Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Vernosť napriek nevernosti
   

Autor: Mirosław Rucki,
Milujte sa! 21/2011 → V kruhu rodiny

„Skúška, ktorá na vás dolieha, je iba ľudská. A Boh je verný. On vás nedovolí skúšať nad vaše sily, ale so skúškou dá aj schopnosť, aby ste mohli vydržať“ (Prvý list Korinťanom 10, 13).

Na niektoré nenormálne veci sme si natoľko zvykli, že prestávame vnímať nemennú Božiu vôľu, ktorá sa týka našich manželstiev. Od začiatku stvorenia je to jednoznačný a nemenný zámer. Už v prvom dni ľudskej existencie Boh ustanovil manželstvo ako nerozlučné puto medzi mužom a ženou. Boh nikdy nezmenil názor na túto vec a nevyzerá to tak, že by ho mal niekedy zmeniť. Ani Cirkev, ktorá učí, že „platne uzavreté a manželským úkonom zavŕšené manželstvo nemôže byť rozviazané nijakou ľudskou mocou a z nijakého dôvodu, iba smrťou“ (KKC 2382), nezmenila názor. „Uzavretie nového zväzku, aj keby ho civilný zákon uznával, ešte zväčšuje porušenie zmluvy: manželský partner, ktorý sa znovu zosobáši, sa v tomto prípade nachádza v situácii trvalého a verejného cudzoložstva“ (KKC 2384).

Svätý Bazil sa vyjadril o nesviatostných zväzkoch, do ktorých vstupujú rozvedení ľudia, a vysvetlil Ježišove slová z Evanjelia podľa sv. Lukáša (16, 18): „Keď muž prepustí manželku, nie je mu dovolené, aby si vzal inú; ani nie je dovolené, aby si iný vzal za manželku takú, ktorú manžel odpudil“ (KKC 2384).

Nebojme sa nazvať veci pravým menom: nesviatostný zväzok medzi dvoma pokrstenými je jednoducho cudzoložstvom, ktorý civilné, často bezbožné zákony schvaľujú. A ak nám skutočne záleží na dobre ľudí, ktorí sa rozhodli žiť vo verejnom cudzoložstve, mali by sme jednoznačne a jasne hovoriť pravdu o hriechu cudzoložstva. Vďaka tomu kňazi aj veriaci ľahšie pochopia, že Cirkev musí prvoradú starostlivosť venovať sviatostným manželstvám, aj tým, ktoré sú rozbité, a až potom ľuďom, ktorí sa vedome a dobrovoľne rozhodli žiť v hriechu. Pomôže to aj ľuďom, pred ktorými stojí pokušenie: manželský partner ma zradil. Mám vytrvať vo vernosti aj napriek nevernosti, alebo sa ponoriť do hriechu trvalého cudzoložstva? Hriech nazvaný po mene je oveľa menej príťažlivý a nevytvára ilúziu, že vyrieši problém samoty...

Uvedomujem si, že vytvorenie nového vzťahu je veľkým pokušením. Človek túži po láske, pochopení, úteche a dúfa, že nový vzťah túto túžbu naplní. Verím však vo vernosť Boha, ktorý sľúbil, že nedovolí také pokušenie, ktoré by prerástlo naše sily. Boh nás vyvedie z pokušenia a pomôže nám ísť po ceste svätosti. Stačí kráčať za Božím hlasom a uznať, že Boh vie lepšie, čo je pre nás dobré...

Vstup do Hnutia verných sŕdc ti môže pomôcť vytrvať vo vernosti sviatostnému manželstvu aj napriek zrade, rozvodu či manželovej (manželkinej) nevere. Nemusíš byť sám (sama) so svojím problémom. Ježiš ti chce pomôcť a ľudia, ktorí tvoria spoločenstvo, si môžu navzájom pomáhať a podporovať sa. Môžeš využiť aj duchovnú a psychologickú pomoc, prečítať si svedectvá na našej internetovej stránke, zúčastniť sa na duchovných cvičeniach.

Na vstup do HVS stačí, ak sa rozhodneš vytrvať vo vernosti sviatostnému manželstvu a v stave posväcujúcej milosti sa pomodlíš Modlitbu zasvätenia HVS a každodenne sa potom budeš modliť za zmierenie a obnovu svojho manželstva. Prosíme ťa, informuj nás telefonicky, listom alebo mailom o svojom rozhodnutí. Pošleme ti osobitné požehnanie a zapíšeme ťa do Knihy verných sŕdc a budeme sa modliť za teba a tvoje manželstvo.

Modlitba zasvätenia Hnutia verných sŕdc

Pane Ježišu, odovzdávam ti naše manželstvo.

Ďakujem ti, že si nás spojil, že sme pre seba navzájom darom a že si posilnil náš vzťah sviatosťou manželstva. Ale teraz naše manželstvo potrebuje uzdravenie.

Pane, zasväcujem ti seba, svoju pamäť, rozum, dušu aj telo. Prosím ťa, nauč ma milovať manželku (manžela) a deti láskou, ktorá pochádza od teba.

Pane Ježišu Kriste, daj nám obom čisté srdce podľa tvojho srdca. Daj mi vytrvať vo vernosti v mojej ťažkej situácii a udeľ mi milosť, aby som dokázal(a) odpustiť svojej manželke (svojmu manželovi) všetky zranenie a krivdy. Aby som nestrácal(a) nádej na zmierenie (v prípade separácie, rozvodu).

Očisti moje myšlienky, aby som vytrval(a) vo vernosti a láske. Nech mi v tom pomáha každodenná modlitba – ruženec a korunka k Božiemu milosrdenstvu, účasť na svätej omši a časté prijímanie Eucharistie. Zaväzujem sa, že po každom ťažkom hriechu vstanem vo sviatosti zmierenia. Daj, aby som sa stále posilňoval(a) milosťou plynúcou zo sviatosti manželstva. Pane Ježišu, buď jediným Pánom môjho života. Nauč ma nadobúdať schopnosť ovládať svoje sexuálne vzrušenie a emócie, aby moja láska k manželke (manželovi) bola stála a verná až do smrti.

Očisťuj moju lásku od sebectva, aby som vždy dokázal(a) odpúšťať, neprechovával(a) urážky a vytrvale sa modlil(a). Zaväzujem sa, že nikdy nebudem čítať, kupovať ani sledovať časopisy, programy a filmy s pornografickým obsahom, aby som si zachoval(a) čisté srdce. Pane, prosím ťa, pomôž mi, aby som sa vyhýbal(a) všetkému, čo vytvára závislosť, zotročuje a nabáda k zlému.

Panna Mária, moja Matka, veď ma po ceste viery k jedinému žriedlu lásky v našom manželstve – k Ježišovi, aby som mu vždy dôveroval(a) a veril(a).

Amen.

Povzbudzujeme ťa, aby si si prečítal(a) články o Hnutí verných sŕdc, ktoré sme uverejnili v 12. a 18. čísle Milujte sa!.

Internetová stránka Hnutia: www.rws.org.pl

Mirosław Rucki



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské