Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Відпустка в некатолицькій країні: чи обов`язкова участь в недільній Літургії?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Відпустка в некатолицькій країні: чи обов`язкова участь в недільній Літургії?
   

Відпустка в некатолицькій країні: чи обов`язкова участь в недільній Літургії?ПИТАННЯ: 

Якщо ми проводимо відпустку в некатолицькій країні і до найближчої католицької церкви далеко, чи звільняємося ми від обов'язкової участі в недільній Літургії?

ВІДПОВІДЬ:

Для початку процитуємо приписи канонічного права (кан. 1248) з цього питання: «Припис брати участь в Літургії виконує той, хто бере участь у ній в будь-якому місці, де вона відбувається за католицьким обрядом, або в сам святковий день, або ввечері попереднього дня. Якщо через відсутність священнослужителя чи з іншої вагомої причини участь в священнодійстві Євхаристії є неможливою, то вірним настійно рекомендується брати участь в Літургії слова, яка відбувається в парафіяльній церкві або в іншому священному місці згідно з приписами єпархіального єпископа, або протягом належного часу віддаватися молитві: особисто, в сім'ї або, якщо це зручно, в спільноті декількох сімей».

Канонічне право говорить, що участь в Євхаристії може бути неможливою через відсутність священнослужителя і «по іншій вагомій причині». Такою причиною під час перебування в некатолицьких країнах є віддаленість церкви.

Зазвичай питання і сумніви відносяться саме до інтерпретації цих «вагомих причин»: яку відстань вважати вагомою причиною, а яка не буде достатнім «виправданням»?

Деякі богослови зараховують до таких вагомих причин годину ходьби до найближчої церкви, коли мова йде про здорових людей, і навіть менше - для людей з проблемами здоров'я та літніх.

Якщо найближча церква знаходиться на значній відстані від місця перебування, то віруючий звільняється від участі в Літургії. Але він не звільняється від обов'язку святкувати День Господній. Тому Кодекс канонічного права додає рекомендацію віддаватися особистій або сімейній молитві - «протягом належного часу». Це не стільки припис, скільки потреба душі, яка бажає насичуватися Словом Божим і присутністю Бога. Всі ми часто повторюємо досвід Давида (Пс. 28,1): «До тебе, Господи, взиваю: твердиня моя! не будь мовчазний для мене, щоб при мовчанні Твоєму я став подібний до тих, що сходять в могилу».

Якщо на доступній відстані немає католицького храму, то особистій або спільній молитві можна присвятити стільки ж часу, скільки б тривала недільна Літургія. Ця молитва може складатися з літургійних читань дня, які можна легко знайти в Інтернеті, з моментів безмовного роздумування над Словом Божим; потім можна помолитись Вервицю, уважно споглядаючи кожну таємницю в світлі того місця, де ми знаходимося, молитовно згадуючи про жителів цього місця і про наших близьких. Таким чином ми віддамо належне Дневі Господньому молитвою, плідною для Церкви і для всього світу.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у липні 2020 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!