Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Pri prażeni Pravdy
   

Autor: Svedectvo,
Milujte sa! 28/2012 → Joga, okultizmus a mágia

Milujte sa!



Zábava mi neprinášala očakávané potešenie a život bol pre mňa čoraz väčšou ťarchou.

Môj búrlivý životný príbeh sa začal dramatickou situáciou v našej rodine, ktorá viedla k skorému rozpadu manželstva mojich rodičov. Z tejto udalosti som si odniesol veľké vnútorné zranenie a pocit odmietnutia i samoty. Nemal som normálny domov a závidel som tým, ktorí ho mali.

Bezradnosť a narastajúci hnev ma voviedli do sveta mládežníckej subkultúry. Tam som sa spolu s inými, ktorých život skúšal podobne ako mňa, učil pohŕdať svetom aj autoritou. Základná škola bola pre mňa obdobím počúvania tvrdej hudby, pitia alkoholu a experimentov s drogami. Učitelia aj mnohí rodičia ma napomínali a upozorňovali iné deti, aby sa so mnou nestýkali. Bolo to veľmi bolestné, ale samozrejme pochopiteľné...

Zábava mi neprinášala očakávané potešenie a život bol pre mňa čoraz väčšou ťarchou. Onedlho som si už nerozumel ani s kamarátmi z partie. Začal som hľadať riešenie v mágii a v okultizme, od ktorých som očakával nezvyčajné schopnosti. Ale namiesto toho som získal len strach a temnotu. Ani bohatá ponuka hnutí New Age nedokázala priniesť odpoveď na môj vnútorný nepokoj a smútok srdca. Jednotliví guru a praktizovanie východných meditačných techník ma viedlo k čoraz väčšiemu čudáctvu...

Ako tínedžer som nemal ani perspektívu, ani chuť žiť. Z každodenného života s jeho bežnými problémami som utekal do fiktívneho sveta prostredníctvom alkoholu a drog. Nedokázal som si vytvoriť priateľské vzťahy s nikým. Vstupoval som do náhodných vzťahov, ktoré po sebe zanechávali len pocit hanby.

V období, keď nič nenasvedčovalo tomu, že by mohla nastať zmena, sa stalo niečo zvláštne: Raz počas popoludňajšej meditácie sa mi pred očami objavil obraz Panny Márie a začali sa mi veľmi živo pripomínať mariánske piesne, ktoré som kedysi počul.

V tom období som opustil svoju rodnú obec a odišiel som študovať. Medzi ľuďmi, ktorých som tam spoznal, bol chlapec – katolík, ktorý sa za svoju vieru nehanbil. Zaujala ma jeho normálnosť a dobrota. Skrze neho Boh pomaly prenikal do môjho srdca. Otvorenosť a priateľstvo s týmto človekom ma priviedli k Bohu a k Cirkvi. Začal som sa zaujímať o kresťanských mystikov a čítať ich spisy. Moje predsudky sa roztápali a čoraz väčšmi som túžil po živej skúsenosti s Bohom.

Chvíľou obratu bola pre mňa neplánovaná spoveď, ktorú som si vykonal po úprimnom rozhovore s istým rehoľníkom. Svetlo pravdy preniklo do mojej duše a otvorilo novú etapu môjho života: obdobie detskej radosti, ale zároveň aj námahy a boja. Ukončil som hriešne vzťahy, vyhodil som okultistické pomôcky (CDéčka, knihy, obrázky a pod.), pretože som vedel, že nemôžem slúžiť dvom pánom. Začal som poznávať Boha skrze modlitbu, sviatostný život a aktívne členstvo v charizmatickej skupine. Žiaľ, skaza, akú vo mne vykonal zlý duch skrze dlhoročný hriech modloslužby, sa prejavovala duchovným sužovaním a telesnými ťažkosťami. Až po rokoch vytrvalej osobnej aj spoločnej modlitby, ako aj vďaka pomoci kňazov sa moja hlava oslobodila od zlých a rúhavých myšlienok a moje srdce nadobudlo dôveru a jednoduchosť.

Pán robil poriadok v mojom vnútri a uzdravoval ho svojou milosťou, aby som mohol žiť svedomito a robiť múdre a slobodné rozhodnutia. Boh mi pomohol ukončiť dva študijné odbory a oženiť sa s úžasnou ženou, vďaka ktorej nanovo odhaľujem Boha vo svojom živote. V každodennom živote prežívam rôzne situácie, stále musím vstávať, ale už si nedokážem predstaviť život bez Boha. Nech by sa dialo čokoľvek, viem, že Boh ma miloval ako hriešnika a že ani pochybnosti, ani vnútorná temnota, ani smutné vonkajšie udalosti a príhody ma nemôžu od neho odlúčiť.

Tomáš



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské