Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Що означає
Не журіться про життя, що ви будете їсти, і ні про тіло, у що ви зодягнетеся.                Бо більше від їжі життя, а тіло від одягу.                Погляньте на гайвороння, що не сіють, не жнуть, нема в них комори, ні клуні, проте Бог їх годує. Скільки ж більше за птахів ви варті!                Хто ж із вас, коли журиться, добавити зможе до зросту свого бодай ліктя одного?                Тож коли ви й найменшого не подолаєте, то чого ж ви про інше клопочетеся?                Погляньте на ті он лілеї, як вони не прядуть, ані тчуть. Але говорю вам, що й сам Соломон у всій славі своїй не вдягався отак, як одна з них!                І коли он траву, що сьогодні на полі, а взавтра до печі вкидається, Бог так зодягає, скільки ж краще зодягне Він вас, маловірні!                І не шукайте, що будете їсти, чи що будете пити, і не клопочіться.                Бо всього цього й люди світу оцього шукають, Отець же ваш знає, що того вам потрібно.                Шукайте отож Його Царства, а це вам додасться!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Що означає "І з духом твоїм" у відповідь на слова священника "Господь з вами"?
   

Що означає ПИТАННЯ: Поясніть, будь ласка, що точно означає «і з духом твоїм» у відповідь на слова священника «Господь з вами»?

ВІДПОВІДЬ: «І з духом твоїм»: «твоїм» тут відноситься до священника, який відправляє Літургію. Частини цього діалогу - «Господь з вами» - «І з духом твоїм» - повторюються під час літургії неодноразово. Вони звучать на початку і в кінці, перед проголошенням Євангелія, на початку Євхаристійної молитви. Цим взаємним вітанням священнослужителя та спільноти священник сповіщає християнській громаді присутність Господа. Слова священника і відповідь народу свідчать про таємницю Церкви, яка збирається разом.

І перша, і друга частина цього діалогу мають біблійне походження. «Господь з вами!» - Вітає женців Вооз, один з предків царя Давида. Женці відповідають: «Хай благословить тебе Господь!» Схожі фрази ми знаходимо і в Книзі Суддів (6,12): Ангел Господній каже Гедеону: «Господь з тобою, хоробрий муже!». У 2 Книзі Хронік (15,1-2) читаємо: «Тоді зійшов на Азарію, сина Одеда, Дух Божий, і вийшов він перед Асу та й сказав йому: Послухайте мене, Асо та ввесь Юдо й Веніамин: Господь з вами, коли ви з Ним». Таке ж вітання ми зустрічаємо і в Новому Завіті: «Ангел, увійшовши до Неї, сказав: Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою!» - з Євангелія від Луки 1,28; у Другому Посланні до Солунян апостол Павло пише: «Сам Господь миру нехай дасть вам мир у всьому. Господь з усіма вами!» (3,16). Друга ж частина вітання з'являється, наприклад, у Другому Посланні до Тимотея: «Господь Ісус Христос з духом твоїм» (4,22) та в інших листах святого Павла.

Мова йде не тільки про вітання, а й про побажання. Священник сповіщає зборам, котрі святкують Євхаристію, що Господь дійсно посеред них, - згідно з обітницею Самого Ісуса: «Бо де двоє чи троє зібрані в моє ім'я, там Я серед них» (Мт 18,20). Це і побажання, щоб Господь воістину був з нами, а ми зуміли прийняти дар Його благодаті. Це коротке привітання висловлює велику істину: Христос перебуває у священнику і в зборі, а громаду об'єднує одна і та ж віра.

У відповіді народу - «І з духом твоїм» - «дух» відноситься до самого благородного аспекту людини. Ми не говоримо просто: «І з тобою», але - «І з духом твоїм». Дух - це найглибший вимір людини, і саме там Святий Дух перебуває з усією Своєю силою. Як пише святий апостол Павло до Римлян (8,15-16): «Тому що ви не прийняли духа рабства, щоб знову жити в страху, але прийняли Духа синівства, що кличемо:" Авва, Отче! "

Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми - діти Божі».

Крім того, вираз «І з духом твоїм» підкреслює особливу гідність священника і цінність його служіння, - ще й тому ми не говоримо просто «і з тобою». У священника, що вершить Євхаристію, особливим чином присутній Святий Дух, отриманий в Таїнстві Священства. Слова «І з духом твоїм» можуть бути також і відповіддю на побажання миру, що виражає повагу і прихильність до співрозмовника. Ця літургійна формула має і екуменічну цінність, оскільки вона використовується і на православних, і на протестантських богослужіннях.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у грудні 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!