Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Як можна радіти в Раю, знаючи, що хтось із близьких приречений на вічну погибель?.
Не журіться про життя, що ви будете їсти, і ні про тіло, у що ви зодягнетеся.                Бо більше від їжі життя, а тіло від одягу.                Погляньте на гайвороння, що не сіють, не жнуть, нема в них комори, ні клуні, проте Бог їх годує. Скільки ж більше за птахів ви варті!                Хто ж із вас, коли журиться, добавити зможе до зросту свого бодай ліктя одного?                Тож коли ви й найменшого не подолаєте, то чого ж ви про інше клопочетеся?                Погляньте на ті он лілеї, як вони не прядуть, ані тчуть. Але говорю вам, що й сам Соломон у всій славі своїй не вдягався отак, як одна з них!                І коли он траву, що сьогодні на полі, а взавтра до печі вкидається, Бог так зодягає, скільки ж краще зодягне Він вас, маловірні!                І не шукайте, що будете їсти, чи що будете пити, і не клопочіться.                Бо всього цього й люди світу оцього шукають, Отець же ваш знає, що того вам потрібно.                Шукайте отож Його Царства, а це вам додасться!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Як можна радіти в Раю, знаючи, що хтось із близьких приречений на вічну погибель?
   

Як можна радіти в Раю, знаючи, що хтось із близьких приречений на вічну погибель?ПИТАННЯ: Як можна радіти в Раю, знаючи, що хтось із близьких приречений на вічну погибель?

ВІДПОВІДЬ: Як можна радіти, перебуваючи у вічному блаженстві, тобто стані повного щастя, знаючи, що хтось із твоїх близьких виявився в пеклі? Сформулюємо це питання інакше: чи може радіти Бог, любов Якого перевершує любов всіх людей, разом узятих, знаючи, що хоча б одне з Його коханих створінь знаходиться в пеклі? Як можуть радіти цьому святі або наша Небесна Мати - Діва Марія? Як можна відчувати від цього блаженство, тобто щастя?

Зрозуміло, абсолютно неправильно думати, що Бог може радіти тому, що хтось виявився в пеклі. Бог не створив пекло, як і не створив гріх і смерть. Пекло - це «творіння створінь», якщо так можна висловитися, а саме бунтівників ангелів і нерозкаяних людей-грішників. Бог нікого не посилає в пекло, хоча ми і знаходимо в Святому Письмі фрази про це: але мова йде про антропоморфічну мову, тобто про мову, за допомогою якої, для пояснення тих чи інших Божественних реалій, священний автор використовує вирази, властиві і зрозумілі людині, приписуючи ті чи інші дії Богу.

В пекло людина вирушає сама, прямим чи непрямим чином підготувавши собі таку долю і відкидаючи, за власною ініціативою, будь-яку допомогу, яку Господь постійно пропонує їй до самого кінця. Пекло - це вибір людини на користь вічної ворожості по відношенню до Бога і Його любові.

Сам Бог у Христі постраждав від цього негативного вибору людини, і постраждав безмірно: Його біль перевершує біль всіх людей, разом узятих. Страждання Христа тривають вічно в тому сенсі, що безперервно приносяться в безкровній жертві на Небесах. У Своєму болі Христос взяв на Себе біль кожної людини. З найпершої миті Він взяв на Себе також біль, що відчувається батьками через вічну погибель їх дітей, біль всіх людей, що відчувається через вічну погибель їх рідних. І кожна людина в Раю знову знаходить у Христі власний біль - але не як переживання почуттів, а як безкровний, перетворений досвід.

У «Сумі теології» святий Тома Аквінський ставить питання про те, чи радіють святі в Раю мукам приречених грішників, і відповідає на це питання негативно. Точно так само батьки, які перебувають у вічному блаженстві Раю, не можуть радіти стражданням своїх дітей. Тома Аквінський додає: «Радіти чужим стражданням як таким - це плід ненависті». Святі споглядають нескінченну любов Христа і споглядають також Його безмірну біль, ту саму біль, яка включає і наш біль, пожертвуваний Ним також і за тих, хто знайшов вічну погибель. Цей біль і жаль не є переживанням почуттів, як в земному житті, але вони перетворені. Такий же жаль, подібно до Христа, відчувають і святі тому, що принесений в жертву біль Христа піддається презирству і часто відкидається.

Хоча в Раю і неможлива радість від вічної погибелі інших, в ньому радіють справедливості Бога, яка відплачує неоднаково за зло і добро, за героїчні чесноти і за жахливі злочини.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у травні 2017 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!