Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info. Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!” (Пс 14(13),1) Християнські статті - Сенс життя
Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу.                А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм.                Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                І як правиця твоя спокушає тебе, відітни її й кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                Також сказано: Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового.                А Я вам кажу, що кожен, хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу. І хто з відпущеною побереться, той чинить перелюб.                Ще ви чули, що було стародавнім наказане: Не клянись неправдиво, але виконуй клятви свої перед Господом.                А Я вам кажу не клястися зовсім: ані небом, бо воно престол Божий;                ні землею, бо підніжок для ніг Його це; ані Єрусалимом, бо він місто Царя Великого;                не клянись головою своєю, бо навіть однієї волосинки ти не можеш учинити білою чи чорною.                Ваше ж слово хай буде: так-так, ні-ні. А що більше над це, то те від лукавого.                Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба.                А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу.                А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.                А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві.                Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього.                Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога.                А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує,               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!” (Пс 14(13),1)
   

о. М. Піотровский, SChr
Любiть одне одного! 1/2008 → Сенс життя

Любiть одне одного!



Якби Всюдисущий Бог був доступним для пізнання органами чуттів, і Його можна було побачити, то ми, люди, втратили б можливість вільно вибирати.

 

Бог начебто «сховався», Він недоступний безпосереднім людським чуттям. Проте Його любов можна пережити серцем, докладаючи певних зусиль, що потребує одного – віри. Таким чином, Творець віддав належне особистій волі людини, оскільки лише вільні люди можуть довіритися Богу і прийняти дар Його любові. Справжня любов відкрита і ніколи не підкорює силою.

Однак необхідно пам'ятати, що невидимий і «схований» від наших чуттів Бог, котрий є Любов, лишив нам виразні і зрозумілі знаки Свого існування і Своєї любові. Кожна людина доброї волі, яка щиро шукає істини, може помітити ці знаки і завдяки вірі, без принуки, вести діалог любові з Невидимим Богом. Завдяки Святому Письму Бог повідомляє нам, що кожна людина, якщо забажає, може зав'язати дружні взаємини любові з Ним. Тому на адресу різних агностиків та атеїстів Біблія відсилає шокуючі слова про їхню дурість: “Каже безумний у своїм серці: “Немає Бога!“ (Пс 14,1).

Усі, хто не пізнав Бога, дурні, тому що на підставі видимих речей не розпізнали Того, Котрий є; бачачи сотворене− не побачили Творця... Адже за величчю і красою створеного можна пізнати велич і красу Творця (пор. Муд 13,1.5).Святий апостол Павло повторює і поглиблює цю думку, кажучи: «…невидиме ж його, після створення світу, роздумуванням над творами, стає видиме: його вічна сила і божество, так що нема оправдання» (Рим 1,20), людям, «які правду спиняють несправедливістю» (Рим 1,18). Отже з цього слід зробити висновок, що невіра в Бога – це моральна, а не інтелектуальна проблема.

Щоб зустріти і пізнати Невидимого Бога, мало зібрати лише докази Його існування. Слід із смиренням довіряти Йому себе самого через віру. Це варто робити щодня у молитві, з по-дитячому чистою довірою − і так протягом життя, спираючись на Заповіді та Євангеліє. Такий єдино правильний шлях, що веде до справжнього щастя. Відкидаючи Бога і чинячи так, начебто його не існує, людина неминуче прийде до великих нещасть, оскільки таким чином відмовляється від єдиного джерела життя і любові, бо вибирає убогість і смерть.

Головний натхненник ідеї і власного рішення відкинути Бога – це найбільший ворог людини, «батько лжі», сатана (див. Йо 8,44). Саме він приємною брехнею видає зло за добро і намагається збудити у людині бунт проти Бога, егоїстичну любов до себе, яка веде до ненависті до Бога. Читаючи опис первородного гріха (Бут 3,1-15), можемо помітити риси стратегії спокусливості сатани. Спершу «батько лжі» перекручує правду про Бога, натякаючи, що Він не любить людину і ставить перепони на шляху людини до щастя, і що буцімто лише завдяки самочинності у людини відкриються очі, вона «стане, як Бог, що знає добро і зло» (Бут 3,5). Сатана постійно викривляє правду про Бога, котрий є Любов, зображуючи його ворогом людини, який начебто ревно охороняє таємницю свого владного становища. Моральний закон і заповіді подає як рабську залежність, мов кайдани, що обмежують волевиявлення. Хитрість виявилася вдалою, у свідомості людей образ Бога знівечився, і первородний гріх поклав початок тривалому процесу підміни істини, плоди чого помітні у різних єресях, сектах, матеріалістичних та атеїстичних ідеологіях, котрі намагаються довести, що Бог не існує, і що людині немає потреби вірити в нього. Але уникнення Бога і Його закону любові було, є і завжди буде причиною усіх людських трагедій, виникнення цивілізації ненависті й смерті, що загрожує існуванню всього нашого світу.

 

Йоан Павло ІІпише: «Ми стоїмо перед надлюдською трагічною боротьбою зла і добра, між смертю і життям, між "культурою смерті" і "культурою життя"» (Evangelium vitae, 28). У такій ситуації гігантської кризи, що веде людство до самознищення, Бог, котрий кожного любить і хоче привести до вічного життя, подає ясні знаки, закликаючи звернутися до Нього: Лурд, Фатіма, Туринська Плащаниця і ще багато знаків та з'явлень Богоматері по всій планеті.

Бог невидимий, але Він залишив видимі і зрозумілі знаки своєї присутності та любові, і кожен, хто захоче, − може знайти Бога і вести з Ним діалог любові. А тим, хто нехтує Богом, «немає оправдання у злі, яке вони творять», тому що вони «правду спиняють неправдою» (Рим 1,20).
Замовити підписку

Весь номер у форматі PDF



Опубліковано з дозволу Miłujcie się! в листопаді 2010


Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!


Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!