Християнські статті на сайті TrueChristianity.Info Християнство. Православ'я. Католицтво. Протестантизм. Чи може священник відмовити в сповіді, якщо той, хто кається не розуміє його мови?.
Хай не буде тобі інших богів передо Мною!                Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене, і що чинить милість тисячам поколінь тих, хто любить Мене, і хто держиться Моїх заповідей.                Не призивай Імення Господа, Бога твого, надаремно, бо не помилує Господь того, хто призиватиме Його Ймення надаремно.                Пам'ятай день суботній, щоб святити його! Шість день працюй і роби всю працю свою, а день сьомий субота для Господа, Бога твого: не роби жодної праці ти й син твій, та дочка твоя, раб твій та невільниця твоя, і худоба твоя, і приходько твій, що в брамах твоїх. Бо шість день творив Господь небо та землю, море та все, що в них, а дня сьомого спочив тому поблагословив Господь день суботній і освятив його.                Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!                Не вбивай!                Не чини перелюбу!                Не кради!                Не свідкуй неправдиво на свого ближнього!                Не жадай дому ближнього свого, не жадай жони ближнього свого, ані раба його, ані невільниці його, ані вола його, ані осла його, ані всього, що ближнього твого!               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Чи може священник відмовити в сповіді, якщо той, хто кається не розуміє його мови?
   

Чи може священник відмовити в сповіді, якщо той, хто кається не розуміє його мови?ПИТАННЯ: Чи може священник відмовити в сповіді, якщо той, хто кається не розуміє його мови? Нещодавно я опинився в ситуації, коли потребував сповіді, але жоден священник не говорив моєю мовою і жоден з них не погодився висповідати.

ВІДПОВІДЬ: Перерахування тяжких гріхів є основним елементом Таїнства Покаяння. Священник, який в цьому Таїнстві виступає цілителем і суддею, не може виконати належним чином цю роль, якщо не розуміє сказаного, оскільки він в такому випадку не знає, які гріхи відпускає і що саме слід лікувати.

«Якби не розглядалося це Таїнство», - говорить апостольське повчання «Reconciliati et Paenitentia» святого Папи Іоанна Павла II - «як милосердний суд або як місце духовного зцілення, воно вимагає знання серця грішника, щоб можна було судити і відпускати гріхи, зцілювати і лікувати. Саме з цієї причини Таїнство включає повну та щиру сповідь гріхів з боку грішника. Тому вона має розумну підставу і здійснюється не тільки з аскетичних міркувань (для вправи в смиренні), але належить до самої природи Таїнства» (RP 31).

Це вчення відтворено також у motu proprio «Misericordia Dei» (2002), де згадується про Тридентський собор і традиції: «необхідно в силу Божественного права сповідувати всі окремі смертні гріхи. Церква завжди бачила чіткий зв'язок між судом, довіреним священникам в цьому Таїнстві, і необхідністю для тих, хто кається, визнавати власні гріхи, за винятком випадків, коли це неможливо».

Ось на це останнє твердження слід звернути увагу, відповідаючи на наше запитання. «Коли це неможливо»: в цю категорію можна включити і ситуацію, коли священник і той, хто кається, не розуміють мови один одного.

Це той випадок, коли в наявності фізична неможливість перерахувати свої гріхи. Моральне богослов'я відносить до категорії фізичної неможливості наступні обставини: відсутність сил, тобто ситуацію, коли той, хто кається, не має фізичної можливості завершити Сповідь, або, наприклад, сам священник відчуває, що його залишають сили; відсутність часу, наприклад, в разі стихійного лиха або раптової небезпеки, - в цьому випадку сповідник повинен закликати того, хто кається (або тих, хто каються, проте не встигають приступити до Таїнства) шкодувати про свої гріхи і дає їм відпущення; через проблеми, пов'язані з мовою, - наприклад, у випадку німої людини, глухої, яка не в змозі відповідати на питання священника, а також коли той, хто кається, не знає мови сповідника.

Тому священник, який не знає мови того, хто кається, не повинен відмовляти у відпущенні гріхів. Згадаймо слова Папи Франциска до сповідників, яких він закликав не обмежувати себе мовою слів, але враховувати і «мову жестів: деякі не можуть говорити, але жестом висловлюють покаяння й сокрушення» (Аудієнція 4 березня 2016 року).

В такому випадку той, хто кається, може отримати відпущення гріхів і приступати до Святого Причастя, а в наступній Сповіді, у священника, який розуміє його мову, повинен перерахувати ті гріхи, які не були названі в попередній Сповіді, оскільки саме по собі це перерахування відноситься, згідно з церковним вчительством, до Божественного права і тому Церква не може від нього звільнити.



За матеріалами: Радіо Ватикан

Джерело: http://catholicnews.org.ua/

Опубліковано у грудні 2016 р.

Читайте інші християнські статті

Читайте другие христианские статьи


Нагору

Рекомендуйте цю сторінку другові!

Підписатись на розсилку




Християнські ресурси

Нове на форумі

Проголосуй!