Articles for Christians at TrueChristianity.Info. O tom, prečo chcú chlapci čakať so sexom do sobáša Christianity - Articles - Hnutie čistých sŕdc
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
O tom, prečo chcú chlapci čakať so sexom do sobáša
   

Autor: Jan Bilewicz,
Milujte sa! 6/2008 → Hnutie čistých sŕdc



Ahoj! Vari všetci chlapci myslia len „na to jedno“ a pokúšajú sa to dosiahnuť? Taký názor možno počuť či čítať kdekade. Tí, čo ho hlásajú, sami rozmýšľajú a túžia len „po tom jednom“ a aj ostatných merajú podľa seba. Typické!...

Mnohí chlapci zachovávajú čistotu a chcú si ju zachovať až do sobáša. Už som písal, ako dievčatá zdôvodňujú svoje rozhodnutie zachovať si predmanželskú čistotu. Dnes sú na rade chlapci. Každý uviedol najmenej štyri (najviac desať) argumentov za čistotu. Vidno, že celú záležitosť majú dobre uváženú. Najčastejšie boli dva argumenty: nečistota je hriech a vedie k ťažkým chorobám vrátane AIDS. V tomto liste uvádzam najzaujímavejšie vyjadrenia chlapcov.

Rozhodol som sa počkať, lebo existuje predmanželská vernosť. Pred manželstvom musím ostať verný budúcej manželke.

Samozrejme, vieme, čo je to manželská vernosť. Ale čo je to predmanželská vernosť? O tom sa nehovorí. Je to tabu? Nerob si nádeje, že sa o tom niečo dozvieš v televízii či prečítaš si v obyčajných časopisoch. Tam sa propaguje nielen predmanželská, ale dokonca aj manželská nevera!

Predstav si nasledujúcu situáciu: Mnoho rokov po maturite stretneš na ulici dávneho spolužiaka. Od maturity ste sa nevideli. Už si ženatý, máš deti a vedieš usporiadaný rodinný život. Idete do reštaurácie na večeru. Máte si toľko toho čo povedať! Po niekoľkých prípitkoch na zdravie svojich profesorov sa začínajú vynárať spomienky.

Spolužiak v jednej chvíli hovorí, že sa pozná s tvojou manželkou a že krátko spolu aj chodili. Veľmi túžil „mať s ňou sex“, ale nepodarilo sa mu to. Rozhodne mu povedala, že sa jej páči, ale intímnosti si rezervuje len pre manžela.

Ako by si sa cítil? Nebol by si na svoju manželku hrdý?... Každý by chcel mať ženu, ktorá na neho dokázala čakať! A každá – len tak na okraj – by chcela muža, ktorý jej pred manželstvom zachoval vernosť.

No teraz iný scenár: Mnoho rokov po maturite stretneš bývalého spolužiaka. Idete spolu na večeru. Víno trochu rozviaže jazyk... Spolužiak zrazu začne rozprávať, že kedysi chodil s tvojou ženou. Vedel, že bola doňho zaľúbená. Keď jej navrhol sex, nerobila nijaké drahoty. A potom ešte prezradil niekoľko pikantností z ich stretnutí... Ako by si sa cítil? Necítil by si sa podvedený? Existuje niečo také ako predmanželská vernosť?

Niekto môže povedať, že žena nemusí vedieť o tom, čo v minulosti robil jej muž, ani muž o tom, čo robila jeho žena. A že vyššie opísaná situácia je zriedkavá. Odpoviem otázkou: Ak v manželstve muž podvedie ženu a ona o tom nič nevie, ostane ich vzťah rovnaký ako vtedy, keď ju nepodvádzal? Bude láska na rovnakej úrovni?... Určite nie! Lebo on nosí vo svojom srdci svoju zradu, čím poškodzuje manželský vzťah.

Vráťme sa k predchádzajúcej situácii. Mlčanie nerieši problém zlej minulosti. Začíname nový život a nehovoríme o tom, čo sa udialo kedysi v minulosti? Aká láska by to bola? Mne najbližší človek na celom svete má akési vyhradené oblasti, do ktorých nemám prístup?! Alebo naopak – ja mám tajomstvá pred ňou. Ako by sme si mohli byť najbližší? Láska okrem iného spočíva v tom, že si ľudia dokážu povedať všetko. Bez úprimnosti niet pravej lásky.

Klamstvo je v takom prípade ešte horším riešením. Možno azda budovať svoju budúcnosť na klamstve?

