Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи зобов’язані католики в усьому погоджуватися з Папою Римським?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи зобов’язані католики в усьому погоджуватися з Папою Римським?
   

ПИТАННЯ: До якої міри католики зобов'язані погоджуватися з Папою? Якщо мені не подобається якийсь його вчинок або слова (наприклад, коли їх можна невірно тлумачити), двозначне вчення, що піддається тисячі інтерпретацій, - дозволено з цим не погоджуватися? Де починається і де закінчується послух Папі? У зв'язку з останніми подіями: коли відрікся Папа Бенедикт, виходить, що Святий Дух як би відійшов від нього і раптово став просвіщати нового Папу?

ВІДПОВІДЬ: Як говорив блаженний кардинал Ньюмен, голос Бога на землі - це голос нашої совісті. Але в нашій совісті ми не самотні: ми знаходимося наодинці з Богом і слухаємо Його голос. «У глибині своєї совісті, - говорить Другий Ватиканський собор, - людина відкриває закон, який не сама собі дала, але якому вона повинна коритися і голос якого, що завжди закликає її любити і творити добро, а зла уникати, відгукується, коли потрібно, в її серці: ось це роби, а ось цього уникай. Адже в серці людини - написаний Богом закон, в покорі якому полягає вся її гідність і за яким вона буде судима. Совість - саме потаємне ядро людини, її святая святих, де вона залишається наодинці з Богом, Чий голос звучить у глибині її душі» (GS 16).

Учительство Папи є продовженням учительства Ісуса Христа. Запорука цього учительства - Сам Христос: «Я молився за тебе, щоб не зменшилась віра твоя; і ти колись, звернувшись, зміцни братів», - говорить Господь апостолу Петру. І потім: «Я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й пекельні ворота її не подолають. Я дам тобі ключі Небесного Царства, і що ти на землі зв'яжеш, те буде зв'язане на небі; і те, що ти на землі розв'яжеш, те буде розв'язане й на небі” (від Матея 16, 18-19).

Послух віри включає в себе і послух безпомилкового вчительства Папи. Ось що говорить про це Собор: «В силу своєї посади цієї безпомилковістю володіє Римський Понтифік, Голова Колегії Єпископів, коли він, як верховний Пастир і вчитель всіх вірних Христу, який стверджує в вірі братів своїх (пор. від Луки 22,32), остаточним чином проголошує будь-яке вчення про віру і мораль. Тому його визначення по праву називаються непорушними самі по собі, а не за згодою Церкви, бо виносяться вони за сприяння Святого Духа, обіцяного йому в особі блаженного Петра і, отже, не потребують ніякого затвердження інших осіб і не підлягають ніякій апеляції в іншому суді» (LG 25).

І ще: «... Побожний послух волі і розуму слід перш за все виявляти щодо автентичного вчителювання Римського Архиєрея - навіть тоді, коли він не говорить "ех cathedra". Це означає, що його верховне учительство слід шанобливо визнавати, висловлених ним суджень слід щиро дотримуватися згідно висловленої ним думки і волі, яка проявляється перш за все або в характері тих чи інших документів, або в неодноразовому викладі одного і того ж вчення, або ж в самій словесній формі будь-якого висловлювання» (там же).

Як ми бачимо, твердження Собору стосуються вчення Папи, а не його персональної поведінки. Що стосується Святого Духа, то сама постановка питання некоректна. Святий Дух перебуває в кожному віруючому, коли він живе в Божій благодаті. Папа має особливу благодать, пов'язану з його служінням і покликанням Наступника святого Петра. Зрозуміло, ця благодать дається на час його служіння, а після його припинення вона передається наступному Папі. Тепер керувати Вселенською Церквою покликаний Папа Франциск. Якщо припустити існування будь-якої розбіжності в питаннях віри і моральності між Бенедиктом XVI і Папою Франциском, то католики зобов'язані виявляти послух Папі Франциску.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!