Проповіді на Хрещення Господнє Християнство. Православ'я. Католицтво. Проповіді.
Просіть і буде вам дано, шукайте і знайдете, стукайте і відчинять вам                Безперестанку моліться                Бо яким судом судити будете, таким же осудять і вас, і якою мірою будете міряти, такою відміряють вам                Ми познали й увірували в ту любов, що Бог її має до нас. Бог є любов, і хто пробуває в любові, пробуває той в Бозі, і в нім Бог пробуває!                Через великі утиски треба нам входити у Боже Царство                Поправді кажу вам: коли не навернетесь, і не станете, як ті діти, не ввійдете в Царство Небесне!                Поправді кажу вам, що багатому трудно ввійти в Царство Небесне                Верблюдові легше пройти через голчине вушко, ніж багатому в Боже Царство ввійти!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Проповіді на Хрещення Господнє
   

В iм'я Отця, i Сина, i Святого Духа!

Дорогi браття i сестри!

ФІЛАРЕТ, ПАТРІАРХ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ РУСИ-УКРАЇНИПеред стражданнями у прощальнiй бесiдi з апостолами Iсус Христос сказав, що Вiн є виноградна лоза, а вони вiття. Якщо вiття не буде з'єднане з лозою, то воно не принесе нiякого плоду. Бiльше того, Спаситель сказав, що вiття може засохнути i вiдпасти або бути вiдсiченим вiд виноградної лози. I, зробивши з цього висновок, Господь сказав: "Без Мене не можете робити нiчого" (Див.: Iн. 15, 1-6). Отже для того, щоб чинити добро i мати життя, треба знаходитися на винограднiй лозi, тобто бути з'єднаним з Христом.

Виникає запитання: яким чином людина, яку Господь уподiбнив до гiлля, може прищепитися до виноградної лози. Ап. Павло дає вiдповiдь у Посланнi до Римлян. Вiн говорить, що юдеї вiдломилися вiд оливкового дерева через невiр'я, а язичники прищепилися до цього дерева вiрою (Див.: Рим. 11, 19-20).

Вiра є тiєю духовною силою, яка з'єднує нас з джерелом життя - Христом Спасителем. Завдяки вiрi, гiлля прищеплюється до виноградної лози i до оливкового дерева. Посилаючи апостолiв на проповiдь, Господь Iсус Христос сказав: "Хто увiрує i охреститься, буде спасенний, а хто не увiрує, буде осуджений" (Мк. 16, 16).

Таким чином, через хрещення, в якому виявляється вiра, людина з'єднується з Христом Спасителем. I це єднання з Христом стає джерелом життя вiчного. Таїнство Хрещення має надзвичайно важливе значення для людини. Через хрещення вiруюча людина єднається з Господом нашим Iсусом Христом, стає членом Церкви Христової. На людину, яка прийняла Таїнство Хрещення, розповсюджуються наслiдки спасительного подвигу Iсуса Христа. Ось чому кожна людина, яка хоче спастись i мати життя вiчне, повинна прийняти Таїнство Хрещення.

В наш час пастирям Церкви доводиться мати справу з болючим питанням, коли їх просять вiдспiвати померлих, в тому числi й немовлят, за християнським звичаєм. А вони не можуть цього зробити, тому що померла людина не була хрещеною. Не можна сухе гiлля, тобто нехрещену людину, прищепити до виноградної лози, до Христа. Треба не вiдкладати хрещення як дiтей, так i дорослих.

Пiд час обряду хрещення вiдбувається таїнство великого значення. Тому, хто приймає це таїнство, надається благодать Святого Духа, яка перероджує людину.

Про переродження людини через Таїнство Хрещення свiдчить такий приклад. У Римi за часiв iмператора Дiоклетiана, у 324 роцi, пiд час кощунного лицедiйства християнського Таїнства Хрещення на сценi театру вiдбулося чудо. Подiя розгорнулася таким чином: Дiоклетiан прибув до Рима, щоб урочисто вiдзначити двадцяту рiчницю царювання Максимiана. Серед заходiв, влаштованих з цього приводу, були театральнi видовища. На сценi грав комедiант Генез. Граючи перед iмператором i народом, вiн зробив вигляд, нiбито захворiв, i закричав: "Ох, друзi мої! Менi тяжко; хотiв би мати полегшення". Iншi вiдповiли: "Чи не стрижуть тебе, щоб ти став легшим?" - "Нерозумнi, - сказав комедiант Генез, - я хочу померти християнином". - "Для чого?" - спитали комедiанта. "Для того, щоб у цей великий день Бог прийняв мене як бiженця", - насмiхаючись, вiдповiв Генез.

Пiсля цього вiн покликав iншого комедiанта, який грав роль священика. Наблизившись до лiжка Генеза, той сказав: "Чадо, для чого ти покликав мене?" Тодi Генез, нiбито за натхненням з неба, вiдповiв: "Хочу прийняти благодать Iсуса Христа i вiдродитися, щоб одержати вiдпущення грiхiв". Над Генезом було вiдправлено обряд хрещення, i, коли вiн був одягнутий у бiлi одежi, солдати (комедiанти) схопили його i привели до iмператора начебто на допит, як християнина.

Генез, не чекаючи запитань, виголосив: "Слухайте, iмператор i весь його двiр та мешканцi цього мiста! Усякий раз, коли говорили менi про християн, я вiдчував огиду i ображав їх за твердiсть у сповiданнi вiри. Я зрiкся своїх батькiв i родичiв тiльки тому, що вони були християнами. Я насмiхався над християнською вiрою i заради того, щоб розважити вас, копiював таїнства християн.

Але коли вода торкнулася мого тiла i мене запитали - чи вiрую, я дав вiдповiдь, що вiрую. Тодi я побачив руку, що спускалася з неба, i свiтлих ангелiв надi мною, якi читали всi мої грiхи, записанi у книзi. Потiм вони опустили книгу у воду хрещення i показали менi її чистою i бiлою як снiг. Тому ти, iмператор, i народ, що насмiхалися над таїнством, увiруйте зi мною, що Iсус Христос є iстинний Бог, Свiтло i Iстина, що Вiн є Той, через Якого i ви можете одержати спасiння".

Розлючений iмператор Дiоклетiан наказав жорстоко побити Генеза палицями i доручити префекту змусити його до вiдречення. Генез витерпiв страшнi муки, але не вiдмовився вiд Христа. 25 серпня 324 року йому вiдсiкли голову.

Благодать Святого Духа переродила Генеза i зробила з комедiанта святого мученика. I це сталося пiд час обряду хрещення, хоча вiн вiдбувався з кощунною метою.

Приклад з життя мученика Генеза свiдчить, що в Таїнствi Хрещення - крiм того, що ми бачимо, чуємо i виконуємо, - дiє невидима благодать Божа, яка народжує християн для Царства Божого i вiчного життя.

Будемо ж, браття i сестри, пам'ятати слова Господа нашого Iсуса Христа: "Хто не народиться вiд води i Духа, той не може ввiйти у Царство Боже", а також: "Хто увiрує i охреститься, буде спасенний, а хто не увiрує, буде осуджений".

Амiнь!

Патріарх Київський і всієї Руси-України

† Філарет

Джерело: ПРАВОСЛАВНИЙ ПОГЛЯД

[ Повернутися до розділу: "Християнські проповіді" ]

[ Читайте также: "Христианские проповеди" на русском языке ]


Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!