Проповіді на свято рівноапостольною князя Володимира Християнство. Православ'я. Католицтво. Проповіді.
Кажу ж вам, Своїм друзям: Не бійтеся тих, хто тіло вбиває, а потім більш нічого не може вчинити!                Але вкажу вам, кого треба боятися: Бійтесь того, хто має владу, убивши, укинути в геєнну. Так, кажу вам: Того бійтеся!                Чи ж не п'ять горобців продають за два гроші? Та проте перед Богом із них ні один не забутий.                Але навіть волосся вам на голові пораховане все. Не бійтесь: вартніші ви за багатьох горобців!                Кажу ж вам: Кожного, хто перед людьми Мене визнає, того визнає й Син Людський перед Анголами Божими.                Хто ж Мене відцурається перед людьми, того відцураються перед Анголами Божими.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Проповіді на свято рівноапостольною князя Володимира
   

Слово Архиєпископа Львівського

на Свято рівноапостольною князя Володимира,

священичі свячення о. Олега Луки та о. Олексія Бределева

Мт 21,28-32

У цей день наша Церква вшановує святого рівноапостольного великого князя Володимира. Усі знаємо, що цей чоловік був поганином, далеким від віри у правдивого Бога, а ще й войовничою людиною. Під благородним впливом своєї бабусі Ольги, мабуть й інших осіб, він поступово застановлявся й змінював свої поганські погляди на християнські. Князь Володимир аналізував життя, робив висновки, вдивлявся в розвиток Інших християнських держав й прийшов до висновку, що в Русі теж, потрібно привести людей до правдивою Бога. Коли він став князем великої країни з осідком у Києві, в 988 році, порадившись зі своєю старшиною, впроваджував хрещення народу свою просторою краю. Можемо здогадуватися, що цей процес, ця практика не вдавалася легко, тому що люди були призвичаєні почитати різних божків і на прийняття Таїнства Хрещення не всі радо погоджувалися. Але, як би не було, цей процес назрів, був необхідний і він поволі набирав поширення. Народ Русі хрестився, Русь стала християнською державою і роком прийняття хрещення у Русі, рахується 988 рік. Князю Володимиру тоді було приблизно 34 роки.

Проповіді на свято рівноапостольною князя Володимира

Не будемо у це заглиблюватися більше, тепер доступні Історичні книжки і про ці факти можна спокійно довідатися з них. Важливо зазначити, що князь Володимир Великий підтримував стосунки із Апостольською столицею і про це існують «відомості на основі літописного збірника - так званого Ніконівського, або Патріаршого літопису. Там згадується про посольство від Папи Івана XV до князя Володимира в 988 році... В 991 році знову прибули до Володимира у Київ папські посли. Літописець розповідає, що князь прийняв їх дуже врочисто...» (А. Й. Григорій Трух «Життя святих», 3 том, святий Володимир Великий). З цього можемо зробити висновок, що хрещення було важливим моментом й залишилося до сьогодні, тоді у Русі, а тепер в Україні. І ми завдячуємо святому Володимирові його рішучий та правильний крок, котрий він зробив і в своєму житті, покинувши завойовницький стиль, і в житті всього руського народу, приводячи його до хрещення. Тому радісно повторімо з побожним автором Ірмос із Утрені на честь св. Володимира: «Сьогодні ангели Божі радіють на небесах у пам'яті твоїй святій; бо ти спас нас від усякого лукавства, і від жертв бісівських визволив безліч людей твоїх і всю землю нашу) (Утр. пісня 5).

