Проповіді на Обрізання Господнє Християнство. Православ'я. Католицтво. Проповіді.
І коли рука твоя спокушає тебе, відітни її: краще тобі ввійти до життя одноруким, ніж з обома руками ввійти до геєнни, до огню невгасимого,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь.                І коли нога твоя спокушає тебе, відітни її: краще тобі ввійти до життя одноногим, ніж з обома ногами бути вкиненому до геєнни, до огню невгасимого,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь.                І коли твоє око тебе спокушає, вибери його: краще тобі однооким ввійти в Царство Боже, ніж з обома очима бути вкиненому до геєнни огненної,                де їхній червяк не вмирає, і не гасне огонь!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Проповіді на Обрізання Господнє
   

Проповідь на Обрізання ГНІХ - 2007

Так сталося, що сьогоднішня неділя стала збігом багатьох церковних свят: Обрізання ГНІХ, святого Василія Великого, неділя перед Богоявленням, і Новий цивільний рік за юліанським календарем. А церква звертає увагу на подію, що зв’язана з найменуванням Ісуса Христа, при якому відбувався обряд обрізання часточки крайнього переднього тіла осіб чоловічої статі. Звідки це взялося, що потрібно було віддавати маленьке немовля на таке випробовування? А такий припис знаходимо як союз, між Господом Богом й Авраамом, а потім його нащадками у книзі Буття. Авраамові було дев’яносто дев’ять років, коли Господь обіцяв для нього потомка і дав союз, котрий повинні були зберігати потомки Авраама: «… кожного чоловіка серед вас обрізати» (Бут 17,10). І було вказано Господом, щоб хлоп’я було обрізане восьмого дня (пор. Бут 17,12). Чому відбувалося обрізання восьмого дня? Тому що воно легше переноситься у такому немовлячому віці (пор. Бесіда 39 на Бут, св. І. Золотоустий). Чому Творець дав таку заповідь? Тому, щоб це стало знаком вибраного народу і, щоб вони не змішалися з іншими народами.

Проповіді на Обрізання Господнє

Обрізання відрізняло їх від інших народів. Цей закон був такий строгий, що, коли б хтось уникнув його, таку особу наказував Господь викорінити з-поміж свого народу (пор. Бут 17,14). Що ще важливого було у цьому? Що цей договір був покладений тоді, коли 90-то літня жінка Авраама Сара, в свої роки ще не родила. І вона повинна була зачати дитя, на ім’я Ісаак. Теж, обрізання, означало знак панування над пристрастями, щоб не йти в ногу з чисельними ганебними звичаями різних народів та не служити ідолам чи тілу. Скажу, - цей обряд не мав нічого спільного з даром свободи душі, а просто, стояв видимим знаком перед очима, щоб постійно не пригадувати усно чи якимись спеціальними знаками цьому легковажному народові про потребу вірно служити єдиному Богові. А, коли було установлено Ісусом Христом таїнство святого Хрещення, що дає Божу благодать і світло, тоді потреба в обрізанні перестала існувати. І подібно, як обрізання відрізняло необрізаних, так св. Хрещення відрізняє охрещених від нехрещених.

Про Авраама можна говорити, як про людину бездоганну, котрий ходив перед Богом великою вірою. Очевидно, Всевишній є вільним у виборі людей для спеціального служіння, але йому сподобався цей чеснотливий чоловік, як вибранець, між усіма іншими, щоб з ним заключити союз. Тут подивляймо й наслідуймо віру Авраама, котрий повірив Господеві, що в сто років він отримає сина. Святе Писання говорить, що він почувши такі слова від Творця: «Припав … на лице своє і засміявся…» (Бут 17,17). А це «засміявся», не означає недовіри до Господа, але довіру та Боже благословення, котрі відчув обранець Божий й зрадів.

А Марія та святий Йосиф знали про існуючий припис, бо були потомками Авраама, тому «як сповнилося вісім днів, коли мали обрізати хлоп’ятко, назвали його Ісус – ім’я, що надав був ангел» (Лк 2,21). Тут попробуємо трохи затриматися, щоб пояснити інше ім’я, згадане у святому Писанні: «Ось, діва матиме в утробі й породить сина, і дадуть йому ім’я Еммануїл, що значить: З нами Бог» (Мт 1,23). Отже, ім’я Еммануїл, означає, що «Бога побачать з людьми» і ще – сама подія, і люди окреслять близькість Бога до народів, хоч Господь завжди був з народом, але не так близько як це сталося при народжені (пор. Бесіда 5 на Мт, св. І. Золотоустий). З усього цього випливає, що ім’я Еммануїл, означає назву, котру дають люди народженому і означає близькість Господа до людини. А до Йосифа у сні звернувся Творець через ангела, щоб він назвав народженого Марією ім’ям Ісус (пор. Мт 1,21). Це ім’я означало, щось інше: спасіння від гріхів, Спаситель. Восьмого дня отримало народжене немовля від Марії та св. Йосифа ім’я Ісус.

