Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи мав Ісус ті ж почуття, що і ми?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи мав Ісус ті ж почуття, що і ми?
   

Чи мав Ісус ті ж почуття, що і ми?ПИТАННЯ: Якщо Ісус мав людську природу, таку ж, як наша, чи мав Він ті ж почуття, що відчуваємо ми? Чи злився Він, закохувався, чи було Йому смішно?

ВІДПОВІДЬ: Так, Ісус, володіючи людською природою, відчував також всі людські почуття, звані емоціями. Ці почуття притаманні кожній людині і мають велике значення. Саме завдяки їм людина з великим або меншим бажанням виконує свій обов'язок, реагує на зло. Без них людське життя було б холодним і посушливим, позбавленим фантазії, стимулів, реакцій. Самі по собі ці почуття позитивні. З моральної ж точки зору вони не можуть бути ні хорошими, ні поганими, і все залежить від того, як людина ними користується. Стоїки вважали людські нахили (пристрасті) дурними. Для них ідеал людини полягав у атараксії, досягненні повної незворушності.

Однак між нашими почуттями і почуттями Ісуса Христа все ж є різниця: справа в тому, що наша природа зранена гріхом і схильна до зла, в Ісусі ж ці почуття супроводжували природу досконалу, не пошкоджену первородним гріхом. Наше «я», покликане панувати над нашими пристрастями, - це людське «я», «Я» ж Ісуса Христа - Божественне. Тому все в Ньому було досконалим чином підпорядковане Його волі.

Так, Ісус відчував і любов, і радість, і захоплення, і подив, і прихильність, і дружбу. Наприклад, Євангеліє говорить про Івана як про «учня, якого любив Ісус» (Ів 19,26). Ми зустрічаємо таких персонажів, як Марта, Марія, Лазар, великих друзів Господа. «Ісус, глянувши на нього, полюбив його», - читаємо в Євангелії від Марка, який розповідає про зустріч з якимсь юнаком. В оповіданні про вигнання торговців з Храму ми бачимо, як Він обурюється (Мт 21,12). А в 3 розділі Євангелія від Марка згадується про те, як Ісус «споглянув з гнівом» (Мк 3,5).

Людські думки Ісуса особливо очевидні в момент Його страстей. «Смуток у мене на душі – аж до смерти!»: так Сам Господь описує ці почуття (Мт 26,38).

Ісус зазнав дружбу з деякими людьми. Однак слід виключити досвід закоханості в тому сенсі, в якому ми розуміємо це слово, що відноситься до однієї людини. У Нього не було потреби поєднуватися з будь-ким узами подружньої любові, - Він Сам постає як Наречений: «І сказав їм Ісус: чи можуть гості весільні сумувати, поки з ними ще є молодий?» (Мт 9,15).

Отже, Ісус Христос мав ті ж почуттями, що і ми, однак вони завжди були спрямовані на добро і завжди підпорядковувалися розуму. Можна сказати, що емоції Ісуса були впорядковані і включені в місію, яку Йому належало виконати.

Візьмемо, наприклад, розповідь про воскресіння Лазаря. У ньому говориться, що Ісус «сумував в нутрі» (Ів 11,38). Але це почуття було вписано в Його відносини з Отцем і в отриману від Нього місію: «Ісус, почувши те, сказав: ця хвороба не до смерті, а на Божу славу, щоб через неї прославився Син Божий» (Ів 11,4).



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у травні 2017 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!