Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чому в Католицькій Церкві не допускаються до Причастя розлучені, які вступили в новий шлюб?.
Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу.                А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм.                Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                І як правиця твоя спокушає тебе, відітни її й кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                Також сказано: Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового.                А Я вам кажу, що кожен, хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу. І хто з відпущеною побереться, той чинить перелюб.                Ще ви чули, що було стародавнім наказане: Не клянись неправдиво, але виконуй клятви свої перед Господом.                А Я вам кажу не клястися зовсім: ані небом, бо воно престол Божий;                ні землею, бо підніжок для ніг Його це; ані Єрусалимом, бо він місто Царя Великого;                не клянись головою своєю, бо навіть однієї волосинки ти не можеш учинити білою чи чорною.                Ваше ж слово хай буде: так-так, ні-ні. А що більше над це, то те від лукавого.                Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба.                А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу.                А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.                А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві.                Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього.                Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога.                А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує,               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чому в Католицькій Церкві не допускаються до Причастя розлучені, які вступили в новий шлюб?
   

ПИТАННЯ: 

Чому в Католицькій Церкві не допускаються до Причастя розлучені, які вступили в повторний шлюб?

ВІДПОВІДЬ:

Практика Католицької Церкви, заснована на Святому Письмі, така: до євхаристійного Причастя не допускаються розлучені, які вступили в новий шлюб. Не Церква позбавляє Причастя цих віруючих, а вони самі. Вони не можуть приступати до Причастя, оскільки їх статус і життєва ситуація об'єктивно суперечить тій єдності любові між Христом і Церквою, яку позначає і актуалізує Євхаристія (читаємо про це в «Familiaris consortio», 84 параграф). У тому випадку, коли хтось один з розлучених з'єднує своє життя з іншою людиною, в той час як він пов'язаний церковним Таїнством Шлюбу зі своїм шлюбним партнером, він об'єктивно суперечить цьому смислу Євхаристії. Крім того, причащання розлучених, що вступили в новий шлюб, суперечить вчительству Церкви про нерозривності шлюбу. Якщо ж розведені розлучаються з новим партнером або живуть з ним як брат і сестра, то вони можуть бути допущені до Таїнств.

Щоб розлучені люди, які вступили в другий шлюб, змогли отримати відпущення гріхів в Таїнстві Покаяння (Сповіді), яке відкриває шлях до Причастя, вони повинні бути готові змінити свою життєву ситуацію, щоб вона не була в контрасті з нерозривністю шлюбу. Це означає, що вони повинні покаятися в скоєному - тобто в укладенні нового шлюбу при наявності нерозривного шлюбу з колишнім шлюбним партнером (адже розлучення, про яке ми говоримо, може існувати тільки на цивільному рівні, таким чином, перед Богом і Церквою людина в будь-якому випадку залишається пов'язаною шлюбними узами, навіть якщо розлучилася в РАГСі, щоб отримати відпущення гріхів і можливість приймати Причастя, розлучені, які вступили в новий шлюб, повинні покаятися в порушенні подружньої вірності і розлучитися з тим, хто не є чоловіком перед Богом. Якщо на підставі серйозних обставин це неможливо - наприклад, з огляду на виховання спільних дітей, - то ті, що живуть в позашлюбному звязку, можуть жити разом, але в повному утриманні, про що і йдеться в апостольському повчанні «Familiaris consortio». За допомогою благодаті, на яку повинен сподіватися кожен віруючий, і за допомогою їх особистих зусиль відносини між тими, що живуть в позашлюбному звязку, повинні перетворитися в відносини дружби, взаємної поваги і взаємної допомоги. Таким чином, розлучені, які вступили в новий шлюб, які щиро розкаялися і розлучилися або живуть як брат і сестра, можуть отримати відпущення гріхів і причащатися.

Але при такому рішенні слід уникати спокуси для інших віруючих. Адже іншим невідомо, що пара прийняла рішення припинити незаконне співжиття. Тому настоятель парафії може причащати їх в приватному порядку, або ж вони будуть причащатися не в своїй парафії, а в іншій, там, де їх не знають.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2020 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!