Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Zvolili sme si prirodzené metódy Christianity - Articles - V kruhu rodiny
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Zvolili sme si prirodzené metódy
   

Autor: świadectwo,
Milujte sa! 2/2006 → V kruhu rodiny



Som študentkou štvrtého ročníka lekárskej fakulty a už tretí rok vydatá. Vzhľadom na to, že študujeme, zatiaľ neplánujeme mať dieťa. Rozhodli sme sa počkať na skončenie štúdia. Už dlho používame ovulačnú teplotnú metódu so stopercentnou účinnosťou a obaja sme veľmi spokojní.

Ako študenti medicíny máme prístup k spoľahlivým informáciám o všetkých dostupných antikoncepčných metódach a o prirodzenom plánovaní rodičovstva, a práve preto sme si vybrali prirodzené metódy.

Je pravdou, že v súčasnosti predpisované hormonálne prostriedky sú menej škodlivé ako tie spred niekoľkých rokov, no vždy existuje nebezpečenstvo komplikácií, predovšetkým trombózy, vysokého tlaku a rastu úrovne lipidov k krvi. Som presvedčená, že nie je potrebné používať hormonálne tabletky, keď existujú úplne bezpečné, účinné metódy, ktoré sú zadarmo. Čo sa týka vnútromaternicových teliesok, treba si uvedomiť, že tieto nepotláčajú ovuláciu, ale zabraňujú zárodku usadiť sa v maternici, preto ich používanie nie je v súlade s kresťanskou morálkou. Používanie prezervatívov je naozaj najmenej škodlivé, ani tie nezabíjajú zárodok, ale sú dosť nespoľahlivé a neviem si predstaviť ich používanie.

Myslím si, že každý môže používať prirodzené metódy, ak plní určené podmienky. Po prvé, pri ich používaní to musia chcieť obaja a musia sa rozhodnúť pre vedomé zrieknutie sa pohlavného styku približne sedem až deväť dní v mesiaci (čo vôbec nenarúša vzťahy v manželstve). Po druhé, je potrebné poriadne sa ich naučiť, najlepšie niekoľko mesiacov pred uzavretím manželstva a pred začatím pohlavného života (odporúčam knihy.... napísané jasne, konkrétne). Mnohé ženy robia výrazné chyby, zanedbávajú vedenie záznamov, no potom tvrdia, že tieto metódy sú neúčinné. Pritom stačí doslova venovať pozorovaniu päť minút denne. Začiatočníčky musia byť zvlášť pozorné v počiatočnej fáze cyklu, čiže hneď po menštruácii (niekedy je ťažko postrehnúť objavenie sa tzv. plodného hlienu). Okrem toho radím ženám, ktoré tieto metódy už dobre poznajú a dlho ich využívajú, aby nezanedbávali každodenné zapisovanie svojich pozorovaní, lebo pamäť býva zradná.

Na základe vlastných skúseností sa chcem vyjadriť k najčastejším argumentom proti používaniu prirodzených metód:

1.   Sú málo účinné a ja si nemôžem dovoliť mať teraz dieťa. Nie je to pravda, správne používané sú veľmi účinné. Aj ja čakám s počatím dieťaťa, lebo najprv chcem skončiť štúdium; používam túto metódu už takmer tri roky a je plne účinná.

2.   Sú náročné, treba sa veľa učiť, aby ich človek dobre poznal. Nie je to pravda. Moja mama (lekárka) ma naučila sledovať menštruačný cyklus ako pätnásťročnú, keď som mala vedomosti na úrovni základnej školy. Stačí dobrá príručka, zrozumiteľne napísaná, a každý sa ju môže naučiť.

3.   Vyžaduje si pravidelný životný štýl a veľkú systematickosť. Ako študentka medicíny prebdiem niekedy celé noci. Vôbec si nemeriam teplotu vždy v tom istom čase, no napriek tomu dostávam jasný obraz. A zmeny hlienu sa pri určitej skúsenosti vnímajú automaticky. Na stolíku mám papier, na ktorý si každý deň zapisujem príslušné písmeno, a to je všetko.

4.   Prechladnutie a horúčka môžu ovplyvniť teplotnú krivku. Raz sa mi stalo, že som mala chrípku práve v dobe, keď mala stúpnuť teplota súvisiaca s ovuláciou. Vtedy treba pozorne sledovať zmeny hlienu a prípadne ovulačnú bolesť, a pre istotu počkať, kým ustúpia najsilnejšie prejavy infekcie. Ak je teplota aj potom zvýšená, tak ovulácia sa pravdepodobne začala počas horúčky.

5.   Zápaly pošvy a výtoky môžu znemožniť pozorovanie hlienu. Áno, je to pravda, ale keď sa také niečo objaví, treba sa vybrať ku gynekológovi a všetky infekcie rodidiel treba liečiť. Neliečené môžu viesť k zápalu vajíčkovodov, ktorý je častou príčinou neplodnosti. Okrem toho treba s pohlavným stykom počkať do vyliečenia infekcie, lebo často môže byť nákazlivá.

Uviedla som svoje argumenty za používanie prirodzených metód. Ich používanie je celkom v súlade s kresťanskou morálkou. Pre nás, kresťanov, je život v zhode s Bohom a pokoj svedomia veľmi dôležitým argumentom. Spolu s manželom sme sa rozhodli stavať na viere v Krista a na kresťanskej etike.

 

Ania

Bližšie informácie o tejto prirodzenej metóde plánovaného rodičovstva nájdete aj na www.billings.sk.

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské