Християнські цитати. Цитати про монаше життя. Християнство
Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу.                А Я вам кажу, що кожен, хто на жінку подивиться із пожадливістю, той уже вчинив із нею перелюб у серці своїм.                Коли праве око твоє спокушає тебе, його вибери, і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                І як правиця твоя спокушає тебе, відітни її й кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж до геєнни все тіло твоє було вкинене.                Також сказано: Хто дружину свою відпускає, нехай дасть їй листа розводового.                А Я вам кажу, що кожен, хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той доводить її до перелюбу. І хто з відпущеною побереться, той чинить перелюб.                Ще ви чули, що було стародавнім наказане: Не клянись неправдиво, але виконуй клятви свої перед Господом.                А Я вам кажу не клястися зовсім: ані небом, бо воно престол Божий;                ні землею, бо підніжок для ніг Його це; ані Єрусалимом, бо він місто Царя Великого;                не клянись головою своєю, бо навіть однієї волосинки ти не можеш учинити білою чи чорною.                Ваше ж слово хай буде: так-так, ні-ні. А що більше над це, то те від лукавого.                Ви чули, що сказано: Око за око, і зуб за зуба.                А Я вам кажу не противитись злому. І коли вдарить тебе хто у праву щоку твою, підстав йому й другу.                А хто хоче тебе позивати й забрати сорочку твою, віддай і плаща йому.                А хто силувати тебе буде відбути подорожнє на милю одну, іди з ним навіть дві.                Хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайсь від нього.                Ви чули, що сказано: Люби свого ближнього, і ненавидь свого ворога.                А Я вам кажу: Любіть ворогів своїх, благословляйте тих, хто вас проклинає, творіть добро тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто вас переслідує               
УкраїнськоюХристиянський портал

Додатково

 
Цитати про монаше життя
   

Тіло потребує небагато. Потурбуйся про вкрай потрібне для нього, бо ж до часу зв'язаний ти з ним, щоб і тіло твоє стало співучасником у чеснотах твоїх і поступу душі не перешкоджало. А хто журиться про волів, щоденно лічить стада овець, без спочинку доглядає виноградники, гаї, ниви й сади — той хіба матиме час згадати про Бога? Коли йому псалми співати? Коли помолитися? Де взяти час на богомислене споглядання? Якщо й випаде йому вільна хвилина серед багатьох турбот, то як зможе Владиці чисту молитву воздати, коли його помисел зв'язаний багатьма піклуваннями? Як йому встежити за порухами пристрастей, щоби спізнати себе, вчорашнього й сьогоднішнього? Як розібратися у складному сплетінні помислів, що розмаїто й безнастанно змінюють одні одних? Удень журять його справи, а вночі — турбота про них перетворює відпочинок його на муку. Бо тоді на пам'ять спадає, хто переступив межу, хто завдав шкоди плодам, хто перепинив воду для зрошення, хто затруїв пасовище, доводячи тим до шаленства дратівливу силу його душі, спонукуючи до помсти, не даючи йому часу на сон і спокій — що більше — на молитву, яка потребує безмовности й тривалого вільного часу, що його почасти дає саме звільнення від усіх піклувань.

Преподобний Ніл Синайський


Як же не обуритися на того, хто говорить, що зрікся житейського, а насправді цілковито відданий йому? Хвалиться, що зненавидів світ, а з головою поринув у його клопоти. Обіцяв забути все земне, а на ділі виказує брехливість свого обіту. Твердить, що розпрощався із суєтою, а насправді навіть не думає розлучатися з нею. — Вийшов ти з Єгипту — що ж після цього може бути спільного в тебе з рабством? Ідеш пустинею до обіцяної землі, чому ж баришся і клопочешся суєтним і непотрібним? Важка й дальня дорога перед тобою — чому ж блукаєш по роздоріжжях, наражаючись на небезпеку ніколи не дістатися до місця вічного спочинку? Поклав ти руку на рало — для чого ж оглядаєшся назад — як нездатний до Царства Небесного? Позаду себе лишив ти пожарище п'ятьох міст, чому ж обертаєшся, бажаючи побачити попелище від них? Взяв ти хрест? — Слідуй же за Христом і все покинь, бо Господа, що з Ним ти навіки злучився, потрібно любити понад усе.

Преподобний Ніл Синайський


Велика любов до Бога не приймає світу, цурається суспільства, шукає самоти.

Така любов спонукала тисячі душ ухилитися із широкого шляху світу й піти в пустелі, щоб бути наодинці з улюбленим Господом. Щоб мати потай побачення із Творцем своїм, Котрий весь – любов, і за іменем, і за суттю. Але насамперед, щоб удостоїтися цього споглядання й зустрічі, ченці й черниці приймають і піст, і труд, і смиренність, і чування, і бідність, і послух, і інші обітниці, тільки щоб удостоїтися цього духовного побачення з Господом своїм.

Микола Сербський. Місіонерські листи. Лист 7


Ви пізнали шлюбне життя. Кажете, розчарувалися в ньому. Хіба тільки Ви одна? Хіба не розчарувалися сотні інших, які очікували від шлюбу небесного раю? Зараз говорите: досить шлюбу, більше ніколи! Невже доведеться знову пережити всі ці прикрощі? Одна прикрість — через плотське життя й фізичний сором, інша — через підкорення безбожному, нелюдському чоловікові й залежність від нього, третя — через постійний страх за дітей, народжених і ненароджених, четверта — через смерть чоловіка й дітей.

Апостол говорить про дружину як про першу, яка порушила заповідь Божу, що спасеться через народження дітей, якщо пребуватиме у вірі й любові й у святості зі цнотою (1 Тим. 2: 15). Цей шлях Вами пройдений, і Ви не хочете знову ступити на нього. Що ж, добре, тоді в ім’я Боже йдіть у монастир.

Микола Сербський. Місіонерські листи. Лист 102


Чернече життя, в розумінні духовної краси, високе, безперечно найвище, бо найближче Богу, найбагатше і найширше, найпросторіше у своїх межах, бо скарби Божі є його скарбами, безкінечний дух є його межею.

Але ззовні воно є тіснішим і більш одноманітним, аніж світське життя: адже його поле обмежене малою територією, події світу до нього не доходять.

Блаженна Марцеліна Даровська


Благословенна самотносте, єдине благословення! (O, beata solitudo, o sola beatitudo!)


Христианские цитаты

Монашество не є запасним варіантом, а монастир - не притулок для тих, хто не може влаштуватися в житті.

Архиєпископ Василь Семенюк


Христианские цитаты

Будемо пам'ятати про те, що життя черниці - це життя молитви.

блаженна Болеслава Лямент


Христианские цитаты

Цікаво, і чому я не чую більше голос пастуха?

Щоб почути голос Бога, треба зробити тихіше звук світу.


Христианские цитаты

За кожним покликанням до священства або до присвяченого Богу життя завжди стоїть чиясь міцна і старанна молитва: бабусі чи дідуся, матері, батька, громади...

Папа Франциск


Христианские цитаты

Якби люди знали, які розради отримують в монастирі, вони б штурмом брали стіни монастирів!

св. Марія Магдалина де Пацці


Христианские цитаты

Покликання народжуються в молитві та з молитви, і лише в молитві вони можуть зміцнитися і принести плід.

Папа Франциск


Але якщо монастир виявляється неможливим, то з цього неминуче слідує, що світ повинен стати її монастирем.

Антоніо Сікарі "Мадлен Дельбрель"


Дівство перемагає світ, вгамовує тілесні бажання, до матері Єви не приєднується. Тій-бо сказано від Бога: "З болем народжуватимеш дітей, і під владою чоловіка будеш". Дівство ж від такого рабства вільне, не в'яне від років, але завжди цвіте і прикрашає життя дівствуючих. З ним невіста Христова в Небесну Оселю Жениха свого входить.

Дмитро Туптало. Житія святих. Червень. Страждання святих преподобномучениць - дів Архелаї, Теклі та Сусанни.


Деякі з них виходять із градів і, всі мирські турботи відкидаючи, у полях, у вертоградах і пустелях пильнують себе від співперебування з будь-якими людьми, живуть, знаючи, що співдружність з тими, що життям невідповідні, — перепона до чесноти. Повстримність і умертвлення плоті мають за основу, на якій же инші добрі діла будують. Ні один з них швидше вечора не їсть і не п'є, а деякі аж до четвертого дня не їдять. Инші, у тлумаченні і розумінні Писання досвідчені, тою духовною у Божественному Писанні богомислення їжею насититися не можучи, аж до шостого дня про тілесну не згадують їжу. Вина зовсім ніхто не п'є, ані не їсть м'яса і нічого з того, що рухається. До хліба з водою — сіль і іссоп — то в них приправи.

Дмитро Туптало. Житіє і страждання святого апостола і євангелиста Марка.


І так чинив весь час свого недовгого в монастирі життя — прожив-бо десь п'ять літ і помер у послушництві, не задовільнивши ні одного свого бажання до якоїсь речі ані з пристрасті нічого не зробивши.

Дмитро Туптало "Житіє преподобного отця нашого Доситея, що був учнем преподобного Доротея".


  • Цитати про алкоголізм

  • Цитати про благословення

  • Цитати про блуд

  • Цитати про Бога

  • Цитати про боротьбу із нечистою силою

  • Цитати про виховання дітей

  • Цитати про віру в Бога

  • Цитати про гріх

  • Цитати про гроші

  • Цитати: діти пишуть Богу

  • Цитати про життя після смерті

  • Цитати про красу

  • Цитати про лінощі

  • Цитати про любов

  • Цитати про милосердя

  • Цитати про молитву

  • Цитати про монаше життя

  • Цитати про нього та про неї

  • Цитати про піст

  • Цитати про подолання страху

  • Цитати про правду

  • Цитати про працю

  • Цитати про святе Причастя

  • Цитати про святість

  • Цитати про сенс життя

  • Цитати про Слово Боже

  • Цитати про сповідь

  • Цитати про спокуси

  • Цитати про страждання

  • Цитати про хвороби

  • Цитати про Церкву

  • Цитати про час

  • Цитати про чудеса

  • Цитати про шанування батька й матері

  • Цитати про щастя

  • Цитати про янголів

  • Різні цитати




  • Христианские цитаты на русском языке

  • Cytaty Chrześcijańskie w języku polskim

  • Christian quotations in English




    Рекомендуйте цю сторінку другові!



  • Підписатись на розсилку




    Християнські ресурси

    Нове на форумі

    Проголосуй!