Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Яка користь людині від тіла?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Яка користь людині від тіла?
   

ПИТАННЯ: 

Навіщо нам тіло і яка від нього користь для душі? Хіба в Писанні не згадується постійно про слабкість плоті?

ВІДПОВІДЬ: 

Коли Бог створив людину з тіла і душі, Він побачив, що все «дуже добре» (Бут 1, 31). Він створив тіло зовсім не для того, щоб воно було тягарем і заважало людині. Навпаки, тіло створено як перевага.

Якби людина була позбавлена плоті, вона була би духом, подібним до ангелів, які наділені інтуїтивним розумом. Люди ж не є ангелами, на відміну від них вони наділені і почуттями. Ймовірно, їх знання не настільки досконале, як ангельське знання, але воно розумне, креативне і здатне розвиватися. Знання людини виходить завжди від почуттів, які вловлюють не всі, але тільки окремі об'єкти. Поєднуючи одне з іншим, інтелект прогресує в пізнанні.

Крім того, завдяки тілесності людина здатна до дітонародження. З цим пов'язано дуже багато, що було б неможливим без наявності тіла: досвід любові, спілкування, досвід поколінь і родинних зв'язків.

Саме завдяки тілу людина здатна перетворювати матерію, надавати їй форму, витягувати з матерії її безмежні ресурси. Тим самим людина бере участь в Божественному володарювання над світом і продовжує справу Божого творіння. Своєю працею, безпосередньо пов'язаною з тілом, людина бере активну участь у Божественному промислі, може забезпечувати необхідним себе і інших.

Наше тіло схильне до емоцій і бажаннь. Все це - величезний потенціал, дарований Богом для того, щоб людина в кожному секторі життя могла працювати, спілкуватися з людьми, отримувати від цього задоволення і відчувати внутрішній порив.

Крім цього, тіло з його емоціями здатне привести до глибшої єдності з Господом. Невипадково цар Давид вигукував: «Тебе душа моя прагне, по Тобі тужить тіло моє»; «Серце моє і тіло моє линуть до Бога Живого».

Другий Ватиканський собор стверджує: «Єдина тілом і душею, людина в своєму тілесному складі збирає в собі елементи світу матеріального, і через нього вони досягають своєї вищої точки і підносять голос у вільній хвалі Творця. Отже, людина не повинна зневажати тілесне життя: навпаки, вона зобов'язана цінувати своє тіло, створене Богом і призначене воскреснути в останній день, вважати його благим і гідним честі» (GS 14).

Після первородного гріха людина стала суб'єктом страждань. Але навіть ці страждання, часто пов'язані безпосередньо з тілом, з'єднують нас з Христовим  відкупленням, дозволяючи доповнювати «те, чого ще бракує скорботам Христовим для Його тіла, що ним є  Церква» (пор. Кол. 1,24).

Безумовно, після гріхопадіння людина відчуває також неслухняність почуттів. Про це святий апостол Павло пише: «Бо за внутрішнім чоловіком маю задоволення в Законі Божому але в членах моїх бачу інший закон, що воює проти закону мого розуму, і полонить мене законом гріховним, що знаходиться в членах моїх. Бідна я людина! Хто мене визволить від тіла цієї смерти?» (Рим 7,22-24). Але тут під виразом «тіло смерті» мається на увазі не тіло як таке, яке як і раніше, як і при створенні людини, залишається «дуже добрим», але схильність до зла і поневолення безладними пристрастями. Ось чому ми не повинні допускати того, щоб тіло служило грішним нахилам (пор. GS 14).



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у листопаді 2017 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!