Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Що може стати підставою для розлучення?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Що може стати підставою для розлучення?
   

ПИТАННЯ: Що може стати підставою для розлучення?

ВІДПОВІДЬ: Шлюб між хрещеними є Таїнством, тобто священним знаком любові Бога до людини, любові Ісуса Христа до Церкви. Той, хто приймає Таїнство Шлюбу, зобов'язується перед Богом і перед громадою бути в своїх відносинах з чоловіком видимим і, наскільки це можливо, вірним знаком любові Бога до людини і любові Христа до Церкви. Тому в Таїнстві Шлюбу подружжя покликані зростати в єдності з Богом, з Ісусом Христом. У радощах і печалях вони люблять один одного не просто силою людської любові, але силою, що виходить від любові Христової: «Любіть один одного, як Я полюбив вас». Таким чином, кінцева мета християнського шлюбу - це святість подружжя, що досягається за допомогою всіх подій подружнього і сімейного життя.

Задля досягнення цієї мети подружжя-християни не залишені напризволяще, але Сам Христос перебуває з ними, як на весіллі в Кані Галілейській. В енцикліці «Casti Connubii» Папа Пій XI пише, що Христос дарує подругам, які перебувають з Ним у єднанні життя, «надприродні сили, необхідні для виконання своєї місії та власних обов'язків з вірністю і святістю, з постійністю аж до самої смерті ... і наділяє правом на своєчасне сприяння благодаті щоразу, коли вони потребують її для виконання обов'язків, пов'язаних з їх статусом».

Підкреслимо словосполучення «надприродні сили»: адже для того, щоб залишатися разом все життя в радощах і печалях, необхідна неабияка сила. Про це стверджується і в пастирській конституції Другого Ватиканського собору «Радість і Надія»: «Для того, щоб постійно здійснювати обов'язки, що виникають з цього християнського покликання, потрібна видатна чеснота. Тому подруги, що укріплюються благодаттю для того, щоб вести святе життя, будуть старанно плекати в собі міцну любов, великодушність і дух жертовності, просячи про все це в своїх молитвах».

Подружній союз нерозривний, бо він укладений Самим Богом: «Що Бог з'єднав, людина хай не розлучає».

Ця безкомпромісність щодо нерозривності шлюбних уз може здаватися нездійсненою. Однак Ісус не обтяжує подружжя непосильним тягарем, але Сам дає силу і благодать, щоб життя в шлюбі знайшло новий вимір.

Слідуючи за Христом, приймаючи свій хрест, подружжя може зрозуміти сенс шлюбу і жити в ньому за допомогою Христа. Ця благодать християнського шлюбу є плодом Хреста Христового, джерела всього християнського життя, стверджується в Катехизмі Католицької Церкви.

Коли чоловік і жінка дають один одному шлюбну згоду, вони взаємно віддають і приймають одне одного, даючи початок непорушному шлюбному інституту. Подружні узи встановлені Самим Богом, і шлюб між хрещеними не може бути розірваний за жодних обставин. Так що ніяких «виправдань» для розлучення не може бути в принципі. Подружні узи є незворотніми, і Церква не має влади висловлюватися проти такого встановлення премудрості Божої.

Деяким здається важким або взагалі неможливим пов'язати своє життя назавжди з однією людиною. Але подружжя-християни беруть участь в любові Бога, любові незворотній і остаточній. І ця любов підтримує їх, так що своєю вірністю вони можуть свідчити про вірність любові Бога. Це свідоцтво можливо за допомогою Божественної благодаті, і часто воно дається в дуже складних обставинах, як всім нам відомо.

Отже, ніякого «розлучення» в значенні «розірвання шлюбних уз» для подружжя-християн бути не може. Однак існують ситуації - про це також згадується в Катехизмі Католицької Церкви - в яких спільне проживання стає неможливим. У таких випадках Церква допускає фізичне розлучення подружжя та припинення спільного проживання. Вони не перестають бути чоловіком і дружиною перед Богом і, звичайно, не можуть укладати новий шлюб. У таких ситуаціях Церква закликає до примирення, а сама церковна громада запрошується допомагати розділеним сім'ям переносити цю ситуацію, в якій кожен з подружжя повинен зберігати вірність існуючим шлюбним узам, укладеним раз і назавжди. Ці узи залишаються нерозривними.

Церква не владна розірвати або анулювати доконаний шлюб. Але є випадки, коли церковний суд може визнати шлюб недійсним, тобто неіснуючим. Зрозуміло, щоб визнати шлюб таким, необхідно провести довгий і ретельний процес для виявлення тих перешкод, які існували на момент прийняття Таїнства Шлюбу.

Є однак тільки один випадок, коли шлюб розривається: якщо він був здійснений між двома нехрещеними людьми, а потім один з них прийняв Хрещення, а інший не бажає приймати Хрещення і не бажає жити з ним, не зводячи хулу на Бога.

Повернемося до тих випадків, про які ми вже згадували: коли спільне життя неможливе, тобто коли чоловік і жінка можуть розлучитися, зберігаючи при цьому шлюбні узи. Кодекс канонічного права перераховує тут кілька випадків: по-перше, випадок перелюбу, якщо один з подругів не зміг пробачити винну сторону. І ще - якщо один з подружжя створює значну небезпеку для душі або тіла іншого подруга або дітей і робить спільне життя нестерпно важким. Додамо до цього, що канонічне право Західної Церкви говорить, що припинення спільного життя при збереженні шлюбних уз (тобто абсолютної неможливості вступати в повторний шлюб) може настати як за постановою ординарія, так і «за власним рішенням».



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!