Коротенько скажемо про надавання імен народженим. Надавання імен новонародженим мало велике значення, часто, навіть невірні давали ім’я дитині, котре означало майбутні зміни та пророцтва. Наприклад ім’я Ной, означало спокій, мир, упокій. І дійсно, коли люди грішили прийшов потоп, що вигубив усіх людей, тим самим, припинивши чинення всякого зла та беззаконня, очистив землю, а мешканців упокоїв, бо святе Писання називає смерть «людині спокій» (Бесіда 39 на Бут, св. І. Золотоустий). Або Аврам, означало переселенець і так було з цим чоловіком, що він кочував з місця на місце. А потім Господь додав одну букву до його імені і він став називатися Авраам, тобто, батьком багатьох народів, що і вчинив Творець із праведником (св. І. Золотоус., там же), - він став батьком для багатьох народів. З іменами зв’язані великі завдання, котрі планує здійснити Господь через певних людей та їхніх потомків.

Потрібно пам’ятати, що Господь нічого не говорить й не чинить без причини, і без наміру. Едем означає земля, а Адам – земний, народжений із пороху землі і в цьому імені пізнаємо велику правду: створення Адама із землі. Ім’я Савло було змінене на Павло, що став Христовим апостолом, а зміна імені не наступила дуже швидко, а це зайняло певний час після навернення Савла. Очевидно, що тут була дія Святого Духа, котрий перемінив йому ім’я для того, щоб той пізнав над собою нову владу. Назва імен означає знак влади, тобто, підтверджує владу (Бесіда, до дорікавших за обширність вступу…, Дія 9,4; св. І. Золотустий). Коли вавилонський цар взяв у полон Ананію, Азарію та Мисаїла, перемінив їхні імена на Седрах, Мисах і Авденаго, як знак влади царя над молодими людьми. Симон став Петром, що означає скеля, твердість. «Так, Петра Господь назвав цим іменем по його цнотливості, бажаючи в його імені заключити доказ твердості його віри, щоби у своєму імені Петро мав постійного вчителя цієї твердості. А Івана та Якова назвав (Господь) синами грому, по гучноголосих їхніх проповідях (Бесіда, що вміщала догану тим, хто не був у церкві… 1Кор 1,1; св. І. Золотоустий). Ось, так коротко про значення та надавання імен.

А восьмого дня народжене Марією немовля отримало у святині ім’я Ісус, що означає Спаситель, котрий став Спасителем усіх людей від гріхів їхніх. І це не була тільки назва чи просте надання імені – Ісус. Але в тому крилася велика правда, що почала здійснюватися з приходом Ісуса Христа на землю й довершилася його смертю на хресті, та воскресінням з гробу. І ми сьогодні вдячні нашому Богові, котрий врятував нас від смерті вічної загибелі. З його приходом все змінилося та наповнилося радістю. Хай радість з приходу Ісуса на землю та його близькість до нас буде нам натхненням й запорукою провадити праведне християнське життя. А ти, святий Василіє Великий архієпископе Кесарії Кападокійської, котрого пам'ять світло святкуємо, заступайся перед Господом за нас, грішників.

http://www.ugcc.lviv.ua/


ОБРІЗАННЯ ГОСПОДА НАШОГО ІСУСА ХРИСТА, СВЯТО СВЯТОГО ВАСИЛІЯ ВЕЛИКОГО

Апостол: Кл 2, 8-12 Євангеліє: Лк 2, 20-21. 40-52

На восьмий день після Різдва Христового святкуємо Його найменування, про це нам говорить Євангеліє: "Як сповнилося вісім день, коли мали обрізати хлоп'ятко, назвали його Ісус - ім'я, що надав був ангел, перше, ніж він зачався у лоні" (Лк 2, 21). У Старому Завіті знаходимо слова, котрі Господь сказав до Авраама: "Ти берегтимеш союз мій, ти й твої потомки... Ви одріжете тіло на передній вашій шкірці, й це буде знаком союзу між мною й вами. На восьмім дні (життя) мусить бути обрізане в вас кожне ваше хлоп'я... і той, хто народився в господі та куплений за гроші..." (Бут 17, 9-12). Так було встановлено угоду між Господом Богом та ізраїльським народом, представником котрого був Авраам. Через обрізання кожний ізраїльтянин ставав учасником Божого благословення й обітниць, даних Богом вибраному народові, коли його життя було згідне з Божою волею. Старозавітне обрізання було прообразом новозавітного хрещення. Пресвята Богородиця зі святим Иосифом старалися виконувати кожний припис, даний від Господа їхньому народові, тому у восьмий день народжене хлоп'ятко було названо іменем Ісус, як сказав був ангел. Ім'я Ісус є ім'ям нашого Бога, нашого Спасителя. Ім'я Ісус для кожного християнина дуже дороге: у ньому вся наша надія; наша поміч у кожній миті життя, а особливо в трудних хвилинах; прощення наших гріхів; наука християнського життя; наше спасіння, освячення, а головне - наша любов і зміст усього життя. Про велику силу цього імені читаємо у книгах Святого Письма. Святий апостол Павло про ім'я Ісус так пише до филип'ян: "Тому і Бог Його вивищив і дав Йому ім'я, що понад усяке ім'я, щоб перед іменем Ісуса всяке коліно приклонилося на небі, на землі й під землею" (Флп 2,9-10). Тому ім'я Ісус маємо вимовляти з великою побожністю, благоговінням, вірою, надією та любов'ю. Коли батьки дають імена своїм дітям, котрих дарує їм Господь, їх слід вибирати не лише з огляду на імена артистів, спортсменів, політичних лідерів чи навіть батьків, дідуся чи бабусі, а з огляду на покликання дитини Богом до життя та виконання нею Господнього завдання.

Свято Обрізання ГНІХ у нашому краї збігається зі святом Нового року за юліанським календарем. Його гучно обходили в давнину, а тепер у нас цю гучність більше перенесено на 1-го січня за григоріанським календарем. Святий Іван Золотоустий критикував погану поведінку своїх сучасників, котрі вірили в те, що як відсвяткують Новий рік, так і поведеться в цьому році. Він нагадує, що щастя не в тому, що будеш пиячити першого дня - і так триватиме до кінця року, а слід робити те, що подобається Господові (пор.: св. Ів. Золотоустий, "Слово на Новий рік"). Той самий святий звертає велику увагу на гідність людини: "Кого хвалить Бог, того ти не осуджуй; а він хвалить того, хто живе праведно... Від кого Бог відвертається, того не хвали; а він відвертається від того, хто живе негідно, хоч би посідав багатства» (св. Ів. Золотоустий, там само).

Початок нового року означає, що поза нами закінчений певний період часу, котрий ми використали в якийсь спосіб - добрий чи недобрий - але воно наше. Перед нами постає новий відлік часу, що є великим невідомим для нас. Не відаємо, ані як його використаємо, ані чи щасливо переживемо, чи, бува, Господь не покличе нас певного дня в цьому році, аби здати звіт із нашого життя. Книга Сирах пригадує нам про час такими словами: "Мій сину, вважай на час та бережися зла" (Сир 4, 20). Навіть стародавні філософи старалися пригадувати людям, аби вони пізнавали вартість часу. Античний мудрець Сенека говорив, що немає ціни, яка дорівнювала б вартості часу. Святий Вернард Сієнський твердив, що мить вартує стільки, скільки вартує Бог, тому що в кожній миті часу людина може здобути Боже милосердя й вічну славу.

Час є даром, котрий є тільки в цьому світі, його немає у вічності -ані в небі, ані в пеклі. Тому вміло використовуймо кожну хвилинку.

Велику ціну за час заплатили б ті, хто засудив себе на вічне терпіння! Які нарікання почули б ми у вічності від тих осіб, що використали свій час на образу Бога! Хто опинився у вічності, не може нічого змінити чи виправити. Блаженні, котрі знайшли вічне щастя, коли б могли плакати, плакали б тільки тому, що втратили час, в котрому могли здобути більшу славу в небі. Як ми використовуємо час, котрий нам дано як великий скарб, щоб здобувати вічне щастя, тобто споглядати Бога лицем у лице? Чи не витрачаємо нашого часу на непотрібні речі? А може, живемо у гніві з Богом і наш час діє проти нас? Святий Августин застерігає: "Як ти можеш мати в розпорядженні завтрашній день, коли не знаєш, чи залишилася тобі година життя?" Тому стараймося добре використати час, бо це - дар, запропонований нам Богом для гідного вживання.

Добре розумів вартість часу святий Василій Великий, пам'ять котрого гідно вшановує наша Церква. Він прожив недовго, приблизно 50 років, але свій час використав якнайкраще. Присвятив життя служінню Богові і людям. Історія зберегла, що коли святий Василій Великий став перед Модестом, префектом Преторії, аріянином, а той криком грозив йому вигнанням, конфіскацією майна та смертю, святий спокійно відповів, аби погрожував йому чим іншим, бо ніяка з цих кар його не лякає. Згодом Модест звітував цісареві Валенсу, що єпископ переміг їх і він вищий понад усякі їхні погрози. Так святий любив і цінував свою належність до святої Церкви. І ми, дорогі брати і сестри, дякуймо Богові за великий дар - бути синами правдивої Церкви та витривати у святій вірі до Бога до кінця нашого життя.

м. Львів (Рясне-1), 14.01.2008.

Слово Господнє живе та діяльне - ПроповідіДжерело: † Ігор (Возьняк)
Архиєпископ Львівський, УГКЦ

Книга: "Слово Господнє живе та діяльне", Проповіді

[ До змісту книги: "Слово Господнє живе та діяльне" ]

[ Cкачати книгу: "Слово Господнє живе та діяльне" ]

[ Купити книгу: "Слово Господнє живе та діяльне" ]


[ Повернутися до розділу: "Християнські проповіді" ]

[ Читайте также: "Христианские проповеди" на русском языке ]


Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!