Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чому Церква скасувала заборону відспівувати самогубців?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чому Церква скасувала заборону відспівувати самогубців?
   

ПИТАННЯ: Чому, згідно з канонічним правом Католицької Церкви, самогубцям та тим, хто попросив про евтаназію, більше не відмовляють у відспівуванні і християнському похованні? Хіба це не важкі гріхи?

ВІДПОВІДЬ: Самогубство за самою своєю суттю є тяжким гріхом, так як і евтаназія. Обидва вони спрямовані проти Бога, єдиного Господа нашого життя.

Але коли мова заходить про відспівування, Церква стоїть не перед теоретичними питаннями, якими б вони не були важливими і серйозними, а перед конкретними людьми. І тоді слід ретельно зважити ті причини, які привели людину до того чи іншого рішення. Коли ми маємо справу з самогубцями, то дуже часто створюється враження, що вони наклали на себе руки, будучи не в собі. Причиною самогубства може бути психічна хвороба, і в багатьох випадках моральна відповідальність особи, яка вчинила цей жест обмежена. Церква почала брати до уваги цей факт починаючи з шістдесятих - сімдесятих років минулого століття, коли все частіше доводилося стикатися з людьми, страждаючими депресією.

Інакше з тими, хто просить про евтаназію: тут важко думати про психічну хворобу. Як правило, людина приймає таке рішення в стані ясного розуму, а іноді і володіючи відмінним здоров'ям: наприклад, розпоряджаючись так заздалегідь на випадок важкої хвороби. Подібний вибір повністю суперечить заповідям Божим і церковним.

І все ж в канонах, де перераховуються випадки, в яких неможливо відспівувати, не присутній випадок добровільної евтаназії. Тому, що цей гріх входить в іншу категорію - в неї ж включені і самогубства, не викликані психічним розладом. Всі вони відносяться до категорії «явних грішників», які «перед смертю не виявили жодних ознак каяття» (канон 1184). Очевидно, що прохання про евтаназію ставить людину в категорію «явних грішників». Але і в цьому випадку необхідно упевнитися в другій умові: що вона «перед смертю не виявила жодних ознак каяття».



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у квітні 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!