Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info. Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!” (Пс 14(13),1) Християнські статті - Сенс життя
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!” (Пс 14(13),1)
   

о. М. Піотровский, SChr
Любiть одне одного! 1/2008 → Сенс життя

Любiть одне одного!



Якби Всюдисущий Бог був доступним для пізнання органами чуттів, і Його можна було побачити, то ми, люди, втратили б можливість вільно вибирати.

 

Бог начебто «сховався», Він недоступний безпосереднім людським чуттям. Проте Його любов можна пережити серцем, докладаючи певних зусиль, що потребує одного – віри. Таким чином, Творець віддав належне особистій волі людини, оскільки лише вільні люди можуть довіритися Богу і прийняти дар Його любові. Справжня любов відкрита і ніколи не підкорює силою.

Однак необхідно пам'ятати, що невидимий і «схований» від наших чуттів Бог, котрий є Любов, лишив нам виразні і зрозумілі знаки Свого існування і Своєї любові. Кожна людина доброї волі, яка щиро шукає істини, може помітити ці знаки і завдяки вірі, без принуки, вести діалог любові з Невидимим Богом. Завдяки Святому Письму Бог повідомляє нам, що кожна людина, якщо забажає, може зав'язати дружні взаємини любові з Ним. Тому на адресу різних агностиків та атеїстів Біблія відсилає шокуючі слова про їхню дурість: “Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!“ (Пс 14,1).

Усі, хто не пізнав Бога, дурні, тому що на підставі видимих речей не розпізнали Того, Котрий є; бачачи сотворене− не побачили Творця... Адже за величчю і красою створеного можна пізнати велич і красу Творця (пор. Муд 13,1.5).Святий апостол Павло повторює і поглиблює цю думку, кажучи: «…невидиме ж його, після створення світу, роздумуванням над творами, стає видиме: його вічна сила і божество, так що нема оправдання» (Рим 1,20), людям, «які правду спиняють несправедливістю» (Рим 1,18). Отже з цього слід зробити висновок, що невіра в Бога – це моральна, а не інтелектуальна проблема.

Щоб зустріти і пізнати Невидимого Бога, мало зібрати лише докази Його існування. Слід із смиренням довіряти Йому себе самого через віру. Це варто робити щодня у молитві, з по-дитячому чистою довірою − і так протягом життя, спираючись на Заповіді та Євангеліє. Такий єдино правильний шлях, що веде до справжнього щастя. Відкидаючи Бога і чинячи так, начебто його не існує, людина неминуче прийде до великих нещасть, оскільки таким чином відмовляється від єдиного джерела життя і любові, бо вибирає убогість і смерть.

Головний натхненник ідеї і власного рішення відкинути Бога – це найбільший ворог людини, «батько лжі», сатана (див. Йо 8,44). Саме він приємною брехнею видає зло за добро і намагається збудити у людині бунт проти Бога, егоїстичну любов до себе, яка веде до ненависті до Бога. Читаючи опис первородного гріха (Бут 3,1-15), можемо помітити риси стратегії спокусливості сатани. Спершу «батько лжі» перекручує правду про Бога, натякаючи, що Він не любить людину і ставить перепони на шляху людини до щастя, і що буцімто лише завдяки самочинності у людини відкриються очі, вона «стане, як Бог, що знає добро і зло» (Бут 3,5). Сатана постійно викривляє правду про Бога, котрий є Любов, зображуючи його ворогом людини, який начебто ревно охороняє таємницю свого владного становища. Моральний закон і заповіді подає як рабську залежність, мов кайдани, що обмежують волевиявлення. Хитрість виявилася вдалою, у свідомості людей образ Бога знівечився, і первородний гріх поклав початок тривалому процесу підміни істини, плоди чого помітні у різних єресях, сектах, матеріалістичних та атеїстичних ідеологіях, котрі намагаються довести, що Бог не існує, і що людині немає потреби вірити в нього. Але уникнення Бога і Його закону любові було, є і завжди буде причиною усіх людських трагедій, виникнення цивілізації ненависті й смерті, що загрожує існуванню всього нашого світу.

 

Йоан Павло ІІпише: «Ми стоїмо перед надлюдською трагічною боротьбою зла і добра, між смертю і життям, між "культурою смерті" і "культурою життя"» (Evangelium vitae, 28). У такій ситуації гігантської кризи, що веде людство до самознищення, Бог, котрий кожного любить і хоче привести до вічного життя, подає ясні знаки, закликаючи звернутися до Нього: Лурд, Фатіма, Туринська Плащаниця і ще багато знаків та з'явлень Богоматері по всій планеті.

Бог невидимий, але Він залишив видимі і зрозумілі знаки своєї присутності та любові, і кожен, хто захоче, − може знайти Бога і вести з Ним діалог любові. А тим, хто нехтує Богом, «немає оправдання у злі, яке вони творять», тому що вони «правду спиняють неправдою» (Рим 1,20).
Замовити підписку

Весь номер у форматі PDF



Опубліковано з дозволу Miłujcie się! в листопаді 2010


Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!


Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!