Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Як ангели можуть впливати на матеріальний світ?.
Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам                Безперестанку моліться                Бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам                Ми познали й увірували в ту любов, що Бог її має до нас. Бог є любов, і хто пробуває в любові, пробуває той в Бозі, і в нім Бог пробуває!                Через великі утиски треба нам входити у Боже Царство                Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!                Поправді кажу вам, що багатому трудно ввійти в Царство Небесне                Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Як ангели можуть впливати на матеріальний світ?
   

Як ангели можуть впливати на матеріальний світ?ПИТАННЯ: 

Яким чином ангели, будучи чистими духами, можуть впливати на матеріальний світ?

ВІДПОВІДЬ: 

На це питання святий Тома Аквінський відповідав, що, оскільки нематеріальна душа управляє матеріальним тілом, то нас не повинна дивувати здатність ангелів впливати на матеріальні реалії. У «Сумі теології» (1,110) святий Тома уточнює, що Божественна премудрість «з'єднує нижні межі перших з верхніми межами других». «Тілесна натура зроблена так, що вона може  рухатись безпосередньо під дією духовних натур». Тому ніщо не перешкоджає ангелам діяти в фізичному світі за допомогою певних феноменів, яких ніхто в природі не міг би зробити сам по собі. При цьому ангели впливають на наш світ не в силу своїх можливостей, а за велінням Бога. Сам Ісус згадує про це ангельське служіння, кажучи про повернення Христа на землю і про воскресіння з мертвих: «Тоді з'явиться знак Сина Людського на небі; і тоді заголосять всі земні племена, і побачать Сина Людського, що йтиме на хмарах небесних із великою потугою й славою великою І пошле Ангелів Своїх Він із голосним гуком трубним, і зберуть Його вибраних від чотирьох вітрів, від краю небес до краю їх» (Мт 24, 30-31).

В Євангелії розповідається про те, як демони (які зберегли недоторканою свою ангельську природу) з допусту Ісуса Христа мають владу зіштовхнути свиней зі скелі: «Далеко ж від них паслося велике стадо свиней. І просилися демони, кажучи: Коли виженеш нас, то пошли нас у той гурт свиней. І Він сказав їм: Ідіть. І вони, вийшовши, пішли в гурт свиней. І ось, все стадо свиней кинулося з кручі в море і загинуло в воді» (Мт 8,30-32).

Божественною силою ангели можуть являтися людям, приймаючи тіло, яке постає перед очима людей. Святий Тома представляв це як «конденсацію повітря силою від Бога» ("Сума теології" 1,51). Так само, «кажуть, що деякі ангели творять дива, - писав святий Тома Аквінський, - це тому, що їх здійснює Бог за їхнім бажанням, подібно до того, як говорять про чудеса, що здійснюються святими; або ж вони беруть участь в здійснюваних чудесах, як, наприклад, будуть робити це при остаточному воскресінні, збираючи попіл або займаючись чимось в цьому роді» («Сума теології» 110, 4).

Подібно до того, як ангели можуть впливати на матерію, вони за Божественним розпорядженням можуть впливати і на уяву людини і на її почуття, являючись їй уві сні або в видіннях.

Однак ангели не можуть впливати безпосередньо на розум і волю людини, а роблять це лише опосередковано: ангели можуть повідомляти людині істину під виглядом образів (там же, 111). Те ж саме відноситься до волі: ангел може спонукати волю лише ззовні, за допомогою образів. Однак воля людини завжди залишається вільною погоджуватися або чинити опір цим побудженням.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у листопаді 2017 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!