Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Zdravie za každú cenu?
   

Autor: Mirosław Rucki,
Milujte sa! 29/2012 → Joga, okultizmus a mágia

Milujte sa!



Každý by chcel byť zdravý, bohatý a mladý. Boh stvoril človeka ako zdravú a šťastnú bytosť – až keď chcel človek poznať okrem dobra aj zlo, vtiahol do tohto sveta hriech a spolu s ním aj choroby, utrpenie a smrť.

Niekedy sa človeku zdá, že našiel spôsob, ako sa vyhnúť utrpeniu a chorobám, ale v skutočnosti len prehlbuje svoj hriech a porušuje prvé prikázanie: „Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!“ (Exodus 20, 3).

Nikto nemôže pochybovať, že Boh naozaj miluje ľudí, veď sa v Ježišovi Kristovi stal skutočným človekom a vytrpel hroznú smrť za naše hriechy. Bolo by však naivné, keby sme očakávali, že Boh „zastaví“ všetko utrpenie vo svete. Utrpenie je dôsledkom prvotného hriechu, ako aj našich osobných hriechov. Boh rešpektuje našu slobodu, a preto nám dovoľuje slobodne sa rozhodovať. Môžeme prijať Ježiša Krista, odovzdať mu svoj život s utrpením aj smrťou, ktorá sa so životom spája, aby nás Kristus mohol vo chvíli smrti oslobodiť od každého utrpenia a dať nám radosť večného života. Ale môžeme Krista aj odmietnuť a zostať vo svojich hriechoch. Ako dôsledok tohto odmietnutia budeme potom znášať nepredstaviteľné utrpenie večnej smrti.

Boží prostriedok proti chorobám a utrpeniu

Je nepopierateľné, že Boh môže uzdravovať nadprirodzeným spôsobom. Biblické svedectvá sa nedajú vyvrátiť ani spochybniť (môžeme ich len vzdorovito odmietať) a prípady takýchto uzdravení poznáme aj z neskorších období. Pripomeniem len dve najpodivuhodnejšie: dorastenie amputovanej nohy, ktoré je opísané v knihe Znamenie pre neveriacich (autor Vittorio Messori, v slovenčine zatiaľ nevyšla), a úplné uzdravenie Glórie Polovej, ktorú zasiahol blesk (pozri predchádzajúce čísla Milujte sa!).

Môžeme sa však presvedčiť, že hlavným cieľom Božieho pôsobenia nie je telesné uzdravenie, ale uzdravenie duše. Naša duša je postihnutá následkami hriechu a náš skutočný problém sa volá naviazanosť na hriech. Preto keď Ježiš uzdravil ochrnutého, najskôr mu povedal: „Dúfaj, synu, odpúšťajú sa ti hriechy“ (Matúša 9, 2). Tento človek začal dôverovať Ježišovi, dostal milosť odpustenia hriechov a jeho uzdravenie z telesnej choroby bolo potvrdením toho, že vstúpil do nového života.

Okrem toho Boh chce, aby choroby a utrpenie boli pre ľudí príležitosťou prejaviť súcit, milosrdenstvo a vzájomnú lásku. Svätý Pavol nás učí: „Neste si vzájomne bremená, a tak naplníte Kristov zákon“ (Galatským 6, 2). Každý, kto pomáha trpiacemu človeku a prináša mu útechu, je milý Bohu. Niektorým ľuďom Boh dáva aj potrebné poznanie a schopnosti, a takto pôsobí skrze ruky lekárov. „Príde taký čas, keď sa dostaneš do ich rúk: ale oni budú prosiť Pána, aby ich sám riadil (nájsť) úľavu a uzdravenie“ (Kniha Sirachovcova 38, 13 – 14).

Lekár nemôže nahradiť Boha

Ale Sväté písmo obsahuje aj upozornenie týkajúce sa liečby. Druhá kniha kroník (16, 7 – 10) hovorí o kráľovi Asovi, ktorý neposlúchol Božie napomenutie a dal uväzniť proroka Hananiho. Keď neskôr kráľ ochorel, mal príležitosť zamyslieť sa nad sebou a obrátiť sa k Bohu, „ale ani vo svojej chorobe nevyhľadával Pána, ale lekárov“ (16, 12). Načo mu poslúžilo to, že na jeho hrob položili voňavky a mastičkármi zhotovené masti, keď aj tak už nežil a nič z týchto vecí mu nemohlo prinavrátiť život? Žiaľ, problém utrpenia, hriechu a vzbury proti Bohu nevyriešia nijaké medicínske techniky ani prípravky.

