Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Що відбувається після смерті з душею людини, одержимої демонами?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Що відбувається після смерті з душею людини, одержимої демонами?
   

ПИТАННЯ: Якщо людина, одержима демоном або декількома демонами, вмирає, не звільнившись від них, куди потрапляє душа такої людини?

ВІДПОВІДЬ: Тіло і душа людини різні між собою, хоча і невіддільні одне від одного. Душа пов'язана з тілом трансцендентним чином, так що тіло не може жити без душі. Але при цьому вони залишаються різними.

Коли мова йде про одержимість, демон, вторгаючись, діє всередині тіла і рухає почуттями так, що вони опиняються в його владі, виходячи з-під влади людини. Людина, одержима демонами, переживає моменти особливої «кризи», коли диявол керує відчуттями людини. Це - насильство, яке здійснюється всередині тіла.

Однак диявол ніколи не входить безпосередньо в серце людини, тобто в її душу. Він панує тільки над тілом.

Наведемо цитату зі святого Томи Аквінського: «Входження диявола в людину можна розуміти двояко. Або він входить в тіло людини - як у тих випадках, коли демон мучить фізично: у цьому випадку диявол вселяється в людину за допомогою своєї сутності, - або (це можна розуміти) як входження в душу, в тому сенсі, що диявол своєю сутністю вселяється в людський розум. Але в цьому сенсі ніхто крім Бога не може увійти в людину», - стверджує святий Тома.

«Дійсно, раціональна душа не володіє кількісним виміром, тобто не може містити в собі будь-яке створення. В ній не може перебувати ніяка реальність крім тієї, яка наділяє її сутністю і яка перебуває там в силу своєї властивості. Але де є властивість Бога, там перебуває сутність Бога ... Тому очевидно, що Бог перебуває головним чином в душі», - пише святий Тома Аквінський в Тлумаченні до Євангелія від Івана.

Зробивши ці уточнення, ми додамо, що мова йде не про якісь теоретичні розважання. Ми міркуємо про це тому, що існують реальні випадки одержимості. Сам Христос велів демонам «вийти»: «Вийди, дух нечистий, із людини». - Наказує Ісус в Євангелії від Марка (5,8). Подібним чином, святий Тома Аквінський чітко визначає, в який спосіб диявол може знаходитися всередині людини: диявол може володіти тільки тілом, а за допомогою тіла обумовлювати і душу. Але він не впливає на душу безпосередньо. Будучи духовною сутністю, душа не має місця, в яке хтось може увійти безпосередньо. Як пояснює святий Тома, душа підвладна лише своєму авторові, тобто Богу, який по-новому мешкає в ній за допомогою благодаті.

Повертаючись до нашого питання про те, що відбувається після смерті з одержимою демонами душею: як ми сказали, демон може панувати тільки над тілом, тому після фізичної смерті його влада закінчується, і ця душа постає перед Богом так само, як і душа будь-якої іншої людини . Очевидно, що при одержимості, коли диявол керує діями людини, це відбувається мимо волі одержимого, тобто душа не несе моральної відповідальності за такі дії.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у квітні 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!