Інша радість, що наповнює нашу душу, це - поставлення у священство двох дияконів, котрі ретельно до цього готувалися, діючи спільно з волею Бога. Звичайно, що ці особи та й Інші священики приймають Таїнство Священства не з Інших мотивів, але з покликання їх Господом до цього відповідального уряду. Пророк описує, як з поміж приведеного народу на святу гору Єрусалим, Бог чинить свій вибір осіб для духовного служіння: «З них я теж візьму у священики й левіти, - слово Господнє» (Іс 66,21). І вибір не означає гарантії спасіння, бо відомо про апостола Юду, котрого Ісус Христос покликав до служіння, а той погубив своє життя. Син Божий із жалем висловився про свого зрадника: «... горе тому чоловікові, що зрадить Сина Чоловічого] Ліпше було б тому чоловікові не народитись!» (Мт 26,24). Строгі слова, які відносяться до кожної людини, а особливо до вибраних Богом осіб на служіння, як священиків. Люди бояться відповідальності, уникають її, витікають від цього. А священик погоджується з Божим покликанням й бере на себе відповідальність за спасіння доручених йому людей.

Звичайно, що священик не розраховує на свої сили, але покладається на Бога, котрий посилає його: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт 28,19-20). Бог дає завдання, але дає рівно ж і силу, свою підтримку, щоб виконати його діло. Певний автор вкладає такі слова в уста Господа, котрий звертається до свого священика: «Сину, я дав тобі серце, щоб ти любив, а кого ти повинен любити цілим серцем, як не того, що тобі так багато зробив, приймаючи тебе для служіння Собі? Кого ж сильніше ти повинен триматися як не мого Сина, правдиво] виноградної лози, якою галузкою ти є? Як ти принесеш овочі, якщо через любов ти не будеш (жити) в цій виноградній лозі? Як ти будеш жити, якщо не любиш того, з яким ти є одне тіло і член з члена?» (перекл. о. С. Захарків ЧНІ, «Роздумування про священиче життя», розд. XV. п.З). Господь закликає священика не до чого іншого, як тільки до любові, - Бога та ближнього. І святий апостол Іван відповідально звертався до своїх слухачів, а тепер звертається до нас: «Дивіться, яку велику любов дарував нам Отець, щоб ми дітьми Божими звалися. Ми і є ними» (1Ів 3,1).

Бережімо свого священства, всякою ціною, навіть, ціною крові. Святий Альфонс Лігуорі наводить слова кардинала Гугона: «... потьмяніле золото - це грішний священик, який має блистіти Божою любов'ю; але, ведучи грішне життя, став чорним і жахливим на стільки, що відлякує навіть пекло» (св. А. Лігуорі «Велич і обов'язки священика», гл. ІV, п.З). Будьмо священиками гідними Божої любові та Господньої благодаті. Господь закликає нас до святості життя, бажає нам бути світлом у світі та сіллю землі (пор. Мт 5,13-14). Стараймося виправдати довіру Господа, котрий завжди з нами, готовий, щоб подати нам руку допомоги, подібно, як Петрові. Священику, шануй Господнє священство у собі. Дорогі сестри й брати, любімо та шануймо наших священиків. Учитель Церкви так навчає: «Хіба ти не знаєш, хто такий - священик? він - ангел Господа. Хіба він своє говорить? Якщо ти його зневажаєш, то зневажаєш не його, а посвятившого [рукоположившого) його Бога» (св. їв. Золот., Бесіда II на 2 Тм, п.2).

Достойні священики, котрих Господь сьогодні поставив моєю тремтячою рукою у священство, будьте вдячні Богу до кінця свого життя за незбагненний дар, який він дарував вам, а разом з тим й усім людям. Доведіть вашу вірність Богові не чим Іншим, а тільки великою любов'ю до нього та ближніх. Бережіть свого священства чистим та достойно ведіть себе на кожному місці. Хай Господь благословляє вас рясними дарами духа! Віддаю вас в опіку Матері Божій та вашим Ангелам-хоронителям. дякую батькам, вихователям духовним, вчителям, молільникам за ваш духовний вклад у цих священиків. Хай Господь усіх благословить!

† Ігор (Возьняк)

Архиєпископ Львівський, УГКЦ

Архикатедральний Собор Святого Юра

28 липня 2010 р.Б.

http://www.ugcc.lviv.ua

[ Повернутися до розділу: "Християнські проповіді" ]

[ Читайте также: "Христианские проповеди" на русском языке ]


Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!