Najlepšie by bolo priznať sa k chybe a úprimne odprosiť za predmanželskú neveru. Také čosi treba v každom prípade urobiť pred sobášom. To si vyžaduje normálna poctivosť. Snúbenci musia poznať minulosť človeka, s ktorým sa majú spojiť do konca života. Samozrejme, odprosenie je jedna vec. Druhou je rozumné zváženie druhej strany, či niekto bez ohľadu na ľútosť v danej chvíli bude schopný zachovať vernosť manželským sľubom. Veď možno celé roky sa učil byť neverný. Dokáže teraz odrazu zmeniť svoj štýl myslenia a konania? To, čo sme robili v minulosti, vo veľkej miere vplýva na našu prítomnosť a budúcnosť.

Ako, vidíš, komplikácií sa objavuje viac než dosť. Najlepšie je, keď snúbenec môže pokojne snúbenici vyznať (a naopak): „Vždy som ti bol (bola) verný (verná).“ Však?

Zachovávam čistotu, lebo chcem byť slobodný.

Niektorí tvrdia, že sú slobodní, lebo pozerajú pornografiu, počítajú „úspechy“ u dievčat jeden po druhom, ak nie v skutočnosti, tak v predstavách, ukájajú sa atď. Ale čo je to za sloboda? Myslíš si, že s tým dokážu prestať? Ak niekto takto chápe slobodu, veľmi rýchlo sa stáva závislým. Zlo zotročuje. „Každý, kto pácha hriech, je otrok,“ povedal Pán Ježiš (Jn 8, 34). A tak to aj je!

Múdry Sirachov syn píše: „Neoddávaj sa výstredne nejakej vášni, lebo vášne tvoju dušu roztrhajú ako zúrivý býk... Zlá vášeň ničí človeka“ (Sir 6, 2. 4, preklad A. Boteka, Dobrá kniha 2006). Rozumieš, o čo ide? Ak si večer po desiatej pustíš televízor, máš 90 % istotu, že uvidíš nejakú ilustráciu tejto veľmi živej sentencie. A čím neskoršia noc bude, tým častejšie tam vystupujú ľudia zmietaní vášňami ako býci. Sú – to je ľahko vidieť – obľúbenými „hrdinami“ väčšiny dnešných filmových i televíznych režisérov. Azda taký je tvoj ideál života?

Čistota je schopnosť ovládať svoje vášne. Zachovávať čistotu znamená cvičiť sa v slobode.

Predmanželská čistota vedie k dobrému spolužitiu v manželstve.

Sex pred manželstvom vedie teda k zotročeniu, no v manželstve nie? Ako je to možné?... Obdobie pred manželstvom má byť časom učenia sa čistote. Čistota je schopnosť ovládať žiadostivosť. Treba sa to učiť (zvlášť to musia robiť chlapci) podobne, ako sa treba učiť rôznym iným čnostiam, napríklad trpezlivosti, pracovitosti, úprimnosti, altruizmu, atď.

Ak sa niekto naučil čistote pred manželstvom, potom manželské spolužitie bude prejavom a vyjadrením lásky a vzájomného darovania sa. Ak sa to však niekto nenaučil, spolužitie bude len ukájaním vášní, pudov či zlozvykov pomocou tela ženy. Nemyslíš si, že to nie je lákavá perspektíva? Telo ženy sa používa na uspokojovanie zlozvyku... Záver? Neslobodno si ničiť svoju sexualitu pestovaním žiadostivosti. Pestuj si sexualitu ovládaním vášní.

Dokonca aj v manželstve treba pracovať na zachovaní si vnútornej slobody pre schopnosť milovať telo ženy, a nielen žiadať. Takú slobodu totiž možno stratiť. Obdobia zdržanlivosti, vyžadované prirodzenými metódami plánovania rodiny, dobre slúžia k jej zachovaniu.

Čistotu zachovávam jednoducho preto, že mám veľa záujmov, ktoré ma pohlcujú. A chcem ich rozvíjať. Nemám čas na hlúposti.

