Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?.
Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу.                А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм.                Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                І як правиця твоя спокушає тебе, відітни її й кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                Також сказано: Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового.                А Я вам кажу, що кожен, хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу. І хто з відпущеною побереться, той чинить перелюб.                Ще ви чули, що було стародавнім наказане: Не клянись неправдиво, але виконуй клятви свої перед Господом.                А Я вам кажу не клястися зовсім: ані небом, бо воно престол Божий;                ні землею, бо підніжок для ніг Його це; ані Єрусалимом, бо він місто Царя Великого;                не клянись головою своєю, бо навіть однієї волосинки ти не можеш учинити білою чи чорною.                Ваше ж слово хай буде: так-так, ні-ні. А що більше над це, то те від лукавого.                Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба.                А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу.                А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.                А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві.                Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього.                Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога.                А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує,               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?
   

Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?ПИТАННЯ: У тілі залишається кров, навіть після її пролиття, і немає живого тіла без крові. Але кров пролита має певний, особливий сенс. Бо не було б цього поділу в Літургії. Значить, обмежуючи для мирян причащання під двома видами, Церква, не позбавляючи їх благодаті, позбавляє їх цього певного сенсу і цього певного таємничого укріплення. Якщо спиратися на слова Папи Франциска, то виходить, що миряни недоотримують таємничого зміцнення саме в тій боротьбі, яку повинні постійно вести в світі (чи не пояснюється цією багатовіковою відмовою літетність і байдужість, в яких так часто зараз звинувачують віруючих?):

«... Щоб не засумніватися вам у гідності своїй, пийте Кров - дорогу ціну відкуплення вашого ...».

«Що означає для нас 'засумніватися', «тобто розбавити нашу християнську гідність?». «Це означає дозволити сучасному ідолопоклонству зранити нас: віддавати перевагу зовнішності і споживанню; ставити себе в центр усього; змагатися і рости в зарозумілості; бути переконаними в своїй безпомильності і у володінні всім. Все це принижує нас, робить з нас християн посередніх, літеплих, прісних, язичників».

Найсильніший аргумент, який я чула на захист цього обмеження, грунтувався на міркуваннях незручності (не завжди є другі руки, які можуть тримати чашу з Тілом Христовим) і тривалості причащання у великих парафіях. Але міркування зручності не найбезперечніший аргумент у поясненні Таїнств. І мені продовжує здаватися, що при бажанні можна було б вирішити ці проблеми, не спокушаючи вірних сумнівами в їх гідності, не позбавляючи їх необхідного зміцнення і не розділяючи причасників з міркувань зручності.

ВІДПОВІДЬ: Дійсно, в Католицькій Церкві на Заході поширився звичай причащати вірних під одним видом з різних причин, зокрема, щоб уникнути падіння вмісту Чаші на землю. Але сьогодні в багатьох громадах Святе Причастя подається під двома видами.

Не треба забувати, що там, де є Тіло Христове, є також Його Кров, дух і божественність. Катехизм Католицької Церкви (1377) нагадує, що Христос присутній у всій повноті в кожному з євхаристійних видів. Автор запитання уважний у своїх міркуваннях і приводить обгрунтований аргумент: «Кров пролита має особливий сенс». Не випадково у словах встановлення Євхаристії слова про Тіло і про Крові звучать окремо. Треба сказати, що з цього приводу існують різні богословські думки. Але ці богословські дискусії розгорталися не навколо причащання, а навколо формули переєстествлення.

Цілком очевидно, що не може бути крові там, де немає тіла, і не може бути тіла без крові. У переєстествленному хлібі перебуває Christus totus, і причащаючись Його, ми долучаємося до Його Тіла, Крові, духу і божественності.

Численні святі в історії Церкви причащалися виключно євхаристійним хлібом, але це не привело їх до літеплості. Посередність християн, як вірно зауважує Папа у вищенаведеному уривку з проповіді на Corpus Domini, має інші витоки. Її причину слід шукати в ідолопоклонстві: собі, своїй величі, своїй безпомильності і своєму задоволенню. Проводячи іспит сумління, слід шукати причини своєї літеплості не в літургійній дисципліни, а в нашій прихильності до з'єднання з Христом. Сучасне ідолопоклонство ранить нас, а зцілює поклоніння єдиному Спасителю, Який приходить до нас в Євхаристії.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у червні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!