Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Homeopatia Christianity - Articles - Joga, okultizmus a mágia
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Homeopatia
   

Autor: editorial staff
Milujte sa! 9/2008 → Joga, okultizmus a mágia



V reklame na homeopatiu sa zdôrazňuje, že homeopatické prípravky nemajú vedľajšie účinky. Nie je to však celkom pravda – majú, ale sú inej podstaty. U ľudí, ktorí dlhší čas brali homeopatické prípravky, sa objavujú ťažkosti v duchovnej oblasti.

Pred niekoľkými rokmi som počas kázne v Medžugorí počula tieto slová: „Ľudia ovládaní démonmi často hľadajú pomoc u psychiatrov. A tí, keďže nemajú primerané poznanie, predpisujú im v tomto prípade neúčinné lieky, vrátane homeopatík.“ Vo svojej profesii farmaceutky som prešla všetky etapy od vedeckého výskumu pri získavaní nových liekov cez prácu v niekoľkých lekárňach až po úrad na dozor nad procesom výroby a veľko- i maloobchodnej distribúcie liekov. Preto je pochopiteľné, že tie slová ma museli znepokojiť. Po omši som počkala na kňaza a priamo som sa ho opýtala, čo mal na mysli, keď hovoril o nebezpečenstve homeopatických liekov. Avšak ten kňaz mi nevedel jednoznačne odpovedať, hovoril len, že niekde počul, že niektoré farmaceutické firmy používajú vo výrobnom procese mágiu.

Vo Svätom písme čítame: „Ak ostanete v mojom slove, budete naozaj mojimi učeníkmi, poznáte pravdu a pravda vás vyslobodí“ (Jn 8, 31 – 32). Myslím si, že Mária vypočula moju túžbu poznať pravdu a čoskoro ma pozvala na uzavreté duchovné cvičenia, kde sme počas niekoľkých dní preberali prvé prikázanie Desatora: „Nebudeš mať iných bohov okrem mňa.“ Ako najlepšia Matka ma obdivuhodne viedla celé tie dni k poznaniu pravdy, ktorú som tak usilovne hľadala.

Videla som, že Mária dala dokopy ľudí s rôznymi problémami, avšak najviac emócií medzi účastníkmi duchovných cvičení vzbudila téma týkajúca sa zdravia. Otázky, ktoré kládli, ma nútili hľadať odpoveď, ktorá sa pre mňa na základe mojich vedomostí stávala čoraz jasnejšou. Vďačná Bohu za svetlo, ktoré mi dal, túžila som podeliť sa o svoj objav s mne blízkymi ľuďmi, no najčastejšie som bola nepochopená. Stratila som najlepšiu priateľku, ale na výmenu som získala oveľa väčšie priateľstvo.

Samozrejme si uvedomujem, aká dôležitá vec je pre každého človeka zdravie. Stačí počúvať, ako si ho pri rôznych príležitostiach navzájom želáme; pre väčšinu ľudí je to najvyššia hodnota. Aj preto mnohí nábožní katolíci, ktorých diabol už nemôže zlákať na bežné hriechy, padajú do diablom majstrovsky nastavených pascí práve v tejto oblasti.

Čo je teda homeopatia? V poslednom čase sa v takmer každom farebnom časopise objavujú články vychvaľujúce prirodzené metódy liečenia. Ich autori odporúčajú homeopatiu ako celkom bezpečnú metódu, spočívajúcu v braní minimálnych dávok prostriedkov, ktoré vo väčších dávkach vyvolávajú príznaky podobné danej chorobe – v súlade s pravidlom similia similibus (curantur) – podobné (sa lieči) podobným. Pritom sa odvolávajú na podobnosť medzi pôsobením homeopatických prostriedkov a očkovaním. A to všetko preto, aby čo najviac ľudí presvedčili o zdanlivo zázračnom účinku týchto látok.

Keď som študovala farmáciu, homeo­patiu nám len spomenuli, preto vtedajší farmaceutický zákon nepripúšťal homeopatické prostriedky na poľskom trhu. Avšak pred niekoľkými rokmi boli zavedené povinné kurzy homeopatie ako súčasť postgraduálneho vzdelávania pre odborníkov v oblasti lekárenskej farmácie. Farmaceutické firmy v súčasnosti organizujú veľmi drahé doplnkové školenia v oblasti homeopatie, preferovanej ako moderný spôsob liečby, za ktorý „vďačíme“ nemeckému lekárovi Samuelovi Hahnemannovi (1753 – 1843). Bol to človek vysmievajúci sa z kresťanstva a zo samotného Spasiteľa. Bol členom slobomurárskej lóže, Cirkvou odsúdenej ako nástroj a sídlo diabla. Roku 1777 Hahnemanna prijali do slobodomurárskej lóže v Transylvánii. Navyše sa zaoberal špiritizmom; ako sám povedal, homeopatia vznikla vďaka informáciám, ktoré dostal počas špiritistických seans. Toto je nepochybne základný dôvod k odmietnutiu tohto spôsobu liečenia. Špecifiká hahnemannovskej „medicíny“ spočívajú okrem iného na svojskej špiritua­lizácii ľudského organizmu a chorôb, ktoré ho napádajú. Z najdôležitejšej Hahnemannovej práce Organon der Heilkunst sa dozvedáme, že choroba je „čisto duchovné, dynamické rozladenie života“. Preto je potrebné, aby aj lieky pôsobili v oblasti ducha, čo Hahnemanna viedlo k učeniu o „zduchovnení hmoty“.

