Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Якщо Христос переміг диявола, чому він досі панує над душами?.
І коли рука твоя спокушає тебе, відітни її: краще тобі ввійти до життя одноруким, ніж з обома руками ввійти до геєнни, до огню невгасимого,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь.                І коли нога твоя спокушає тебе, відітни її: краще тобі ввійти до життя одноногим, ніж з обома ногами бути вкиненому до геєнни, до огню невгасимого,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь.                І коли твоє око тебе спокушає, вибери його: краще тобі однооким ввійти в Царство Боже, ніж з обома очима бути вкиненому до геєнни огненної,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Якщо Христос переміг диявола, чому він досі панує над душами?
   

ПИТАННЯ: Якщо Ісус Христос здобув перемогу над дияволом, то чому диявол як і раніше має владу, а безліч душ потрапляють в пекло?

ВІДПОВІДЬ: Цим же питанням - чому диявол як і раніше має владу над душами - задавалися і святий Августин, і святий Тома Аквінський. Якщо Ісус переміг, то чому досі часу диявол відкрито панує в світі?

Це питання виникало у великих вчителів Церкви в зв'язку із твердженням Ісуса: «Нині князь світу цього буде вигнаний звідси» (Ів 12,31).

Потрібно відразу відзначити, що, як писав Тома Аквінський в Тлумаченні на Євангеліє від Івана, «диявол зветься князем світу цього не в силу його природної влади, але в силу узурпації влади; в тому сенсі, що йому підкоряються люди світські, які зневажають істинного Господа ... Тому він князь світу цього, пануючий серед людей світу цього ... розсіяних по всій землі». Але звідси народжується сумнів: якби диявол був вигнаний геть, він би не спокушав, як раніше, проте цього не відбувається.

Ось як сам святий Тома відповідає, посилаючись також на Блаженного Августина: «Диявол спокушає і тих людей, які перестають бути синами світу цього, все ж він не спокушає їх так, як робив це раніше. Тоді він спокушав і володарював над ними зсередини. Тепер же спокушає тільки ззовні. Воістину, до тих пір поки люди в гріху, диявол панує над ними і спокушає зсередини. Ось чому святий Павло вмовляє (Рим 6,12): 'І так нехай не панує гріх у смертному вашому тілі, щоб вам слухатись його похотей'. Тому диявол вигнаний в тій мірі, в якій імпульс гріха в людині виходить не зсередини, а ззовні».

Але на це теж можна заперечити: невже до пришестя Христа диявол панував всередині всіх людей? У Авраама, Ісаака, Мойсея та інших праотців Старого Завіту?

На це Тома Аквінський відповідає знову посилаючись на святого Августина. До того, як Христос перетерпів страсті, він був вигнаний з деяких окремих людей, але не зі світу, як сталося тільки після Христової жертви. Те, що раніше було зроблено в дуже обмеженій кількості людей, тепер може статися в багатьох.

Можна також сказати, що диявол був вигнаний геть, коли люди були звільнені від гріхів. До Христових страждань всі праведники були вільні від гріха, але не до кінця, і вони не могли увійти в Царство Боже. Тому диявол зберігав певну владу над ними до тих пір, поки вона не була скинута вогненним мечем (пор. Бут 3,24).

Передбачаючи навернення людей, Ісус говорить: «Коли буду піднесений від землі, всіх притягну до себе». (Ів 12,32). «Весь світ йде за Ним», - констатують фарисеї (Ів 12,19).



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у грудні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!