Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Про підслуховування сповіді..
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Про підслуховування сповіді.
   

ПИТАННЯ: Чи бере Церква до уваги розвиток технічних засобів (також підслуховувальних)? Як має поводитися католик у разі, якщо його сповідь підслуховують, записують і використовують у комерційних цілях?

ВІДПОВІДЬ: Ще в декреті «Про засоби масової комунікації» («Inter mirifica») ІІ Ватиканського Собору стверджувалося, що технічні винаходи, які «людський геній за вподобанням Божим почерпнув із створеного світу», «якщо їх використовувати правильно, надають роду людському чималу допомогу», а саме – свідчить третій параграф декрету – «для всякої справи порятунку душ». Тому технічні засоби мають використовувати згідно з моральними нормами і гідністю кожної людської особи. Наприклад, засоби соціальної комунікації, зазначено в «Inter mirifica», повинні «свято дотримуватися моральних законів, законних прав та гідності людини». Те ж можна сказати й про інші технічні засоби, які не мають прямого стосунку до масової комунікації. Безумовно, використання підслуховувальних засобів для запису сповіді є тяжким порушенням морального закону і гідності людини. Автор запитання говорить про «використання у комерційних цілях». Не зовсім зрозуміло, що це означає в контексті сповіді, але, ймовірно, мається на увазі використання запису з метою шантажу або розповсюдження інформації.

Зрозуміло, це є тяжким моральним злом і порушенням таємниці сповіді, у дотриманні якої немає жодних винятків. Згідно з канонічним правом, духівнику, перекладачеві або якійсь іншій особі, яка випадково довідалася про гріхи зі сповіді, найсуворіше забороняється видавати особу, що кається, або використовуватися отриману інформацію. Згідно з каноном 1388, «духівник, який прямо порушує таємницю сповіді, підлягає відлученню за заздалегідь винесеним судовим рішенням» (тобто автоматично, без будь-якої постанови церковного суду). Якщо інші особи, які довідалися про гріхи зі сповіді, порушили таємницю сповіді, то вони також будуть покарані аж до відлучення від Церкви.

Таємниця сповіді є «Божественним правом», тобто ніхто, навіть Церква, Римський Папа, не мають права вимагати від священника, щоб він передав почуте на сповіді, навіть якщо це було б необхідним для порятунку всесвіту.

Причина таємниці сповіді в тому, що священник, який приймає каяника, діє від імені Бога, Який знає серце людини. Саме перед Богом постає грішник, уповаючи на Божественне милосердя. Якби каяник не був упевнений в тому, що священник не може розголосити зміст сповіді, то не було б довіри, потрібної для сповідання гріха. А, як відомо, сповідь смертних гріхів є обов'язковою для примирення з Богом.

Духівникові забороняється видавати таємницю сповіді «словами або яким-небудь іншим способом і з якої б це не було причини», свідчить канон 983. Відлучення від Церкви, якому автоматично підлягає священник, що порушив цю таємницю, може анулювати тільки Апостольський престіл. Причому таємниця сповіді стосується не тільки тих випадків, коли гріхи відпущені, але і всіх інших випадків: навіть коли священник не дав розгрішення через відсутність каяття.

Що стосується записувальних пристроїв при сповіді, то цю ймовірність теж взяла до уваги Конгрегація віровчення, яка оприлюднила спеціальну заяву 23 березня 1973 року. Її текст свідчить: «Той, хто блюзнірськи записує Таїнство Сповіді – як істинне, так і симульоване, – використовуючи будь-який технічний засіб, або ж публікує його зміст, або ж поширює отримані таким способом відомості, так само як і ті, хто формально цьому сприяють, відтепер піддаються відлученню latae sententiae» (без особливого рішення церковного суду).

23 вересня 1989 року Конгрегація віровчення видала ще один декрет з метою «захистити священний характер Таїнства Покаяння і захистити права священнослужителів і віруючих християн щодо друку цього Таїнства та інших таємниць, пов'язаних із сповіддю». Особливими повноваженнями верховного авторитету Церкви Конгрегація віровчення постановила, в додаток до сказаного в попередній заяві, що кожен, хто записує «сказане сповідником чи каяником, або поширює це через засоби соціальної комунікації, піддається відлученню latae sententiae».

Як має поводитися католик у разі, якщо його сповідь підслуховують, записують і використовують у комерційних цілях? – запитує автор нашого запитання. Звичайно ж, ситуація ця гіпотетична і малоймовірна. Якщо це все ж таки відбувається і віруючий не тільки стає жертвою незаконного підслуховування, але і жертвою шантажу, то треба заявити про це в правоохоронні органи, бо у більшості законодавств це є злочином проти особи.

Каяник має приступати до Таїнства Сповіді з максимальною довірою. Якщо є якісь підстави думати, що сповідь прослуховують і записують, то, напевно, можна порадити приступити до цього Таїнства таким чином: попросивши священника вислухати сповідь в іншому місці, за інших обставин або вибравши для цього іншого священнослужителя.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у березені 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!