Mnohí by mohli povedať naopak: „Sex ma tak pohlcuje, že nemám ani chuť, ani síl, ani času na rozvíjanie svojich záujmov.“ Azda by mohli Edison, Pasteur či Enstein rozvíjať svoje talenty, keby márnili čas a energiu na naháňanie sa za sexuálnymi pôžitkami? Keby sa nenaučili ovládaniu a disciplíne, ostali by celkom priemernými ľuďmi, a nestali by sa veľkými vedcami – dobrodincami ľudstva. Kultúra, v ktorej žijeme, žiaľ, robí z mnohých nadpriemerných ľudí veľmi priemerných, keď ich zatiahne do hriechu nečistoty. Hriech vždy zmenšuje človeka. Vo Svätom písme čítame: „Tí, čo páchajú hriech a neprávosť, sú nepriateľmi vlastného života“ (Tob 12, 10). O kultúre smrti sa nehovorí len preto, že propaguje násilie, potraty, eutanáziu, atď., ale aj preto, lebo zabíja. Zvlášť v mladých ľuďoch to, čo je v nich najšľachetnejšie: ideály, talenty, slobodu, lásku, atď.

Dôležité je objaviť svoje záujmy a schopnosti – vedecké, umelecké, náboženské, spoločenské, športové, ktoré sú konštruktívne, podporujú rozvoj človeka a prinášajú mu uspokojenie. Treba ich objaviť a potom rozvíjať pre vlastný prospech aj na prospech iných ľudí.

Zaoberať sa obzeraním nahých žien na Internete alebo „dobýjaním“ ľahkých dievčat na diskotéke dokáže každý hlupák. Veľkú vášeň pre opačné pohlavie má dokonca aj pes... Umením je však objaviť svoje skutočné talenty. Každý nejaké dostal. Jasne o tom hovorí Pán Ježiš (Mt 25, 14 – 30). Našiel si ich už?... Pouvažuj, čo rád robíš, v čom by si bol dobrý, o čom snívaš. Nejde len o to, čo je práve v móde, „in“, alebo čo ti prinesie nejaký úžitok. Ide o to, čo je hlboko v tebe a tvoje.

Napríklad Krištof má veľmi rád hory a trávi tam všetok svoj voľný čas. Po štúdiu si chce opraviť nejakú chalupu a urobiť z nej malú chatu. Keby sa mu to nepodarilo, chcel by sa stať horským záchranárom... Anka so svojím chlapcom pracujú cez víkendy ako dobrovoľníci v hospici. Radi robia niečo pre iných. Vojto sa chce stať biológom. Na prázdniny si zo školy požičal mikroskop. Je nadšený prírodou. Hovorí: „Ako krásne to všetko Boh stvoril!“

Mladosť je veľmi dôležité obdobie. Ak ju prežijete dobre, celý život budete zbierať dobré ovocie. Ak ju prežijete zle, bude zbierať zlé ovocie. Čo človek zaseje, to bude žať.

Zachovávam čistotou, lebo mám úctu k dievčaťu.

To je jeden z mojich obľúbených argumentov. Učenie sa čistote je učením sa úcty k dievčatám. Vari si nemyslíš, že taký plejboj pozerá na ženu rovnako ako čistý muž? Plejboj je taký muž, ktorý sa pozerá na ženu tak, ako zajac na zajačicu, keď sa pári... Nuž ja nechcem vidieť v dievčatách len telo. Nechcem neustále špekulovať, ako si tú či tamtú získať a potom ju nahovoriť na to či ono, najlepšie dostať ju do postele a potom si užívať, kým sa nenájde nový „objekt“.

Zaujímajú ma iné vzťahy s dievčatami – chcem obdivovať ich krásu a najmä krásu vnútornú, ktorú muž osobitne potrebuje: ich vľúdnosť, láskavosť, jemnosť, starostlivosť, atď. Chcem sa s nimi normálne rozprávať, deliť sa o myšlienky a zážitky, bez manipulácie, bez skrytých úmyslov, jednoducho kamarátiť sa s nimi. Takému pohľadu na ženy, teda pohľadu s láskou, sa treba učiť. Dosahuje sa priamo úmerne tomu, ako rastie schopnosť víťaziť nad svojou žiadostivosťou.

Devätnásťročný Andrej napísal toto: „Som veľmi rád v spoločnosti dievčat. Majú niečo, čo mi chýba v mužskej spoločnosti: vľúdnosť, vďačnosť... No vnímam to a dokážem sa z toho radovať len vtedy, ak som čistý vo svojich myšlienkach a túžbach. Túto harmóniu veľmi ľahko naruší žiadostivosť, ak ju rýchlo neovládnem.“

Chvíľkové pôžitky nie sú pre mňa najdôležitejšie. Aspoň sa nesnažím z každého dňa vyžmýkať maximum pôžitkov.

