Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Cesta k láske
   

Autor: Svedectvo,
Milujte sa! 24/2011 → Hnutie čistých sŕdc

Tvrdil, že sme boli šťastní... Ale ja som nemohla skryť, že už dlhšiu dobu mi niečo chýbalo. Cítila som, že náš život ovláda žiadostivosť.

Úryvky z listov, ktoré sme dostali do redakcie:

„V minulosti bola moja viera povrchná. Boli síce chvíle, v ktorých som silno vnímala vzťah s Bohom, ale boli krátke a po čase som na ne zabudla. Chodila som pravidelne na spoveď, zúčastňovala sa na svätej omši a prijímala Eucharistiu, ale aj napriek tomu som padla do diablových nástrah.

Už si ani nespomínam, kedy sa to začalo. Spočiatku to bola obyčajná zvedavosť. Prvé sexuálne kontakty a masturbácia, až som sa z toho nedokázala oslobodiť, pretože to bolo silnejšie ako ja. Cítila som, že to, čo robím, je zlé, ale tieto výčitky som úspešne prehlušila. Ospravedlňovala som sa Bohu, sľubovala som mu, že sa polepším, ale stále som padala. Protirečila som sama sebe, pretože na jednej strane som ľutovala a vedela som, že konám zle, ale už o chvíľu som si nahovárala, že to nič nie je, veď to robia všetci...

Jedného dňa som kňazovi pri spovedi vyznala, že ,som bola nečistá‘. Povedala som to veľmi všeobecne. Myslela som si, že to stačí. Ale výčitky svedomia ma neopúšťali. Vtedy som si prvý raz prečítala Milujte sa! a našla som tam svedectvo, ktoré mnou hlboko otriaslo. Uvedomila som si, že takto žiť nesmiem! Chcela som sa zmeniť, ale zároveň som sa hanbila vyznať svoje hriechy. Začala som sa úpenlivo modliť a prosiť Ježiša o odpustenie. S veľkou dôverou som si kľakla pred obraz milosrdného Ježiša a on sa na mňa pozrel s láskou...

Začala som prosiť o pomoc svätú Ritu, ktorá je patrónkou v ťažkých a beznádejných situáciách. Cítila som, že mi môže pomôcť (a verím, že pomôže každému, kto ju s dôverou v srdci poprosí o pomoc). Cítila som pomoc Panny Márie aj svätej Faustíny. Konečne nadišiel deň, keď som vošla do spovednice. Cesta do nej bola pre mňa ťažká, a preto som si v myšlienkach opakovala: ,Ježišu, dôverujem ti!‘ Pán mi odpustil hriechy, zľutoval sa nado mnou a dal mi silu v boji proti zlu. On je moja sila, naňho som zložila všetky svoje slabosti. Za dar obrátenia som poďakovala aj svätej Rite – viem, že v ťažkých situá-ciách ju vždy môžem prosiť o príhovor.

Milí čitatelia, uverte, že Ježiš vás miluje a chce, aby ste sa obrátili. Túži po vás! Nebojte sa, on vám všetko odpustí, ak oľutujete svoje hriechy!“

Kinga

„Mám 15 rokov a pred rokom sa mi prvý raz dostal do rúk váš časopis, ktorý mi dala katechétka. Dovtedy som nečítala katolícke časopisy (myslela som si, že sú pre mňa príliš ťažké). Ani Milujte sa! som si neprečítala, ale odložila som ho do zásuvky, kde som ho našla, až keď som začala upratovať svoje veci. Vzala som ho do ruky a začala som si ho prezerať. Asi hodinu som sedela medzi knižkami a nedokázala som sa odpútať od vášho časopisu. Čítala som jeden článok za druhým.

Najväčšiu pozornosť som venovala článkom o predmanželskej čistote. Často som premýšľala o tom, či predmanželský sex je alebo nie je hriech. Predtým som zvykla čítať Popcorn a postupne som nadobúdala presvedčenie, že to nie je zlé, keď to robia toľkí mladí. Až vďaka vám som pochopila, že sexuálne spolužitie bez sviatosti manželstva je hriech, ktorý má svoje dôsledky. Chcem byť iná. Už som Bohu sľúbila, že si pred svadbou zachovám panenstvo, a verím, že Ježiš mi v tom pomôže.

Ďakujem všetkým, ktorí píšu svedectvá a odovzdávajú svoje skúsenosti, a dúfam, že vďaka nim sa nedopustím rovnakých chýb. Sprevádza ma ich posolstvo: ,Nedajte sa strhnúť citmi, ale pevne verte v Krista, ktorý všetko môže.‘“

Vaša nová čitateľka Aneta

„Vážne uvažujem o svojej budúcnosti, pretože nechcem premrhať svoj život. Zachovanie predmanželskej čistoty bolo pre mňa samozrejmé, a to aj napriek tomu, že som vo svojom okolí počula a videla, že predmanželská čistota je predmetom výsmechu. Bola som si istá, že ja budem iná. Dnes mám chlapca, ktorý je odo mňa starší o tri roky a vidím, že to nie je také ľahké, ako sa mi kedysi zdalo. Ale viem, že s Ježišom sa dá všetko. Treba mu len dôverovať a celkom sa mu odovzdať a on sa postará o všetko ostatné. Píšem tieto slová s úplnou istotou, pretože už mnoho ráz som zakúsila Božiu lásku.

Mám za sebou masturbáciu, petting a nečisté myšlienky, ktoré ešte občas prichádzajú, ale už im tak ľahko nepodlieham. Naučila som sa proti nim bojovať a vyhrávať! Milujem môjho chlapca a viem, že aj on berie náš vzťah vážne. S Božou pomocou sme zvíťazili nad ohavným hriechom a naučili sme sa ovládať svoje emócie. Veľmi sa teším z týchto víťazstiev, hoci si dobre uvedomujem, že cesta medzi čistotou a hriechom je krátka a strmá, a preto som sa rozhodla vstúpiť do Hnutia čistých sŕdc, aby som získala pevnú pôdu pod nohami. Chcem budovať náš vzťah na Božej láske a dovoliť, aby v nás pôsobil Boh Otec. Viem, že teraz môžem prežívať ešte väčšie ťažkosti, pretože môj chlapec ešte nedozrel na vstup do HČS. Nechcem ho však do ničoho nútiť. Budem sa modliť, aby prijal Ježišovo pozvanie a prestal váhať.“

Aneta

„Čím viac sa modlím, tým viac začínam chápať zmysel svojho života. Donedávna som ustavične prosila Boha, aby sa do mňa zaľúbil chlapec, do ktorého som bola zamilovaná. Dnes je mojou najväčšou láskou Ježiš. Drží ma za ruku, pozerá sa na mňa a je pri mne. Len Kristus je skutočná, najhlbšia láska. Už dávno som ho začala milovať, ale moja láska k nemu teraz rastie. Sľúbila som mu, že si zachovám čistú lásku, a viem, že on ma povedie a ak bude chcieť, ukáže mi chlapca, ktorý ma bude mať naozaj rád. Ak to bude Božia vôľa, mojím jediným ženíchom bude Ježiš. Ešte mnohé veci nechápem a napriek tomu, že onedlho budem mať 20 rokov, stále sa pred Bohom cítim ako malé dieťa.

Počas života sa chcem dobre pripraviť na stretnutie s Bohom, a preto som sa zasvätila Panne Márii v Rytierstve Nepoškvrnenej. Vstúpila som aj do HČS, lebo viem, že modlitba, spoveď a život v Kristovi pomáhajú vždy znovu vstať a úprimne rásť v láske.“

Agnesa

„Pred rokom a pol, keď sme spolu chodili už dva roky, sme s mojím chlapcom vstúpili do tajomného sveta sexuálnych zážitkov. A hoci sme si už na začiatku vzťahu sľúbili, že so sexuálnym životom počkáme až do svadby, všetko skĺzlo veľmi rýchlo... V poslednej chvíli mi Ježiš ,zaklopal na čelo‘ prostredníctvom Milujte sa!, ktoré sa mi dostalo do rúk. Oslovilo ma svedectvo istého páru, ktorý mal rovnaký problém. Zapáčilo sa mi, že to chceli zmeniť.

Aj v mojom srdci sa zrodila rovnaká túžba, ale pomyslela som si, že sa to nepodarí. Ale Ježiš sa nevzdal. O mesiac neskôr, v auguste, som išla na púť na Jasnú horu a prosila som za čistotu nášho vzťahu. Celkom vedome a zodpovedne som náš vzťah zasvätila Panne Márii.

Po návrate sa pravidlá v našom vzťahu zmenili o 180°. Prestali sme vysedávať v aute, spoločne nocovať v stane a vytvárať situácie, ktoré by viedli k prebúdzaniu žiadostivosti. Keď som sa pripravovala na rozhovor so svojím chlapcom, rátala som s tým, že sa so mnou môže rozísť. Neskrývam, že počas dvojročnej známosti som sa doňho zamilovala, takže to vôbec nebolo jednoduché. Veľmi som sa bála, ale zároveň ma napĺňal Boží pokoj.

Počas nášho rozhovoru som cítila prítomnosť Ducha Svätého, ktorý usmerňoval môj postoj a slová. Môj chlapec sa najskôr vzbúril, predovšetkým proti Bohu. Tvrdil, že sme boli šťastní... Ale ja som nemohla skryť, že už dlhšiu dobu mi niečo chýbalo. Cítila som, že náš život ovláda žiadostivosť. Kdesi v hĺbke do mňa bodal hriech, ktorý stále narastal. Teším sa, že sa to už skončilo.

Začala som úprimnou spoveďou – vyznala som všetko. Viem, že sme iba ľudia a že boli chvíle, keď sme opäť padli.

Potom nasledovali pokusy o zmenu. Zúčastnila som sa na duchovných cvičeniach Hnutia čistých sŕdc. Tam som sa dozvedela pravdu o čistote. Pochopila som, že ak skutočne milujeme druhého človeka, musíme mu dovoliť, aby na prvom mieste miloval Ježiša a patril najskôr jemu, až potom nám. Pochopila som, že celí – s telom aj dušou – patríme Ježišovi a že len on nám môže dať právo odovzdať sa druhému človeku skrze sviatostné manželstvo. Pochopila som, že čistota je cestou ku skutočnej láske, ktorá pochádza len od Ježiša. Bola som presvedčená, že chcem byť naplnená takouto láskou, a preto som vstúpila do HČS.

Po návrate z duchovných cvičení, na ktorých som bola bez svojho chlapca, sme mali ďalší rozhovor. Vyhováral sa, tvrdil, že takéto správanie nás od seba vzďaľuje a že si budeme cudzí. Spočiatku som skutočne mala dojem, že to tak vyzerá, ale zároveň som vedela, že ak sa budeme modliť a prosiť Ježiša o pomoc, on nám iste pomôže.

Sme spolu už tri a pol roka, ale viem, že až nedávno sme sa začali učiť, čo je to skutočná láska. Mám dojem, že Ježiš vedel a chcel, aby sme boli spolu, a preto sa môj chlapec so mnou nerozišiel. Je to pre mňa znamenie, že ma opravdivo miluje.

Svoju dôveru som vložila do Ježiša. Viac času venujem modlitbe. Nie je to jednoduché, občas padneme, ale viem, že Kristus nás dvíha z každého pádu. On je prameňom našej lásky.“

čitateľka



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské