Християнські цитати. Цитати про піст. Християнство
Коли я говорю мовами людськими й ангольськими, та любови не маю, то став я як мідь та дзвінка або бубон гудячий!                І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо!                І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!                Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається,                не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,                не радіє з неправди, але тішиться правдою,                усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить!                Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Цитати про піст
   

Хто наповнює черево своє, - розпихає нутрощі; а хто томить його стриманістю, - в того нутро звужується і вже не потребує багато їжі.

Святий Йоан Ліствичник. Про вісім головних пристрастей і боротьбу з ними.


Тому святі уникали міст і бесід з багатьма більш як заразної недуги, бо бачили, що життя з розпусними людьми веде до погибелі. Тому вони нічого не брали з собою, залишали все своє майно і навіть не наглядали за ним. Тому Ілля залишив Юдею і проживав на горі Кармель (1 Цар. 18, 19), пустельній і повній звірів, де не було нічого з їжі, окрім плодів дерев. Він їв ці плоди, задовольняючи потреби тіла. Єлисей жив майже так само, запозичивши в учителя з иншими добрими звичаями і любов до пустельного життя. І Йоан проживав у пустелі Йордану і їв сарану і дикий мед, показуючи багатьом, які насправді невеликі потреби тіла, і докоряв за пошуки насолод.

Ніл-посник


Вихованій людині вистачає мало, - тож і на ложі своїм не сопітиме:

бо здоровий сон, коли живіт поміркований: людина, вставши вранці, є сама собою; тяжке ж безсоння, нудоту, болі внутрощів - має людина, яка не знає наситу.

Ісус Син Сираха 31:19-20


Повелів же відвести його до темниці і не давати нікому від знайомих його приходити до нього, однак, аби не вмер, наказав на всяк день хліба й води йому давати: не знав-бо, окаянний, що "не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із вуст Божих".

Мученик же Христовий не приймав од рук нечестивих нічого, а пробув без їжі та пиття вісімнадцять днів, аби сповнилося щодо нього писання: "А праведний житиме вірою своєю", — сподівався-бо на Того, Котрий зберіг Даниїла поміж левів у рові, вірив, що Той і його живитиме в темниці непогибною їжею.

Сторожа ж, бачачи, що не приймає хліба ані води, каже йому: "їж, чоловіче, і пий, щоб не помер, бо будемо ми в біді через тебе. Блаженний же відповів: "Не думайте, братіє, що помру, не приймаючи вашої їжі; ви-бо харчуєтеся хлібом, а я живлюся словом Божим, що пробуває вовіки. Вас насичують м'яса, мене ж насичують святі молитви. Вас веселить вино, мене ж звеселяє Христос — лоза істинна".

Дмитро Туптало "Страждання святого мученика Платона".


Спочатку його охоплювали гріховними помислами біси розпусти, розпалюючи його хіть і захоплюючи його до колишньої блудодійного життя, як він сам потім розповідав братам, кажучи так:

- Я зазнав настільки великих неприємностей, борючись із жаданнями плотськими, що ледь не порушив обітниці чернечої.

Відправившись до авви Ісидора пресвітера, в скит, він повідав йому про свої страждання від похоті плотської. І сказав йому святий Ісидор:

- Не бентежся, брате! Ти ще новопочатківець (тобто тільки-но почав боротись), і тому біси із жорстокістю нападають на тебе, думаючи знайти в тобі колишній характер; для відігнання їх раджу тобі тримати щоденний пост і стриманість і не насичувати цілком утроби своєї. Подібно до того, як пес, який звик гризти кістки, що викидаються м'ясоторговцем, - не йде до тих пір, поки місце торгівлі не закриється; але коли торгівлю припинено і немає вже нікого, хто міг би кинути собаці щось для поїдання, тоді він, стомлений голодом, відходить від місця того; так і біс розпусти знаходиться поблизу людини, живиться до пересичення. Але якщо ти будеш постійно дотримуватися посту і стриманості, і умертвляючи члени свої земні і зачиняючи двері пересичення постом, не допускаючи увійти в себе пересичення, розпалює гріховні прагнення, тоді біс, немов утомлений від голоду, відійде від тебе з сумом.

Дмитро Ростовський "Преподобний Мойсей Мурін"


Але ще один вельможа на ім'я Афродисій, родом перс, всіляких на християн мук найлютіших досвідчений винахідник, просив у царя, щоб звелів йому тих мучеників взяти, аби погубити їх. І взявши, повів у дім свій, і поставив перед ними найбагатшу трапезу для частунку, переконував їх, щоб їли й пили з ним і возвеселилися.

Ті ж говорили: "Ми годуємося небесною їжею і питтям, той, хто її їсть і п'є, не зголодніє ніколи, але перебуватиме навіки веселий".

Дмитро Туптало "Житіє і страждання священномученика Климента, єпископа Анкирського, і святого мученика Агатангела та інших з ними."


І з того часу розпалився духом до ревного дівства свого оберігання, його ж повстримністю великою берегти намагався, втікаючи від усілякої солодкої їжі, пияцтва та пересичення.

Дмитро Туптало "Житіє святого отця нашого Григорія Богослова, патріярха Константинограда"


Про цього преподобного отця нашого Євтимія повідомляє преподобний Киріяк, самітник, учень його, таке: "Ніколи не бачив [казав] щоб їв він, окрім суботи і неділі, ані не говорив ні з ким, хіба з великої потреби, ані ніхто не бачив, щоб він відпочивав на боці, лише сидячи і трохи дрімаючи, часом же — стоячи і тримаючись обома руками за шнур, для того в одному куті натягнутий, трохи сну приймаючи на потребу тілесну.

Дмитро Туптало "Житіє преподобного отця нашого Євтимія Великого"


Господь, Бог сил, вас кликав того дня, щоб ви плакали-голосили, щоб голову голили, вереття надягали.

Аж ось - веселощі та радість: убиваєте биків, ріжете овець, їсте м'ясо, п'єте вино, мовляв, їжмо та пиймо, бо взавтра помремо!

І об'явив мені Господь сил у вуха: «Цього гріха ви не спокутуєте, аж поки не помрете», - промовив Господь, Бог сил.

Ісаї 22:12-14


Не насичуй себе будь-якими ласощами, не накидайся на страви,

бо ж ніяк не здорово - їсти понад міру, і ненасить провадить до важкої недуги.

З-за ненажерства численні вже вмерли, хто ж зважає на себе - життя своє продовжає.

Сираха 37:29-31


Те, що найбільше справляло на нього враження або поглинало його, - це був Бог, Пресвята Трійця в тому нескінченному світлі, яке проникало у нас до глибини душі. Згодом він казав: «Ми горіли в тому світлі, який - Бог, і не згорали! Який Він - Бог?.. Невідомо!.. Це вже точно ми ніколи не зможемо сказати. Але як шкода, що Він такий сумний! Якби я міг Його втішити!» Те, що Бог і Діва могли бути такими сумними, не давало йому спокою.

Він говорив своїй двоюрідній сестрі: «Ти не помітила, що Мадонна в останній місяць була така сумна, коли просила, щоб грішники більше не ображали Бога, який і так вже дуже ображений? Я хотів би втішити нашого Господа, а потім навернути грішників, щоб вони Його більше не ображали».

І з цією метою він почав приносити «жертви любові і спокутування», про які просила Діва.

«Як нам приносити жертви?», - запитували один одного троє дітей, які і саме значення слова розуміли з трудом.

Першу жертву винайшов Франсіско, слідуючи своєму захопленню тваринами: віддамо наш сніданок вівцям! І для них це був перший день посту. Потім вони зрозуміли, що краще віддавати сніданок маленьким жебракам. Замість нього вони жували те, що їм вдавалося знайти: насіння з соснових шишок, їстівні квіти, чорницю, гриби, жолуді, зрідка який-небудь плід. Потім вони зробили відкриття, що кропива обпалює і так може служити для покаяння. Потім, хоча вони ніколи про це не чули, вони навчилися плести грубі мотузки і туго зав'язувати їх собі на стегна, як волосяницю.

Але найбільшим стражданням були переслідування і нескінченні допити.

Антонио Сикари "Блаженные Франсиско и Хасинта Марто"


Іноді, подумавши трохи, вона говорила: «Як багато людей потрапляє в пекло! Як багато їх потрапляє в пекло!»

«Не бійся, - заперечувала Лусія, щоб заспокоїти її, - ти потрапиш на небо!»

Але вона відповідала: «Так, я туди потраплю, але хочу, щоб і вони теж потрапили».

Вона користувалася будь-якою можливістю: відмовлялася пити, коли відчувала спрагу, не їла фіги і виноград, які дуже любила. Вона теж носила на поясі свою примітивну волосяницю і так затягувала її, що їй було дійсно дуже боляче. Одного разу під час гри вона випадково доторкнулася до куща кропиви, тут же відвела руку, а потім ще сильніше схопила цю пекучу траву, кажучи Лусії і Франсіско: «Подивіться-но! Ось чим ми ще можемо себе умертвляти!» Вона першою зрозуміла, що такою можливістю було і не уникати людей, які приходили до них з наполегливими питаннями, не тікати і не ховатися від них (як вони звикли робити): «Я не буду ховатися, - говорила вона, - хочу принести нашому Господу цю жертву».

Іноді вона відмовлялася від їжі, «щоб спокутувати гріхи тих, хто їсть занадто багато». Часом, коли вона вже була хвора, насилу тягнучи ноги, вона ходила до церкви навіть в будні дні - «за грішників, які не ходять до церкви і в неділю».

Антонио Сикари "Блаженные Франсиско и Хасинта Марто"


Піст його був безмірний, часом і цілий тиждень нічого не куштував, а часом і чотирнадцять днів без їжі і пиття проводив. Одного разу став на відкритому місці посеред терня, руки ж і очі, разом і ум, до неба підніс — пробув так чотирнадцять днів і чотирнадцять ночей у богомисленій молитві непорушний, стояв, наче стовп, анітрохи тілом з місця не зрушився, ані нічого не їв у ті дні, ані не сказав нічого ні до кого, не задрімав, ані не знеміг природною неміччю, ані ума свого не схилив до земного, але весь спрямувався до Бога, душевними очима дивився на Нього неухильно, наслідуючи безтілесних.

Дмитро Туптало "Житіє преподобного отця нашого Вісаріона"


Деякі з них виходять із градів і, всі мирські турботи відкидаючи, у полях, у вертоградах і пустелях пильнують себе від співперебування з будь-якими людьми, живуть, знаючи, що співдружність з тими, що життям невідповідні, — перепона до чесноти. Повстримність і умертвлення плоті мають за основу, на якій же инші добрі діла будують. Ні один з них швидше вечора не їсть і не п'є, а деякі аж до четвертого дня не їдять. Инші, у тлумаченні і розумінні Писання досвідчені, тою духовною у Божественному Писанні богомислення їжею насититися не можучи, аж до шостого дня про тілесну не згадують їжу. Вина зовсім ніхто не п'є, ані не їсть м'яса і нічого з того, що рухається. До хліба з водою — сіль і іссоп — то в них приправи.

Дмитро Туптало. Житіє і страждання святого апостола і євангелиста Марка.


Бачивши, як він у святу Чотиридесятницю до вечора постив і малу скибку хліба ввечері з водою їв, хлопець Теодор розпалився любов'ю божественною — почав наслідувати його і до вечора також стримувався. Коли ж у час обідній з училища повертався, примушувала його мати, аби їв з ними, але він не хотів. Тоді, щоб не примушували його до їди, перестав вертатися на обід додому, цілий день в училищі затримувався аж до вечора. Ввечері ж спочатку йшов до церкви зі Стефаном на звичні співи і причащався з ним Пречистого тіла і Крови Христа, Бога нашого, — тоді йшов додому і малий шматок хліба з водою приймав, підкріплювався. Переконувала його мати й инші, аби їв варене та инші страви, але ніяк не хотів.

Дмитро Туптало. Житіє преподобного отця нашого Теодора, архимандрита Секеотської обителі, єпископа Анастасіопольського.


...умертвляю своє тіло і поневолюю, щоб, проповідуючи іншим, я сам, бува, не став непридатним.

І Послання Апостола Павла до Корінтян 9:27


Була також і Анна, пророчиця, дочка Фануїла з покоління Асера; вона була вельми похила віком і жила сім років з чоловіком від дівування свого; зоставшися вдовою аж до вісімдесят четвертого року, вона не відходила від храму, служачи (Богові) вночі і вдень постом та молитвою.

Євангелія від Луки 2:36-37


Не бувай з тими, що впиваються вином, ані між тими, що обжираються м'ясом, бо п'яниці й ненажери зубожіють, а довге спання їх вбирає у лахи.

Приповідки 23:20-21


Повстримности її боялися біси — постом же і подвигами її переможені, втікали, ані приступити до неї не сміючи.

Їла-бо то на другий, то на третій день, багато разів і цілий тиждень без їжі перебувала.

А коли був їй час прийняти їжу, ані зілля не куштувала, ані сочива, ані вина, ні єлею, ні садового овоча, ні чогось иншого з добрих страв, лише трохи хліба, змочуючи своїми сльозами.

Дмитро Туптало "Житіє преподобної матері нашої Євсевії, що була перейменована на Ксенію"


Піст представляється похмурим, поки не вступиш у терені його: але почни, - і побачиш, що це світло після ночі, свобода після уз, пільга після обтяжливого життя ...

Святитель Феофан Затворник


  • Цитати про алкоголізм

  • Цитати про благословення

  • Цитати про блуд

  • Цитати про Бога

  • Цитати про боротьбу із нечистою силою

  • Цитати про виховання дітей

  • Цитати про віру в Бога

  • Цитати про гріх

  • Цитати про гроші

  • Цитати: діти пишуть Богу

  • Цитати про життя після смерті

  • Цитати про красу

  • Цитати про лінощі

  • Цитати про любов

  • Цитати про милосердя

  • Цитати про молитву

  • Цитати про монаше життя

  • Цитати про нього та про неї

  • Цитати про піст

  • Цитати про подолання страху

  • Цитати про правду

  • Цитати про працю

  • Цитати про святе Причастя

  • Цитати про святість

  • Цитати про сенс життя

  • Цитати про Слово Боже

  • Цитати про сповідь

  • Цитати про спокуси

  • Цитати про страждання

  • Цитати про хвороби

  • Цитати про Церкву

  • Цитати про час

  • Цитати про чудеса

  • Цитати про шанування батька й матері

  • Цитати про щастя

  • Цитати про янголів

  • Різні цитати




  • Христианские цитаты на русском языке

  • Cytaty Chrześcijańskie w języku polskim

  • Christian quotations in English




    Рекомендуйте цю сторінку другові!



  • Підписатись на розсилку




    Християнські ресурси

    Нове на форумі

    Проголосуй!