Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
„A nič vám nebude nemožné“ (Mt 17, 20)
   

Autor: Sebastian Bednarowicz,
Milujte sa! 23/2011 → Zmysel utrpenia

Často počujeme, že svätá Rita je „svätou pre bezvýchodiskové situácie“. Ak sa však pozrieme na jej život zameraný na zomrelého a zmŕtvychvstalého Krista, ihneď zbadáme, že tu ide o oveľa viac. Pomoc svätej Rity pri riešení problémov ľudí vychádza z jej spoluúčasti na passio Christi – passio hominis, teda na utrpení Krista, ktoré zahŕňa utrpenie každého človeka.

Svätá Rita žila v nepokojnom období na prelome 14. a 15. storočia v Casciu v Taliansku. Ako mladú ju vydali za muža, ktorý bol ďaleko od Boha, ale svojou trpezlivosťou a príkladom ho priviedla k obráteniu. Žiaľ, krátko nato jej manžela zavraždili. Rita zostala sama s dvoma nedospelými synmi.

Miestny taliansky obyčaj v tom čase prikazoval, aby najbližší príbuzní zavraždeného jeho smrť pomstili – nariaďoval krvnú pomstu. Pre zbožnú ženu, akou bola Rita, neprichádzalo niečo také do úvahy, avšak jej synovia napriek úpenlivým matkiným prosbám chceli smrť otca pomstiť. V praxi by to však znamenalo, že samých seba odsúdia na smrť: buď na základe rozhodnutia mestského tribunálu ako trest za spáchanie zločinu, alebo by sa stali obeťou vendety zo strany rodiny zavraždeného. Rita si bola vedomá, že tak, ako stratila muža, môže stratiť aj svojich synov. Neprestávala sa modliť, aby ich Boh uchránil pred spáchaním ťažkého hriechu vraždy.

Krátko nato vypukla v meste epidémia, počas ktorej zomreli obaja jej synovia. Pred smrťou odpustili vrahom svojho otca a aj sa vyspovedali. Po tejto udalosti Rita zatúžila vstúpiť do augustiniánskej rehole. Vedela však, že pokiaľ sa nezmieria príbuzní jej muža s rodinami vrahov, neprijme ju žiaden kláštor. Napriek mnohým poníženiam a pohŕdaniu napokon priviedla rozhnevané rodiny k zmiereniu. Takto sa mohla vydať na cestu rehoľným životom; zvlášť kontemplovala umučenie Krista. Za svoju oddanosť a zbožnosť bola obdarovaná stigmou rany z tŕňa z tŕňovej koruny, ktorú mala na svojom čele vyše pätnásť rokov. Keď zomrela, jej telo nepodľahlo rozkladu a do dnešného dňa je vystavené v sklenenej truhle v kláštore v Casciu.

Svätá Rita má osobitný dar pomáhať tomu, kto sa na ňu obracia, preniknúť do spasiteľného utrpenia Krista počas jeho umučenia a smrti tým, že pripomína, že od narodenia Ježiša až po jeho úplné obetovanie sa za nás sa Boh v Ježišovi o nás stará a zjednocuje sa s nami zvlášť v najťažších chvíľach nášho života, teda v utrpení a smrti.

V tejto perspektíve sa „nemožné“ prosby tisícok ctiteľov, ktorí ju vzývajú, menia na „možné“, pretože svätá Rita pomáha svojim priateľom zveriť život Ježišovi. Vtedy človek zjednotený s Ježišom skrze každodennú modlitbu a sviatostný život začína vidieť svoje problémy v inej perspektíve – v súlade s jeho slovami: „Ľuďom je to nemožné, ale Bohu je všetko možné“ (Matúša 19, 26).

Svätá Rita učí, že  máme spájať svoje utrpenie s Ježišovým, že si máme pripomínať, ako bol opustený ľuďmi, odsúdený, ponížený, zabitý na kríži. Hrozný výkrik, ktorý vydal Ježiš o tretej hodine v onen piatok, keď zomrel: „Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil?“ (Matúša 27, 46), je stále prítomný v ťažkostiach, počas skúšky, v chorobe člena rodiny, pri strate zamestnania, pri opustení manželom, manželkou, pri smrti dieťaťa...

Ježiš Kristus nám dáva pochopiť, že prežívané utrpenie a bolesť, ak ich znášame spolu s ním, sú pre nás veľkou milosťou spoluúčasti na jeho utrpení za spásu všetkých ľudí. Tí, ktorí trpia spolu s Ježišom, sa stávajú kanálmi Božích milostí vo svete, stávajú sa „kľučiarmi Neviditeľného“, ktorí otvárajú srdcia uzavreté pred Bohom.

Ritina skúsenosť, ktorá bola v každej situácii zjednotená s Ježišom, nám dáva istotu, že Boh v každej bolesti a v nešťastí prichádza k nám so svojou milosťou; utrpenie s Ježišom je vždy prameňom veľkého požehnania. Nikdy nepremárnime svoje utrpenie, ale obetujme ho Ježišovi.

sprac.  Sebastian Bednarowicz

Modlitba obetovania utrpenia:

Ježišu, Božský Spasiteľ, prostredníctvom Nepoškvrneného Srdca Panny Márie ti obetujem svoje psychické a telesné utrpenie i duševné úzkosti za svätú Cirkev, kňazov, redakciu Milujte sa! a za apoštolát života (môžete pridať ďalšie úmysly). Vylej na svet prúdy svojho milosrdenstva. Obráť neveriacich, vysloboď závislých na zlozvykoch, zahrň svojou starostlivosťou rodiny, aby sa mocou tvojej milosti vzopreli nástrahám zlého ducha. Zjednoť manželov, ktorým hrozí rozvod; daj rodičom lásku a odvahu prijať každé počaté dieťa a aby chránili život až po prirodzenú smrť. Starým ľuďom daj milosť spájať sa s tebou v utrpení. Mládeži a deťom daj čisté srdcia, oslobodené od všetkých závislostí, pripravené plniť Božiu vôľu.

Učiň, aby mi utrpenie neodoberalo nádej, aby moja viera nezhasínala, aby moja láska neustávala. A keď nastane koniec môjho života, príď ku mne a priveď ma do svojho kráľovstva.

Amen.



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské