Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Що відбувається, якщо мученик в момент смерті не перебуває в стані благодаті?.
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Що відбувається, якщо мученик в момент смерті не перебуває в стані благодаті?
   

ПИТАННЯ: Нещодавно я чув, як в Пакистані спалили християнина за те, що він відмовився прийняти іслам. Звичайно, це героїчна смерть. Але що відбувається, якщо християнин, який вмирає за свою віру, в момент смерті повністю не перебуває в стані благодаті як після Таїнства Сповіді? Якщо у нього на совісті є не висповідані гріхи, в тому числі і тяжкі?

ВІДПОВІДЬ: Переслідування християн у світі стало вже повсякденним фактом, особливо в деяких регіонах. Якщо б у нас, на Заході, вбили людину, яка сповідує іншу віру, то протестам не було б кінця і вони були б справедливі. На жаль, зовсім не так відбувається в тих випадках, коли вбивають християн.

Після цього невеликого відступу перейдемо до самого питання. Бути готовим віддати життя за віру в Христа - це, безумовно, найдосконаліший акт любові по відношенню до Бога. Така любов до Господа, нагадує нам святий апостол Петро, покриває безліч гріхів (Перше соборне послання св. апостола Петра 4,8). Згідно з вченням Церкви, мучеництво освячує грішника, роблячи його праведником, навіть в тому випадку, коли він ще не був хрещений, але готується до Хрещення, будучи катехуменом. Мучеництво стирає всякий смертний і всякий повсякденний гріх і відшкодовує всі тимчасові кари за скоєні гріхи.

Тому мученик відразу ж потрапляє до Раю, минаючи Чистилище. Папа Інокентій III навіть писав, що молитва за мученика образлива. Ось чому для прославлення мученика у лику блаженних Церква не проводить процес по визнанню героїчних чеснот і по визнанню чуда, здійсненого за заступництвом прославленого. Однак для канонізації - зарахування до лику святих - цей процес необхідний.

У випадку дорослих людей для повного відпущення гріхів в момент мучеництва необхідне хоча б недосконале покаяння в гріхах. Навіть Таїнство Хрещення не відпускає гріхи без мінімального покаяння, і тим більше - мучеництво. Тим не менше, справедливо вважається, що добровільне прийняття смерті заради визнання віри в Христа вже має на увазі жаль за свої гріхи.

Мучеництво означає повноту благодаті і слави, і тому мученик отримує на Небесах особливий вінець - ореол. Святий Тома Аквінський називає його gaudium - потіхою, привілейованою нагородою за привілейовану перемогу.

Тому, коли ми дізнаємося про смерть християн з причини їхньої віри, ми повинні відразу ж просити у них молитовного заступництва, тому що вони, безсумнівно, перебувають перед обличчям Бога, де продовжують віддавати своє життя за кожного з нас.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у квітні 2014 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!