Prizri sa pretekárom na nejakých športových pretekoch, napríklad na olympiáde. Dlho sa museli pripravovať. Určite má každý z nich za sebou celé mesiace intenzívneho tréningu. Koľko práce, zriekaní a obiet. No ako sa teraz radujú zo svojich úspechov! Dokonca aj na tréningovú drinu spomínajú v dobrom. Určite! To, čo bolo ťažké, zmenilo sa na radosť.

Keby si však namiesto tréningu len užívali? Dosiahli by nejaký úspech? Určite by mali veľa pôžitkov, no olympiádu by sledovali len doma v televízii a pritom by si nadávali, že premárnili šancu.

Predstav si snúbencov, ktorí sa rozhodli zachovať predmanželskú čistotu. Samozrejme, že ich to veľa stojí, no v deň sobáša majú osobitnú radosť. Ktovie, či nie je väčšia než radosť olympionikov na stupňoch víťazov. Získali niečo viac než zlatú medailu. Získali trvalé dobro. Naučili sa napríklad byť na seba nároční, obetovať sa, pracovať na sebe, zriekať sa egoistických chúťok, naučili sa duchovnému boju, premáhaniu svojich slabostí, vernosti zásadám. Toto sa treba naučiť, aby človek mohol milovať. Najväčšou odmenou za predmanželskú čistotu je láska. Na predmanželské zriekania budú spomínať s radosťou. Tak sa vždy spomína na boje o dobro.

No keby sa rozhodli pre chvíľkové pôžitky, tak také olympijské manželstvá by mohli sledovať len v televízii. Pardon, v televízii, samozrejme, také manželstvá neukazujú. Je to tabu.

Priemernosť a bezcennosť ma neláka. Mám rád ťažké úlohy.

Neznášam správanie sa podľa módy. Zdravé ryby plávajú proti prúdu. S prúdom len zdochnuté.

Títo dvaja sú veru európska superliga! Dokážu samostatne rozmýšľať a byť na seba nároční. Hľadajú pravdu, no neriadia sa bezmyšlienkovito módou či rôznymi reklamnými sloganmi typu: Sme slobodní, teraz sa žije takto alebo Všetci to tak robia. Predmanželský sex je pre týchto chlapcov lacným efektom a plávaním po prúde mediálnej propagandy. Oni si nepremárnia život. Urobia z neho niečo pekné a neopakovateľné. Určite to nebude nejaké módne klišé.

Zachovávam čistotu, lebo viem, že teraz by som dievča len využil. Ešte nie som zrelý na zodpovednú lásku.

Nikdy neslobodno využívať dievčatá, aj keby boli hlúpe a samé by to chceli.

Niektorí konajú takto: je príležitosť – tak sa prijme úplatok; je možnosť niečo ukradnúť – tak sa ukradne. Je príležitosť niečo vypiť na cudzí účet – tak sa vypije. Je príležitosť využiť dievča – tak sa využije. No iní hovoria: „Nie, ďakujem, neberiem nijaké obálky. Nie, ďakujem, nepijem. Nevyužívam ľahké dievčatá. Nepozerám pornografiu.“ Sú takí aj takí. Jedni sa v živote riadia Božími zásadami, iní pudmi, chúťkami, náladami, alebo jednoducho ich riadi diabol. Jedni majú pevnú morálnu chrbtovú kosť, iní ju majú ako medúza. Ti druhí stále hovoria, že tí prví sú hlúpi, lebo neberú, lebo nevyužívajú príležitosť, atď. No kto je skutočne hlúpy?

V liturgických čítaniach na sviatok svätého Stanislava Kostku, patróna mládeže (ktorého určite tiež neraz nazvali hlúpym), sú tieto slová z Knihy múdrosti: „S bázňou prídu vtedy, keď budú sa vypočítavať ich hriechy, a ich neprávosti ich usvedčia z očí do očí. Vtedy sa spravodlivý postaví s veľkou dôverou pred tvárou tých, čo ho sužovali (kedysi) a čo znevažovali jeho námahy. Keď to uzrú, zmocní sa ich strašná hrôza... Navzájom si budú vravieť s ľútosťou, zo skľúčenej duše horekovať budú: ,To tento bol, ktorého sme vysmievali kedysi, zasypávali ho posmechom‘“ (Múd 4, 20 — 5, 3).

Zachovávam čistotu, lebo chcem prežívať veľa skutočných radostí, pôžitkov a rozkoší.