Citujem P. Alexandra Posackého: „Existujú skupiny, v ktorých sa hľadanie vhodného homeopatického lieku uskutočňuje počas špiritistických seans prostredníctvom médií, ktoré prosia duchov o informácie.“ V porovnaní s faktickými postupmi farmaceutických vied sa homeopatia javí ako návrat k magickým praktikám, akurát že odetým do vedeckej podoby. Výroba homeo­patického prostriedku totiž spočíva v príprave roztoku – tvorí ho takmer čisté riedidlo –, ktorý prostredníctvom spôsobu riedenia podľa určitého rituálu rozhoduje o sile jeho účinnosti. Príklad: aby sa získal roztok substancie v pomere jedna k miliónu (potencia D6), neslobodno zliať dohromady jednu kvapku prvotného roztoku s 999999 kvapkami riedidla. Musí sa postupne pretrepávať 1 časť extraktu s 9 časťami riedidla, aby sa dosiahla správna potencia, potom sa zo získaného roztoku zoberie časť a rozpúšťa sa v deviatich častiach riedidla. Celá operácia pri prísne zachovanom režime pretrepávania sa opakuje šesťkrát. V prípravku s potenciou D10 je obsah aktívnej substancie v riedidle v pomere 1 : 10 000 000 000, čiže – ak by sme si to chceli predstaviť – obsah jednej lyžičky liečivej substancie je rozpustený v nádrži o objeme 10 kubických metrov. V praxi sa používa ešte väčšie zriedenie, po ktorom už v roztoku niet ani stopy po riedenej substancii. Z toho je zrejmé, že nevedno, čo tu vlastne účinkuje. Aký liek, ak nie mágia? Niet divu, že v prípade homeopatických liekov sa pri registrácii nevyžadujú výsledky toxikologicko-farmakologického skúšania a klinického skúšania.

Avšak ani takto sformulovaný predpis nepovoľuje voľne predávať v lekárňach psychotropné látky, lieky v ampulkách, veľmi účinné lieky alebo jednozložkové homeopatické preparáty s vysokou koncentráciou (menej ako 1:10000) – teda tie najúčinnejšie. Z toho možno uzatvárať, že zákonodarca si uvedomuje, že vzhľadom ma stupeň ohrozenia života a zdravia si vyžadujú osobitný dozor.

V súčasnosti pozorujeme inváziu farmaceutických firiem na náš trh. V súvislosti s tým sú vydávané obrovské peniaze na propagáciu týchto homeopatických akože-liekov. Aj preto sú v lekárňach dostupné nielen prípravky proti chrípke či na chudnutie, ale aj na všetky možné problémy, ktoré si vyžadujú odborné vyšetrenie u lekára. Aj tu, ako v prípade liečenia energiami neznámeho pôvodu, sa vyliečia len vonkajšie príznaky choroby alebo sa choroba prenesie na iný orgán. Pacient, u ktorého sa stratili prejavy jednej choroby, ochotne siaha po ďalšom prípravku neuvedomujúc si, že sa postupne stáva závislým. Keď pozorujem ľudí závislých na homeopatii, nadobúdam dojem, že choroby v ich rodinách sa nikdy neskončia.

Jedným z pilierov reklamy na homeo­patiu je zdôrazňovanie, že tieto prípravky nemajú nijaké vedľajšie účinky. Nie je to však celkom pravda – majú, ale sú inej podstaty. U ľudí, ktorí dlhší čas brali homeopatické prípravky, sa objavujú ťažkosti v duchovnej oblasti. Výskumy, ktoré v poslednom čase robil prof. Nowosielski, dokazujú, že ľudia, ktorí pravidelne požívajú homeopatické prípravky, prejavujú nedôveru voči Bohu Otcovi.

Exorcisti potvrdzujú, že vo svojej praxi sa stretli s posadnutím, pri koreňoch ktorého bola homeopatia. Zdá sa to nepravdepodobné, ale nedeje sa tu niečo podobné ako pri alkoholizme, kde sa začína nevinným pivom, alebo pri narkománii, ktorá má začiatok v zapálení si „trávy“? Na základe výskumov možno s istotou tvrdiť, že účinná či neúčinná homeopatia vždy spôsobuje problémy, napríklad duchovnú vyprahnutosť, chýbajúcu radosť a pokoj, psychické poruchy, depresie, stratu zmyslu života, bezdôvodný nepokoj, znechutenie, odpor k modlitbe...

Neraz som diskutovala s hlboko veriacimi ľuďmi, ktorí sa za nič na svete nechceli zrieknuť svojich fľaštičiek s homeopatickými granulami, akoby od nich závisel ich život. Ak však vieme, že tie lieky škodia, tak je to dostatočný dôvod na ich vyhodenie. Som presvedčená, že ak ich kvôli Bohu vyhodíme zo svojej lekárničky, Boh nám toto rozhodnutie štedro vynahradí.

Veriacim ľuďom okrem toho Katechizmus Katolíckej cirkvi pripomína: „Všetky praktiky mágie alebo čarodejníctva, ktorými si človek chce podmaniť skryté mocnosti, aby ich postavil do svojich služieb a dosiahol nadprirodzenú moc nad blížnym – hoci aj preto, aby mu získal zdravie –, vážne odporujú čnosti nábožnosti“ (2117). Homeopatia je jednoducho nebezpečná. Chce liečiť pomocou dynamizovaných substancií, to znamená zaťažených okultistickým prídavkom. Sväté písmo nikdy nehovorí o energii, ale jasne hovorí o moci. Tá sa najplnšie prejavuje v Eucharistii. Tam tryská prameň, z ktorého máme čerpať duchovné i telesné sily. A nezabúdajme na sviatosť pomazania chorých, ktorú ustanovil Kristus, aby sa skrze službu Cirkvi chorí mocou Ducha Svätého uzdravili a trpiaci boli potešení.

Mária Suszczyńska

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské