Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи гріх вибирати менше зло?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи гріх вибирати менше зло?
   

ПИТАННЯ: Чи гріх вибирати менше зло?

ВІДПОВІДЬ: Не слід вибирати жодного: зло ображає Бога, якого б «розміру» воно не було, і збіднює і руйнує людину, будь воно «великим» або «меншим». Це твердження означає, що ніяке зло, навіть менше, не може бути предметом вільного вибору з боку людини. Воно завжди буде гріхом.

Наведемо слова з енцикліки Папи Павла VI "Humanae vitae" (14): «Якщо іноді законно допустити моральне зло, щоб уникнути більшого зла або домогтися більшого добра, незаконно навіть через серйозні причини робити зло так, щоб з нього могло слідувати добро (Послання св. апостола Павла до римлян 3 , 8). Тобто не можна робити вчинки, які суттєво порушують моральний порядок, тому що така дія негідна людської особистості, навіть коли є намір сприяти особистому, сімейному чи соціальному благополуччю».

Ми бачимо, що тут йдеться про «допущення морального зла», а не про «вибір зла», тобто усвідомленого скоєння зла, нехай навіть «меншого», для досягнення якогось добра.

Якщо вагітна жінка важко хворіє, а вагітність загрожує її життю, чи можна в даному випадку перервати вагітність, щоб врятувати життя жінки, особливо якщо вона вже виховує інших дітей? Відповідь тут однозначна: ні, аборт ніколи не допустимий як «менше зло». Але якщо терапія, що рятує жінку від смерті, провокує ненавмисну смерть ненародженої дитини, то це і є випадок, коли моральне зло «допускається». Але воно не є навмисним, воно є лише наслідком дій, спрямованих на благо вилікування матері.

Згадаймо слова Ісуса, звернені до Юди: «Що робиш, роби швидше» (Євангелія від св. Івана 13,27). Святий Тома Аквінський так тлумачив цю фразу: «Слова Господа - це не слова повелителя та порадника, тому що гріх не може бути ні предметом припису, ні порадою Бога. Бо написано: «Веління Господа праведні, веселять серце» (Книга Псалмів 18,9). Це - слова Того, хто допускає (...). Але це також і слова відрази через злочини зрадника. Вони означають, що в той час як Він дарує благо, той готує Йому смерть: «Я докорю тобі, появлю це тобі перед очі» (Книга Псалмів 49,21).

Потім, це - слова Того, Хто жадав здійснити справу відкуплення, як казав Августин. Але Він не мав наміру наказувати вчинити злочин, а тільки передбачити його; не озлобити того, у кого не було віри, але прискорити порятунок вірних. «Маю христитися хрищенням; і як Я мучуся, поки те сповниться! (Євангелія від св. Луки 12,50)»



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у травні 2015 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!