Ba čo viac, vždy existovali a aj teraz existujú metódy liečby, ktoré vychádzajú z pohanských zvykov, ba priam z démonických kultov, ktoré nemajú nič spoločné s Bohom. Nemôžeme očakávať, že Boh bude pôsobiť skrze ruky lekára, ktorý bez zábran porušuje Božie prikázanie: „Nebudeš mať iných bohov okrem mňa!“ (Exodus 20, 3).

Napríklad čínska medicína, ktorá je čoraz populárnejšia, sa považuje za staroveký prostriedok na zabezpečenie vnútornej harmónie prostredníctvom udržiavania energetickej rovnováhy. Čínska medicína vychádza z filozofie, založenej na výmysloch démonických náboženstiev, podľa ktorých sa celý svet skladá z dvoch prvkov, ktoré sa navzájom prelínajú – zo svetla a z tmy (po čínsky jang jin). Spojením týchto dvoch prvkov vraj vznikol celý vesmír. Z tohto predpokladu vychádza teória šiestich meridiánov a piatich premien energie, piatich živlov a mnohé iné veci, ktoré údajne rozhodujú o zdraví alebo chorobe človeka. Samozrejme, v tejto teórii niet miesta pre osobu Boha (nehovoriac už o osobe Ježiša Krista a o jeho spásonosnom utrpení). Na to, aby sme si zachovali dobré „zdravie“, čiže aby sme si vytvorili harmóniu meridiánov a premien energie, stačí, ak zachováme všetky „astrologické“, magické, ekologické, sociálne a ďalšie činitele. Je zrejmé, že liečba aj prevencia pomocou metód čínskej medicíny si vyžaduje, aby (aspoň lekár) prijal takýto svetonázor, v ktorom je základná pravda o Bohu pomýlená a osobu Boha nahradila energia.

Pravda však znie takto: „Boh je svetlo a niet v ňom nijakej tmy“ (Prvý Jánov list 1, 5). Tma je nedostatkom svetla a hriech je zničením toho, čo Boh stvoril ako dobré. Na rozdiel od tejto pravdy sa nás pohanské náboženstvá snažia presvedčiť o tom, že tma je zhodná so svetlom a že sa s ním prelína. Ale do takejto koncepcie Boh nepatrí; veď „čo má spoločné svetlo s tmou?!“ (2 Kor 6, 14). Kristus je svetlo, a „tmy ho neprijali“ (Jn 1, 5). A toto svetlo víťazne svieti, rozháňa temnotu a dáva ľuďom svetlo života. Ak niekto odmieta túto zjavenú pravdu, začína veriť klamstvám – a klamstvá vždy pochádzajú od diabla, ktorý „nezotrval v pravde, lebo v ňom pravdy niet. Keď luhá, hovorí zo seba, lebo je luhár a otec lži“ (Jána 8, 44).

Preto ak uzdravenie nepochádza od Boha, môže byť spojené so zlými silami alebo zlými duchovnými bytosťami a ničiť v nás Božie dielo spásy.

Nebezpečenstvá alternatívnej medicíny

Biblia nás upozorňuje: „Veď sám satan sa tvári ako anjel svetla“ (2 Kor 11, 14). Démoni s obľubou pôsobia tam, kde ľudia očakávajú nadprirodzené pôsobenie. Veľmi jasne o tom hovorí svätý Pavol v 1 Kor 10, 19 – 20: „Čo tým chcem povedať? Že mäso obetované modlám je niečo? Alebo že modla je niečo? Ale to, čo obetujú, obetujú zlým duchom, nie Bohu. A ja nechcem, aby ste boli spoločníkmi zlých duchov.“ Modly sú ničím, takisto aj pohanské praktiky sú ničím – ale diabol ich môže využiť a takto – zdaním uzdravenia – oklamať človeka a odviesť ho od Boha.

