Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Hnutie čistých sŕdc manželstiev Christianity - Articles - V kruhu rodiny
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Hnutie čistých sŕdc manželstiev - 6/2008
   

Autor: editorial staff
Milujte sa! 6/2008 → V kruhu rodiny



Milujúci Boh túži prostredníctvom sviatosti manželstva posväcovať manželov a viesť ich do neba po ceste viery, ktorá sa prejavuje v láske. Plodom ich lásky sú aj deti. Úlohou manželov je spolupracovať s Bohom na počatí i vďačnom prijatí každého nového života.

Veď každé dieťa je Boží dar. Manželia v spolupráci s Bohom môžu využívať prirodzené metódy plánovaného rodičovstva, aby sa z oprávnených dôvodov vyhli prípadnému tehotenstvu. Ak však nechcú poznávať a ani prijímať Božiu vôľu, ak sa bezdôvodne bránia počatiu dieťaťa, a to často aj nedovolenými spôsobmi (pričom aj dovolené spôsoby môžu byť hriešne, ak sa používajú bez oprávneného dôvodu), vtedy blokujú jeho stvoriteľskú moc, znemožňujú Bohu povolať k životu nové ľudské bytosti. Je to veľmi ťažký hriech odporovania Božím stvoriteľským plánom, ktorým sa prestupuje praprikázanie, dané na počiatku stvorenia: „Vzrastajte a množte sa“ (Gn 1, 28). Uzatváranie sa manželov na dar života je odvrátením sa od Božích plánov s čisto egoistických dôvodov. „Nechceme viac detí, lebo sa nechceme namáhať a obetovať.“ „Nechceme viac detí, aby sme si neznížili životnú úroveň.“ Útek od námahy rodenia a výchovy detí je zároveň zrieknutím sa najvznešenejšej možnosti dozrievať v láske. Veď najväčším pokladom nášho života je láska. Získava sa a dozrieva sa v nej jedine cez nezištné sebadarovanie Bohu a ľuďom. Najdôležitejšou životnou kariérou pre každú matku a každého otca je hľadanie a plnenie Božích plánov ohľadom ich manželstva, teda vzájomnej lásky a rodenia i výchovy detí, ktorými ich Pán Boh obdaroval. Tento plán je hlavný a až doň možno zabudovávať „vedľajšie“ plány, ako sú kariéra či vedecké tituly. Rodina len tak naplní svoje poslanie dané jej Bohom, ak manželia nezabudnú, že jediným základom jednoty a prameňom ich lásky je Ježiš Kristus. Jeho lásku majú prijímať v každodennej modlitbe a vo sviatostiach pokánia i Eucharistie. A majú sa ňou vzájomne obdarovávať. Musia splniť jedinú podmienku, ktorou je vrúcna túžba mať čisté, milujúce srdce. Lebo milovať sa dá len s čistým srdcom, ktoré Ježiš daruje každému, kto po ňom túži a oň prosí. Ak chcú rodičia ochrániť rodinu pred rozpadom, ak chcú z nej vytvoriť spoločenstvo, v ktorom sa skrze vzájomnú lásku zakúša blízkosť Boha, ak chcú, aby deti mohli rásť v láske a dozrievať k svätosti, musia žiť v duchu Kristovho blahoslavenstva: „Blahoslavení čistého srdca.“ Preto Pán Ježiš veľmi povzbudzuje manželov, aby objavovali poklad sviatosti manželstva a uvádzali do života všetky jej požiadavky. Veľkou pomocou môže byť pripojenie sa k spoločenstvu Hnutia čistých sŕdc manželstiev. Kto sa chce stať jeho členom, musí najprv prijať sviatosť zmierenia a Eucharistiu, obnoviť si svoje manželské sľuby a pomodliť sa nasledujúcu modlitbu:

„Pane Ježišu, ďakujeme ti, že nás bezhranične miluješ, čím nás chrániš pred zlom, dvíhaš z pádov a uzdravuješ naše rany. Odovzdávame ti seba, svoju pamäť, rozum, dušu, telo. Sľubujeme nikdy nezabúdať, že tvoja prítomnosť vo sviatosti manželstva je naším najcennejším pokladom a že len u teba nájdeme liek a silu na prekonávanie všetkých ťažkostí a kríz. Preto sa chceme každý deň s tebou stretávať pri modlitbe a čítaní Svätého písma, v častom svätom prijímaní a pri adorácii pred Najsvätejšou sviatosťou. Chceme pravidelne pristupovať k sviatosti zmierenia, nepodliehať znechuteniu a hneď vstávať z každého hriechu. Zaväzujeme sa nikdy nečítať, nekupovať a neprezerať si časopisy, programy a filmy s pornografickým obsahom, nepoužívať nijaké antikoncepčné prostriedky a vždy byť pripravení prijať každé dieťa, ktorým nás obdaruješ. Prosíme ťa, Pane, o odvahu každý deň kráčať proti prúdu, aby sme sa vždy vyhýbali všetkému, čo vytvára závislosť a zotročuje – predovšetkým alkoholu, drogám a cigaretám. Uč nás konať tak, aby najdôležitejšia v našom živote bola láska.

Panna Mária, naša Matka, veď nás cestami viery k jedinému prameňu lásky v našom manželstve – k Ježišovi. Podľa príkladu Božieho služobníka Jána Pavla II. sa ti chceme úplne zasvätiť: „Celý tvoj, Mária!“ Do tvojho Nepoškvrneného Srdca skladáme seba, všetko, čím sme, každý náš krok, každú chvíľu nášho života. Amen.“

Veľmi vás prosíme, aby ste našu redakciu informovali o svojom vstupe do HČSM a poslali nám svoju adresu, dátumy narodenia a dátum prijatia tohto dôležitého rozhodnutia, aby sme vás mohli zapísať do Knihy čistých sŕdc a poslať vám osobitné požehnanie.

Povzbudzujeme vás, aby ste do redakcie posielali svoje svedectvá. Pán Ježiš túži, aby ste sa s inými ľuďmi delili o svoj poklad viery a o svoje skúsenosti z manželského života.

Zo srdca všetkých pozdravujeme a uisťujeme vás o každodennej modlitbe na vaše úmysly.

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské