Проповіді на початок Нового Церковного року Християнство. Православ'я. Католицтво. Проповіді.
Кажу ж вам, Своїм друзям: Не бійтеся тих, хто тіло вбиває, а потім більш нічого не може вчинити!                Але вкажу вам, кого треба боятися: Бійтесь того, хто має владу, убивши, укинути в геєнну. Так, кажу вам: Того бійтеся!                Чи ж не п'ять горобців продають за два гроші? Та проте перед Богом із них ні один не забутий.                Але навіть волосся вам на голові пораховане все. Не бійтесь: вартніші ви за багатьох горобців!                Кажу ж вам: Кожного, хто перед людьми Мене визнає, того визнає й Син Людський перед Анголами Божими.                Хто ж Мене відцурається перед людьми, того відцураються перед Анголами Божими.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Проповіді на початок Нового Церковного року
   

Початок Нового Церковного року

Послання Святійшого Патріарха Варфоломія

Варфоломій. Милістю Божою Архиєпископ Константинополя - Нового Рима, Вселенський ПатріархУлюблені чада у Господі! Починаючи новий церковний рік, ми знову замислюємося про стан Божого творіння. Ми думаємо про минуле і каємося за все те, що ми зробили або забули зробити для збереження землі. Ми дивимося в майбутнє і молимося про те, щоб нам була дана та мудрість, яка буде спрямовувати наші думки і вчинки. Останні дванадцять місяців були періодом великої невпевненості для всього світу. Фінансові та грошові системи, яким довіряли багато народу і сподівалися, що вони стануть джерелом благ їх життя, породжували страх, невпевненість і бідність. Від глобалізованої економіки постраждали всі, навіть найбідніші, хто не брав ніякої участі в торгових угодах великих корпорацій.

Справжня криза дає нам можливість пошукати інший підхід до вирішення проблем, тому що методи, які створили ці проблеми, вже не можуть вважатися їх найкращим вирішенням. Треба ввести любов у всі наші справи, любов, яка викликає сміливість і співчуття. Людський прогрес не означає просто накопичення багатства і безрозсудне витрачання ресурсів землі. Боротьба з справжньою кризою виявила цінності тих, хто визначає долю нашого суспільства.

Тих, хто в змозі знайти фантастичні грошові суми для підтримки, зрадила їх фінансова та грошова системи, але не готові надати навіть маленьку частку цих коштів, щоб вилікувати той жалюгідний стан, в якому опинилося творіння саме через ці цінності, або для того, щоб нагодувати голодуючих або напоїти спраглих, які стали жертвами цих самих цінностей. В особі кожної голодної дитини вимальовується одне питання до нас, і ми не повинні відвести свій погляд, уникаючи відповіді. Чому це сталося? Це результат людської нездатності або людської волі?

Ми перетворили ринок в епіцентр наших інтересів, наших дій і, врешті-решт, нашого життя, забувши, що наш вибір вплине на життя майбутніх поколінь і обмежить кількість наших можливостей, які можуть бути спрямовані на добробут людини і творіння. Людська економіка, що перетворила нас у споживачів – кульгає. Божественна економія створила нас за образом люблячого Творця, закликає нас любити і піклуватися про все творіння.

Образ, який маємо для самих себе, відображається в нашому ставленні до творінь. Якщо ми вважаємо, що ми тільки є споживачами, тоді ми прагнемо до самоутвердження через споживання всього творіння. Однак якщо ми вважаємо, що ми створені за подобою Божою, то тоді ми виявляємо у наших вчинках турботу і милосердя та намагаємося стати тими, якими ми були створені.

Помолімось під час Конференції Об’єднаних Націй з кліматичних змін, яка відбудеться в грудні в Копенгаґені, за Боже благословення, щоб усі розвинені країни співпрацювали з країнами, що розвиваються в області обмеження шкідливих викидів. Щоб у них була воля для збору та розумного використання необхідних грошових коштів, були прийняті всі необхідні заходи і всі працювали спільно для того, щоб гарантувати нашим дітям, що вони зможуть насолоджуватися добром цієї землі, яку вони отримають у спадок від нас. Справедливість і любов повинні бути присутніми в усіх аспектах економічної діяльності. Вигода, а тим більше короткотривала, не може і не повинна стати єдиним мотивом наших дій.

Давайте всі відновимо наші зобов’язання співпрацювати, щоб здійснити ті зміни, про які ми молимося, відмовитися від усього того, що шкодить творінню, змінити спосіб нашого мислення і, таким чином, радикально змінити наше життя. Благодать Бога Творця і Промислителя і наші батьківські побажання, і патріарше благословення нехай будуть з усіма вами.

† ВАРФОЛОМІЙ, милістю Божою архиєпископ Константинопольський - Нового Риму і Вселенський Патріарх усієї повноти Церкви:
благодаті і світу сотворителя всіх творінь Г оспода і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Вересень, 2009 р.


Слово на початок Нового року

Лк 21,28-33.

Владика ІгорДостойні богомольці, учасники моління! Дякую вам, що прийшли сьогодні, у перший день Нового року, в Господній дім, щоб спільно молитися. Щира молитва означає вдячність Богу за його великі добродійства, котрі він виявляє нам. Рік має 365 днів, це - довгий період і багато людей протягом року відійде у вічність. Стаємо перед Богом, щоб просити благословення на кожен день цього року, бо розуміємо, що життя – це дар. Прожити день, а навіть годину поза Божим благословенням, поза свідомістю присутності Господа у нашому житті, означає втрату. А закінчення року чи його початок, це – добра нагода, щоб поглянути на своє життя і внести добрі корективи. Щаслива людина, котра кожного дня проживає у мирі з Богом, далека від провини перед ним. І ми з вами можемо проживати у такому щасті цілий рік, якщо тільки цього забажаємо. Поза Богом щастя не існує. Хто далекий від Бога – далекий від правдивого щастя. Ми спостерігаємо у світі великі досягнення науки, медицини, техніки тощо. Це – тішить нас. Разом з тим зростає велика непевність життя кожного дня через забруднення повітря, води, ґрунту. Роблячи поступи людина не завжди зважає на збалансованість у природі, а глядить на близькі та вигідні результати, на особисте збагачення, авторитет, значення у світі… А Спаситель пригадує про Царство Боже, до котрого кличе нас, бо воно близько у кожній хвилині нашого життя. Кожне слово Господнє збудеться, кожна йота вказана ним – виконається. Ми чинимо перспективні плани на кілька років вперед, на найближчий рік, на день.

Це – добре. Скільки знайдеться таких людей, щоб чинили духовний план розвитку вірності Богові, виконання його волі, зріст у любові до Господа та ближнього!? Люди вважають, що йдуть своєю дорогою, забуваючи на Творця, а Господь знаходиться близько нас у своїй любові. Він завжди готовий нам допомагати. Такий біг людини та усякий можливий розвиток здаля від Бога привів людину до кризи, до певного краху. Людина багатіла, виробляла, заробляли одні на одних і завалили будовану вежу. Народилася економічна криза, надвиробництво, бо людина впроваджувала себе в духовну кризу – віддалення від Бога. Людина старається переконати себе, що вона самодостатня, що їй не потрібно Творця, а дехто взагалі бажає заперечити його існування. А Господь кличе людей: «Тож наверніться кожен від своєї злої дороги, вчиніть добрими ваші путі й ваші вчинки» (Єр. 18,11). «Наверніться ж і живіть!» Всемогутній Бог дає шанс людині, чекає на неї, на її мудріші рішення: не віддалятися від нього, а приближатися.

Дорогі сестри й брати! Ми з вами повинні зрозуміти, що наше життя на землі це – мить, це – трава: «Уранці квітне й зеленіє, а ввечері - підтята висихає» (Пс. 89,6). Ми - усі борці, не тільки за волю, свободу, за добро для свого народу, але найперше - провадити гідне християнське життя та здобути вічну нагороду у небі. Ніхто не є героєм, хто завойовує царства та держави, землі й народи, коли втратить вічне щастя, приготоване Богом у небі для мешканців землі. Ми – туристи, що проходимо певний земний шлях. Наше життя це - «труд і марність», бо роки проходять швидко й ми зникаємо зі світу. Поволі сивіємо й морщимось, чого не хочемо, але, яка це – радість, коли з чистою душею та смиренним серце приближуємося до вічності, де Господь Бог, Пресвята Богородиця, ангели та усі святі очікують нашого приходу. Яка неймовірна радість огорне нас, коли ми у вічності зустрінемо наших батьків, братів, сестер, дідів та прадідів, увесь наш рід, кого ми не знали, а вони у щасті молилися й допомагали нам. Зараз нам трудно розуміти слова святого апостола Павла, котрий навчає, що Господь приготував нам такий спокій, таку радість, щастя, що людськими словами неможливо описати та людським розумом неможливо збагнути (пор. 1Кр. 2,9). Вартує боротися за таку радість та насолоду, котрої нам ніхто не відбере. Наші герої, святі мученики мали високе розуміння й віддавали життя, щоб здобути вічне щастя. Жодне багатство, здоров’я, задоволення, приємність для очей й усього тіла нічим не дорівняють вічному огляданню Бога та невимовній вічній насолоді душі. Усе пройде, усе минеться на землі, а слова Бога не пройдуть: «Прийдіть благословенні Отця мого, візьміть у спадщину Царство» (Мт. 25,34).

Так запрошує Господь, щоб ми прийняли його Царство, щоб були щасливі. Тому з початком цього року берімося наново до праці та розробляймо план здобуття Небесного Царства. Можливо хтось із нас, цього року його здобуде, стане учасником вічної радості й вічного бенкету. Хто бажає? - Немає бажаючих. Тоді Отець Небесний посилає своїх ангелів, щоб привели нас. Але, коли ми так сильно опираємося – прийдуть інші, а ми з вами ще будемо чекати та в поті чола заробляти більшу ступінь радості побожним, бездоганним життям! Хай Господь благословить усіх вас у Новому році щедрими духовними дарами, добрим здоров’ям, місцем праці чи служіння, добрим заробітком та відповідною пенсійною винагородою! Бажаю усім добра у цьому році, миру, злагоди, розуміння, міцної віри та Божої любові! Хай Господь береже наш край від нерозважних рішень представників Верховної ради, від непорозумінь й зарозумілості державних мужів та жінок. І на місцях місцевого урядування, хай представники нашої влади люблять народ й дбають за кожну особу, особливо, бідних, немічних та опущених. Господи, єдність нам дай! Дай нам, Небесний Отче, мудрих провідників держави, а лихі й злі, втомлені своїм лиходіянням хай уже відпочивають. Благослови нас, Боже, духовним відродженням та поміркованим добробутом! Хай жодна криза, о Господи, не торкається нашої держави, а особливо духовна, щоб була далека від кожного жителя України! Пресвята Богородице, будь з нами!

† Ігор (Возьняк)

Архиєпископ Львівський, УГКЦ

http://www.ugcc.lviv.ua/

[ Повернутися до розділу: "Християнські проповіді" ]

[ Читайте также: "Христианские проповеди" на русском языке ]


Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!