Homeopatia, prinajmenšom v chápaní jej tvorcov, zasahuje do hlbín ľudskej duše a ducha, čiže do oblasti, ktorá je vyhradená výlučne Bohu. Nielen mne je podozrivé to, že neexistuje nijaké vedecké vysvetlenie účinnosti homeopatie. Stanovisko kolektívu odborníkov z Hlavnej lekárskej rady Poľska je nasledujúce: „Po oboznámení sa so súčasným stavom poznatkov o východiskových predpokladoch, účinnosti, bezpečnosti a o dôsledkoch homeopatických liečebných metód vyhlasujeme, že táto liečebná metóda nevyhovuje požiadavkám, aké sa vyžadujú od metód používaných v súčasnej lekárskej vede a že jej zásady nie sú zhodné s aktuálnymi lekárskymi poznatkami“ (dokument zo 4. apríla 2008). Po konkrétnom uvedení 15 vážnych námietok, ktoré spochybňujú základné východiská homeopatických liečebných postupov, kolektív odborníkov „jednohlasne vyhlasuje, že lekári nemajú používať tieto metódy. Povinnosťou lekárov je pravdivo informovať pacientov, ktorí žiadajú o použitie homeopatických prípravkov, o ich liečebnej neúčinnosti“. Toto hovorí veda.

Zatiaľ čo z pohľadu súčasnej vedy homeopatická liečba nie je účinná, z duchovného hľadiska predstavuje ohrozenie: homeopatia pôsobí len vďaka tomu, že démonické sily využívajú nešpecifikované energie, v ktoré pacient verí a ktorým musí dôverovať. Ak chceš, môžeš dôverovať homeopatii a zatvoriť si dušu i ducha pred Božím pôsobením. Ale nezabudni, že ani Hahnemann, ani Łozowski (tvorcovia a prívrženci homeopatie), ani nijaký iný prívrženec homeopatie nepoložil za teba svoj život, ako to urobil Ježiš z lásky k tebe. Pouvažuj, kto z nich je dôveryhodnejší...

Takisto sa to týka aj biotroniky. Mechanizmus jej pôsobenia je typicky okultný, pretože do procesu uzdravenia angažuje „neznámych duchov“, ktorých nazýva „energia“. Páter Joseph-Marie Verlinde, ktorý uzdravoval pomocou energoterapeutických metód, vo svojej knihe Boh ma zachránil píše, že tieto metódy si vyžadujú, aby médium dosiahlo stav pasivity. V takomto stave diabol môže použiť médium a pôsobiť skrze neho na pacienta. Páter Verlinde bol dlhé roky učeníkom istého indického gurua a dosiahol vysoký stupeň tajomného poznania. Cenou za to bol silný démonický vplyv, z ktorého sa oslobodil až po deviatich rokoch od svojho obrátenia. Vtedy zistil, že úplne stratil schopnosť „uzdravovať“ pomocou biotroniky.

Rovnako nebezpečná môže byť pre človeka aj hypnóza, ktorá sa pri „liečbe“ často využíva. Problém spočíva v tom, že v stave hypnózy sa pôsobí na podvedomie, čiže dotýka sa duchovnej sféry nášho ja. „Alebo si myslíte, že Písmo nadarmo hovorí: ,Takmer žiarlivo túži po nás Duch, ktorý v nás prebýva‘?“ (Jakubov list 4, 5). Či sa nám to páči alebo nie, naša duša a duch sú sférou, ktorá je vyhradená výlučne pre Boha.

Niekedy sa vraví, že pre zdravie je vhodná joga. Ale jogíni tiež vymysleli svoje cviky na základe pohanskej filozofie, ktorá odmieta Boha-osobu a nahrádza ho bohom-energiou. Obávam sa, že nie je náhodné, že energia, ktorá sa má v človeku prebudiť a priviesť ho k zjednoteniu s vesmírom, sa v učení jogínov nazýva „had“...

Nedaj sa oklamať

„Starodávny had“, nazývaný tiež diabol alebo satan, sa snažil oklamať a zviesť človeka už od úsvitu ľudských dejín. Z nenávisti voči človeku siaha po najukrutnejších spôsoboch a ľstivo zvádza ľudí vidinou zdravia, šťastia a radosti, ktoré však nie je možné dosiahnuť bez Boha. Ak ho nasleduješ, vzďaľuješ sa od Boha a sám seba odsudzuješ na večné utrpenie.

Ježiš Kristus urobil pravý opak: z lásky k nám vzal na seba ťarchu našich hriechov a nášho utrpenia. Rozhodnime sa teda a vyberme si toho, kto mal odvahu trpieť spolu s nami, kto premohol diabla a kto má moc darovať nám večný život. Dôverujme mu a odovzdajme mu svoje utrpenie, aby sme skrze jeho kríž mali účasť na spáse sveta.



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské