Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. В яких випадках припустимий ризик для власного життя?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
В яких випадках припустимий ризик для власного життя?
   

ПИТАННЯ: Чи може священник відмовитися сповідати і причастити хворого з дуже заразним і небезпечним для життя інфекційним захворюванням, пояснюючи це неприпустимим ризиком для власного життя?

ВІДПОВІДЬ: Життя є дорогоцінним даром Божим. «Людське життя священне, - цитує Катехизм Католицької Церкви документ ватиканської Конгрегації віровчення Donum Vitae, - бо з самого початку воно несе в собі творчу дію Бога і назавжди перебуває в особливих стосунках з Творцем, своєю єдиною метою».

Безумовно, з легкістю піддавати ризику своє життя означає презирство до цінності людського життя. Однак існують цінності, заради яких допустимо, а іноді й обов'язково піддавати своє життя навіть крайньому ризику. Досить подумати про мучеників всіх часів, які без коливань віддали своє життя задля Бога.

Основний принцип полягає в наступному: піддавати ризику власне життя допустимо заради пропорційно важливої мети. Чим вище ризик, тим важливішою повинна бути мета, заради якої варто себе піддавати небезпеці.

Такий ризик є моральним обов'язком в тому випадку, коли він пов'язаний з виконанням власних обов'язків, від яких залежить благо громадянського суспільства або релігійної громади. Наприклад, це відноситься до лікарів і медперсоналу, від яких залежить життя і здоров'я інших людей; до професій, від яких залежить безпека громадян, таких як пожежний, рятувальник; і, звичайно, до духовного служіння на благо віруючих.

Таким чином, в даному конкретному випадку ризик для життя, якому піддається священник, не тільки виправданий, але й необхідний. Відвідування хворого для нього - не героїчний вчинок, а обов'язок, частина повсякденного служіння духовним потребам людей.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!