Provokácia?... Vôbec nie! Je tu reč o skutočných pôžitkoch. Lebo aj pôžitky sú rôznej kvality. Dokonca aj vreckoví zlodeji, podvodníci, drogoví díleri a ďalší majú tie svoje. Čím hrubšiu peňaženku potiahli, čím viac dávok predali, tým väčší pôžitok, ba dokonca rozkoš. Prestupovanie piateho či siedmeho prikázania niektorým spôsobuje veľký pôžitok! Podobnú kvalitu majú pôžitky vyplývajúce z prestupovania šiesteho alebo deviateho prikázania.

Lepšie je zarábať si poctivo. Skutočnú radosť prinášajú legálne zarobené peniaze, však? Skutočný pôžitok zo sexu má človek jedine v zákonnou formou uzavretom manželstve... Ak sa človek zriekne hriešnych pôžitkov, dostáva iné. Nemyslíš si, že konanie dobra prináša radosť? A len konanie dobra dáva skutočnú radosť – čistú a trvalú. Hriech oberá o pravú radosť! Pozri sa, čo o tom hovorí Sväté písmo: „Spravodlivý sa teší v Pánovi a spolieha sa na neho a jasajú všetci, čo majú srdce úprimné“ (Ž 64, 11). „Môjmu srdcu dal si väčšiu potechu než majú tí, čo oplývajú vínom a obilím“ (Ž 4, 8). Možno mať buď tie, alebo tamtie pôžitky. Nie oboje naraz. Buď, alebo.

Zachovávam čistotu, lebo tak budujem „civilizáciu lásky“.

Svet by vyzeral úplne ináč, keby všetci zachovávali predmanželskú čistotu a vo veľkom stupni od nej závisiacu manželskú vernosť. Neporovnateľne lepšie. Po prvé, zmizli by choroby prenášané pohlavným stykom. Po druhé, zanikli by pornografia a prostitúcia. Koľko dievčat pracuje v „spoločenských agentúrach“ alebo v pornografickom priemysle?... Mnohé z nich sa tam ocitli proti svojej vôli. Zvábili ich ponukou celkom inej práce. Ak sa búria, bijú ich, väznia, znásilňujú, predávajú ich ako tovar z jedného verejného domu do druhého. Koľko ich zmizlo bez stopy? Otroctvo najhoršieho druhu. Je to neuveriteľné v 21. storočí a to vraj v civilizovaných krajinách...

Keby som ti porozprával (zrejme aj sám o tom vieš), čo je to „sexuálna turistika“, detská pornografia, pedofília, obchod s maloletými, ešte jasnejšie by si videl, že neovládaná, ba dokonca ospravedlňovaná a podnecovaná žiadostivosť môže urobiť z muža už nie zviera, ale démona.

Ak by sa zachovávala predmanželská čistota aj manželská vernosť (teda život podľa Božích prikázaní), neboli by choroby prenášané pohlavným stykom, sexuálne závislosti, sexuálne zneužívané deti, znásilňované, týrané a podvádzané ženy, manželské nevery, matky a otcovia, ktorí vychovávajú deti sami, manželstvá uzatvárané narýchlo, lebo „dieťa je už na ceste“, potraty, čiže vraždy detí pred narodením.

Vidíš, koľko zbytočného utrpenia, poníženia, dokonca smrti. Nemyslíš si, že ak sa im chceme vyhnúť, musíme ľudí povzbudzovať k zachovávaniu čistoty a učiť ich zachovávať ju?... A opačne, čím viac podnetov k nemravnosti, čím viac podnecovania žiadostivosti nahotou, pornografiou, zmyselnou módou, tým viac utrpenia, však? Je to logické? Samozrejme! Tak sa buduje civilizácia smrti. Prečo ju niektorí budujú? Prečo seba samých nazývajú pokrokovými?

Zachovávaním čistoty sa dáva dobrý príklad iným. Všetko, čo robíme alebo hovoríme, má vplyv na niekoho okolo nás – dobrý alebo zlý. Takto každý z nás buduje buď civilizáciu života a lásky, alebo civilizáciu smrti.

Bojujem o čistotu, lebo: „Len čisté srdce môže plne uskutočniť veľké dielo lásky, ktorým je manželstvo.“ Tieto slová povedal Ján Pavol II.. Viem ich naspamäť. Záleží mi na vydarenom manželstve a rodine. Nesklamem sa. Viem, komu som uveril.

Na chvíľu ostanem pri dvoch posledných vetách uvedeného vyjadrenia. „Nesklamem sa. Viem, komu som uveril.“ Ide o to, že v živote veľmi veľa závisí od toho, komu uveríme. Niektorí si myslia, že nepotrebujú nijaké rady, lebo sami vedia, čo majú robiť. To sa trochu podobá tomu, akoby chceli postaviť dom bez akejkoľvek pomoci. Postavil by si si sám krásny dom? Mám obavy, že nanajvýš nejakú búdu, v ktorej by nik nechcel bývať. Myslíš si, že stavba tvojho života je ľahšia ako stavba domu?

Pri takomto predsavzatí je potrebná pomoc odborníkov. Poznajú zákonitosti a majú skúsenosti. Treba použiť správne zákonitosti stavebníctva, ináč by všetko mohlo spadnúť. Pod vedením odborníkov by si určite dokázal vytvoriť niečo pekné... Podobne je to aj v živote. Používanie správnych zákonitostí budovania života vedie k dobrým výsledkom, používanie zlých k zlým. Ináč to nejde.

Pozri sa na svojich známych, starších o desať, pätnásť rokov. Určite uvidíš takých, ktorým sa niečo v živote zrútilo alebo hrozí zrútením, alebo už vidíš len ruiny. Život iných zas pripomína nejakú búdu, no nie pekný dom. Vieš, prečo? Mysleli si, že najlepšie vedia, čo majú robiť, alebo uverili hochštaplerom, ktorí sa dokázali jedine výborne predvádzať. Napríklad hovorili, že stavba bude bezproblémová, ľahká a pohodlná. A pritom nepoznali ani násobilku, základy radili stavať tak ako strechu, strechu ako dlážku, a napokon povedali: „Rob, ako chceš.“ V jednom mali pravdu – bolo to veľmi veselé a všetci sa veľmi dobre zabávali. Ale len na začiatku!

Žiaľ, niektorí mladí ľudia stavajú svoj život podľa princípov ľudí, ktorí nedokážu odlíšiť dobro od zla. Všetko sa im pletie, napríklad nemravnosť pokladajú za lásku, pokrok a modernosť. Úchylky za „inú lásku“. Súhlas so zlom nazývajú toleranciou. Týranie detí pokladajú za sexuálnu výchovu, zavraždenie dieťaťa nazývajú prerušením tehotenstva a svoje manipulácie a klamstvá riadením svojho života.

Kto je najväčší odborník na dobro a zlo, čiže na dobré a zlé zákonitosti budovania života? Pán Boh! Existuje nejaký väčší odborník? Čo nám Boh hovorí na tému, ktorú rozoberáme? „Lebo to je Božia vôľa, vaše posvätenie: aby ste sa zdržiavali smilstva a aby každý z vás vedel mať svoju nádobu vo svätosti a v úcte, nie v náruživej žiadostivosti ako pohania, ktorí nepoznajú Boha“ (1 Sol 4, 5). „Smilstvo a akákoľvek nečistota alebo lakomstvo nech sa ani len nespomenú medzi vami, ako sa patrí na svätých“ (Ef 5, 3).

A Svätý Otec je odborník na dobro a zlo? Je zástupca Ježiša na zemi. Nehovorí sám zo seba. Je nástrojom v Božích rukách. A práve on povedal: „Len čisté srdce môže plne uskutočniť veľké dielo lásky, ktorým je manželstvo.“ Veríš Jánovi Pavlovi II., alebo tým, čo hovoria presne naopak?

Bojujem o čistotu, lebo nechcem stratiť večnosť.

Pán Ježiš hovorí: „Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha“ (Mt 5, 8). A na inom mieste Svätého písma čítame: „Nemýľte sa: ani smilníci... ani cudzoložníci ani chlipníci... nebudú dedičmi Božieho kráľovstva“ (1 Kor 6, 9). Žiaľ, mnohí sa klamú! „Knieža tohto sveta“, čiže diabol s pomocou svojich ľudí vytrvalo pracuje, aby si ostatní mysleli, že nemravnosť je maličkosť. Ale zrieknutia sa boja o čistotu vedie k strate Božieho kráľovstva. Pokiaľ niekto bojuje s takým či onakým hriechom, ešte neprehral vojnu o svoj večný život, aj keď možno prehral nejakú bitku. AIDS nie je najhorším dôsledkom hriechu nečistoty.

Na dnes toľko. Už bez komentára uvediem ešte niekoľko ďalších argumentov za predmanželskú čistotu, ako ich napísali chlapci v ankete:

Majte sa!

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské