Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?
   

Чи не є причиною літетності християн те, що вони причащаються тільки під одним видом хліба?ПИТАННЯ: У тілі залишається кров, навіть після її пролиття, і немає живого тіла без крові. Але кров пролита має певний, особливий сенс. Бо не було б цього поділу в Літургії. Значить, обмежуючи для мирян причащання під двома видами, Церква, не позбавляючи їх благодаті, позбавляє їх цього певного сенсу і цього певного таємничого укріплення. Якщо спиратися на слова Папи Франциска, то виходить, що миряни недоотримують таємничого зміцнення саме в тій боротьбі, яку повинні постійно вести в світі (чи не пояснюється цією багатовіковою відмовою літетність і байдужість, в яких так часто зараз звинувачують віруючих?):

«... Щоб не засумніватися вам у гідності своїй, пийте Кров - дорогу ціну відкуплення вашого ...».

«Що означає для нас 'засумніватися', «тобто розбавити нашу християнську гідність?». «Це означає дозволити сучасному ідолопоклонству зранити нас: віддавати перевагу зовнішності і споживанню; ставити себе в центр усього; змагатися і рости в зарозумілості; бути переконаними в своїй безпомильності і у володінні всім. Все це принижує нас, робить з нас християн посередніх, літеплих, прісних, язичників».

Найсильніший аргумент, який я чула на захист цього обмеження, грунтувався на міркуваннях незручності (не завжди є другі руки, які можуть тримати чашу з Тілом Христовим) і тривалості причащання у великих парафіях. Але міркування зручності не найбезперечніший аргумент у поясненні Таїнств. І мені продовжує здаватися, що при бажанні можна було б вирішити ці проблеми, не спокушаючи вірних сумнівами в їх гідності, не позбавляючи їх необхідного зміцнення і не розділяючи причасників з міркувань зручності.

ВІДПОВІДЬ: Дійсно, в Католицькій Церкві на Заході поширився звичай причащати вірних під одним видом з різних причин, зокрема, щоб уникнути падіння вмісту Чаші на землю. Але сьогодні в багатьох громадах Святе Причастя подається під двома видами.

Не треба забувати, що там, де є Тіло Христове, є також Його Кров, дух і божественність. Катехизм Католицької Церкви (1377) нагадує, що Христос присутній у всій повноті в кожному з євхаристійних видів. Автор запитання уважний у своїх міркуваннях і приводить обгрунтований аргумент: «Кров пролита має особливий сенс». Не випадково у словах встановлення Євхаристії слова про Тіло і про Крові звучать окремо. Треба сказати, що з цього приводу існують різні богословські думки. Але ці богословські дискусії розгорталися не навколо причащання, а навколо формули переєстествлення.

Цілком очевидно, що не може бути крові там, де немає тіла, і не може бути тіла без крові. У переєстествленному хлібі перебуває Christus totus, і причащаючись Його, ми долучаємося до Його Тіла, Крові, духу і божественності.

Численні святі в історії Церкви причащалися виключно євхаристійним хлібом, але це не привело їх до літеплості. Посередність християн, як вірно зауважує Папа у вищенаведеному уривку з проповіді на Corpus Domini, має інші витоки. Її причину слід шукати в ідолопоклонстві: собі, своїй величі, своїй безпомильності і своєму задоволенню. Проводячи іспит сумління, слід шукати причини своєї літеплості не в літургійній дисципліни, а в нашій прихильності до з'єднання з Христом. Сучасне ідолопоклонство ранить нас, а зцілює поклоніння єдиному Спасителю, Який приходить до нас в Євхаристії.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у червні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!