické scény. Boh bol so mnou. Vypni televízor a odíď – počul som ho. No ja som jeho hlas nepočúval. Pokušenie hriešneho potešenia bolo silnejšie. Podľahol som. V jedinej sekunde som zabudol na naše nedávne zmierenie.

Viem, že keby som mal dnes v noci po dvoch mesiacoch čistoty opäť sedieť pred televízorom, znovu by som podľahol. Znovu by som podľahol svetu a odcudzil sa Bohu. Preto sa už v noci nepozerám na televíziu. Vlastne sa na ňu pozerám už len zriedka. Nemám na ňu čas. No mám čas na modlitbu. Deň začínam s Bohom. Nosím pri sebe ruženec a často sa ho modlím. Modlím sa ho v autobuse, či na zastávke. O tretej popoludní sa modlím korunku k Božiemu milosrdenstvu. Každý deň sa snažím ukončiť modlitbou ruženca. A aj keď sa niekedy nedokážem sústrediť na jednotlivé tajomstvá, aspoň sa snažím. Prečo? Lebo cítim moc tejto modlitby! Lebo vďaka tejto modlitbe napríklad viem, kedy vypnúť televízor a odísť z miestnosti. Vďaka tejto modlitbe pokušenie slabne a ja kráčam po Božích cestách. Chodím do univerzitnej kaplnky, čoho som sa vždy bál.

Je nádherné byť slobodný. Samozrejme, že mám iné problémy, možno aj horšie než predtým, no je to preto, že si ich viac všímam. Musím byť na pozore a vyhýbať sa príležitosti k hriechu. Musím si dávať pozor na oči a vedieť, kedy odvrátiť zrak. Musím zvážiť, čo čítam a s kým sa schádzam. Viem, že ak budem čerpať zo sviatostí, každý deň sa modliť a zúčastňovať sa svätej omše, potom s Božou pomocou odolám pokušeniu. A želám to všetkým.

Možno moje svedectvo niekomu pomôže. Poradil by som vám, aby ste sa modlili, čerpali zo svätých sviatostí a ak nepatríte do žiadneho modlitbového spoločenstva, pridajte sa k nejakému. Pomôže vám to. V tomto nájdete liek na vašu závislosť a každodenné problémy. Nezabudnite: Boh je vždy na vašej strane. Musíte ho len pozvať do svojho srdca.

            Michal, 20 rokov 

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské