Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Skôr ako sa zamiluješ o moslima Christianity - Articles - V kruhu rodiny
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Skôr ako sa zamiluješ o moslima
   

Autor: Imran,
Milujte sa! 8/2008 → V kruhu rodiny



Na tom, že sa dievča zamiluje do chlapca, nie je nič zlé. Nemám nič proti tomu, že tým mužom je moslim – príťažlivý, úprimný, milý a nádherný človek. Znepokojuje ma však to, že také zamilovanie sa takmer vždy končí trpkým sklamaním ženy. Čo je príčinou takého rozčarovania? Chýbajúce základné vedomosti o moslimskej mentalite.

Viem, že každý človek je iný. Viem, že zamilované dievča vidí vo svojom vyvolenom len to, čo chce vidieť, a vždy je presvedčené, že „ten jej je výnimočný“. To však nič nemení na skutočnosti, že pohľad človeka na svet, na iných ľudí, na medziľudské vzťahy a spoločenské správanie sa je sformovaný prostredím, v ktorom bol vychovaný. Niektoré schémy v moslimskom zmýšľaní sú našej mentalite také cudzie, že sa nám zdajú až neuveriteľné. Takmer nedokážeme uveriť, že niekto skutočne rozmýšľa v takých kategóriách – a tým hroznejšie rozčarovanie nás čaká, keď sa na vlastnej koži presvedčíme o tejto inakosti.

Predovšetkým musíme vedieť, že celý život moslima je podriadený jeho náboženstvu – islamu. Nie je to nijaké tajomstvo – otvorene sa hovorí o tom, že islam nereguluje len duchovný život človeka, ale ovplyvňuje aj rodinný, spoločenský, politický a ekonomický život svojich vyznávačov, pričom im pravidlá stredovekej arabskej púšte nanucuje ako Alahove sväté príkazy. Prestúpenie týchto pravidiel nie je skúmané v kategóriách svedomia, dobra alebo zla – je jednoducho trestané v súlade s predpismi Koránu: zlodejovi sa naozaj utína ruka, cudzoložnicu skutočne kameňujú, neveriacim sa naozaj podrezáva krk – všetko v súlade s príkazmi Koránu. Preto si nepredstavuj, že tvoj vyvolený – moslim môže rozmýšľať ináč ako prikazuje Korán. Zmýšľanie, ktoré nie je v súlade s Koránom, je trestané.

Ďalej musíme vedieť, ako Korán vníma ženu a ako ju prikazuje brať. Je pravda, že rodina je v islame najdôležitejšia a že žena tam má veľkú hodnotu. Priemerná cena za ženu sa pohybuje v desiatkach tisícov dolárov, pri priemerných zárobkoch v arabských krajinách v stovkách dolárov. Niekoľko tisíc dolárov má hodnotu žena s viditeľnou telesnou vadou (napr. škuľavá). Keď sa chce moslim oženiť, musí zaistiť platbu tejto sumy otcovi alebo bratom svojej vyvolenej, na vlastné útraty zorganizovať hostinu a hojne obdarovať celú rodinu snúbenice (obvykle veľmi početnú). Pri takej vysokej hodnote ženy je pochopiteľné, prečo rodina až prehnane dbá o zachovanie panenstva svojej dospievajúcej dcéry a prečo sú také časté vraždy dievčat, podozrivých z kontaktov s mužmi. Otec a bratia musia predsa všetkým dokázať, že ich „tovar“ je najvyššej hodnoty. Okrem toho v prípade znásilnenia sa v islamských krajinách nikdy nehľadá násilník – muž, ale sa zabíja znásilnená žena. Pre všetkých je totiž jasné, že to ona ho vyprovokovala – preto ona musí byť potrestaná, nie on. Len na okraj dodám, že Korán dovoľuje mužovi nebiť ženu, ak je pokorná a vo všetkom ho poslúcha.

A napokon musíme vedieť, ako islam vníma vzťah medzi mužom moslimom a ženou nemoslimkou. Po prvé, len takýto vzťah je dovolený – niet ani reči o vzťahu medzi ženou moslimkou a „neveriacim“ mužom. Moslim má právo oženiť sa s nemoslimkou a dokonca dovoliť jej neprijať islam, ale aj tak je ním a islamským právom braná ako moslimka: má právo ju podvádzať, má právo zobrať si iné ženy, má právo vyhnať ju alebo ju opäť prijať, rozhoduje o osude ich spoločných detí. Jej názor sa ani v jednej z týchto oblastí neberie do úvahy. A ak by sa rozhodla ostať pri svojom náboženstve, tak nesmie ani nič dediť z majetku svojho manžela po jeho smrti.

Musíme vedieť aj to, že moslim nemá povinnosť zachovávať sexuálnu čistotu. Islamské právo je v tejto oblasti veľmi prispôsobivé, dovoľuje manželstvá na krátku dobu – napríklad na mesiac, týždeň, či dokonca len na jednu noc. Potom nasleduje legálny rozvod – a hriech ani nebol. A navyše vo vzťahoch s neveriacimi zaväzujú dodatočné pravidlá, ktoré sa nám zdajú natoľko barbarské, že je až ťažko uveriť v ich existenciu. Avšak jednoznačne vyplývajú z pojmu din al-fitra („biologické“ náboženstvo). V zmysle tohto pojmu je islam odovzdávaný aj... sexuálnou cestou! Moslim prostredníctvom pohlavného styku s nemoslimkou robí z nej „nositeľku islamu“! Pri takomto prístupe každá kopulácia s nemoslimkou nadobúda misijný význam – dokonca aj vtedy, ak je to prostitútka, ktorá za to berie peniaze. Chvályhodné je aj znásilnenie nemoslimky, jej zvedenie alebo hoci aj nahovorenie na „posteľné hry“. V susedských vzťahoch medzi kresťanmi a moslimami v takých štátoch, ako je Sýria, Turecko alebo Irak (v ktorých ešte žijú početné kresťanské komunity), existuje prvok tvrdošijne prehliadaný všetkými médiami: znásilňovanie kresťaniek. Toto je v moslimskej mentalite zakorenené tak hlboko, že moslimská žena priam pohŕda svojím mužom, ak sa nevyznamenal znásilnením aspoň jednej „neveriacej“...

Čo z toho všetkého vyplýva? Nuž stretávaš moslima, ktorý je do teba zahľadený a priťahuješ ho svojím výzorom. Avšak neklam sa – nie si pre neho atraktívnejšia ako iné ženy. Jednoducho on vo svojej vlasti vidí ženy len v spoločnosti mužov (spravidla otcov alebo bratov), so šatkou na hlave, v dlhých nohaviciach a s dlhými rukávmi, niekedy dokonca so zakrytou tvárou. Niet potom divu, že každá Európanka v u nás bežne prijímanom odeve (a tým skôr s holým bruchom alebo hlbokým výstrihom) mu pripadá ako bohyňa sexu. Tamtie ženy sú pre neho mimo manželstva (ktoré stojí veľmi veľa) nedostupné – ale teba môže prehovoriť, kúpiť si, poblázniť alebo jednoducho znásilniť. Keby oklamal nejakú moslimskú ženu, musel by počítať s možnosťou pomsty zo strany jej rodiny – no ty si nanajvýš poplačeš nad vlastnou hlúposťou a zničeným životom... Zato on medzi svojimi zažiari ako veľký misionár, šíriaci islam medzi naivnými ženami kafarov, teda neveriacich...

Viem, že zamilovanosť oberá človeka o rozum. Preto ťa prosím, aby si si toto všetko premyslela skôr, ako sa zamiluješ do moslima.

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské