Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Що таке
Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам                Безперестанку моліться                Бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам                Ми познали й увірували в ту любов, що Бог її має до нас. Бог є любов, і хто пробуває в любові, пробуває той в Бозі, і в нім Бог пробуває!                Через великі утиски треба нам входити у Боже Царство                Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!                Поправді кажу вам, що багатому трудно ввійти в Царство Небесне                Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Що таке "священна проституція"?
   

ПИТАННЯ: В енцикліці «Бог є любов» є поняття «священна проституція». Що це таке?

ВІДПОВІДЬ: У четвертому параграфі енцикліки Папи Бенедикта XVI «Бог є любов» згадується про «священну» проституцію: слово «священна» взяте в лапки. У цій главі енцикліки Папа пише про відмінності та подібності понять «ерос» і «агапе». Папа зазначає, що слово «ерос», яким древні греки назвали любов між чоловіком і жінкою, не зустрічається в Новому Завіті, який надає перевагу іншим назвам для любові - «філіа» (тобто любов - дружба) і «агапе». Чи означає це, що християнство заперечує любов - ерос? У четвертому параграфі енцикліки Папа ставить питання: чи дійсно християнство зруйнувало ерос? Бенедикт XVI стверджує: християнство не заперечує ерос, але приводить його до зцілення, відновлює його справжню велич (параграф 5).

Для того, щоб зробити цей висновок, Папа проводить екскурс в дохристиянську епоху, посилаючись на «культи родючості» в деяких релігіях. До цих культів і належала так звана «священна», або сакральна, проституція, яку в деяких біблійних словниках називають «культовим блудом». Передусім він практикувався в хананейських святилищах і був великою спокусою для ізраїльтян. При царях Манасії та Аммоні цей культ увійшов навіть до Єрусалимського храму. Про це свідчить, наприклад, II Книга Хронік, оповідаючи про те, що Манасія «наслідував мерзоти тих народів, яких Господь вигнав з-перед синів Ізраїлевих». Говориться також, що він знову «влаштував висоти» - тобто святилища, в яких практикувалася також священна проституція.

Ритуали священної проституції були тісно пов'язані з ідолопоклонством. Така форма релігії перешкоджала вірі в єдиного Бога, тому в Старому Завіті подібний культ представляється як перекручення істинної релігії.

Повії в язичницьких храмах, які повинні були дарувати відвідувачам божественну насолоду, сприймалися не як людські істоти і особистості, але лише як засіб для досягнення екстазу. Але подібний ерос є не сходженням, не «екстазом» до Божественного, а падінням, деградацією людини. Засудження "священної" проституції пророками було не запереченням еросу як такого, а запереченням його руйнівного спотворення, яке позбавляло ерос його гідності. Тому - пише Папа - ерос потребує дисципліни, очищення, щоб подарувати людині не тільки швидкоплинне задоволення, але і передчуття вершини життя, того блаженства, до якого ми прагнемо всім своїм єством.

За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у березені 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!