Articles for Christians at TrueChristianity.Info. Trpím a dúfam Christianity - Articles - V kruhu rodiny
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Trpím a dúfam
   

Autor: świadectwo,
Milujte sa! 10/2008 → V kruhu rodiny



Keď som mala 34 rokov, mala som tri deti, zaujímavú prácu, ktorá ma napĺňala, a pracovitého manžela, ktorý popri zamestnaní diaľkovo študoval.

Žila som vo veľkom zhone, zamestnaná od rána do večera. Na jednej strane zamestnanie, ktoré mi prinášalo radosť a postup v kariére, a na druhej strane starostlivosť o deti (ktoré boli často choré), varenie, upratovanie atď. mi zaberali všetok čas. A odrazu, keď náš najmladší synček nemal ešte ani rok, som zistila, že som v požehnanom stave. Zmocnil sa ma strach, lebo už teraz pri troch malých deťoch mi chýbala tretia ruka. A čo potom pri štvrtom? Potrat...? Chopila som sa tej myšlienky ako poslednej záchrany.

Nemala som odvahu nikomu povedať, že si chcem dať zobrať svoje dieťa. A predsa som to urobila... Nedovolila som žiť svojmu dieťaťu, ktoré nebolo vlastne ani moje, ale Božie... Keď som sa po „zákroku“ vrátila domov, zmocnila sa ma veľká prázdnota. Za to, čo som urobila, ma asi týždeň trápili výčitky svedomia. Neskôr moje svedomie pod náporom práce a každodenných povinností otupelo. Deti rástli, boli dosť samostatné a po čase som si uvedomila, že určite by sa v našej rodine miesto ešte pre jedno dieťa našlo. Ale ja som to zo zbabelosti a pohodlnosti nedovolila...

Čas beží veľmi rýchlo. Ani sme nepostrehli a naše deti vyrástli, skončili školy a napokon odišli z domu a rozpŕchli sa po svete. Zostali sme s manželom sami – a ja s pocitom veľkej zadúšajúcej viny. Vždy, keď vidím malé dieťa – a dosť často nazerám do detských kočíkov –, pocítim stiahnutie žalúdka. Postupom času vo mne pocit viny narastal; keď som odišla na dôchodok, bolo to priam neznesiteľné. Nikdy som si nemyslela, že v staršom veku budem tak veľmi trpieť pre potrat, ktorého som sa dopustila v mladosti.

V poslednom čase sa veľmi často v myšlienkach vraciam k svojmu dieťaťu, ktorému som nedovolila žiť, a predstavujem si, aké by bolo teraz. Bolo by zostalo s nami? Neviem, akého by bolo pohlavia, a nemohla som ho ani pokrstiť... Keď som si to všetko uvedomila, začala ma prenikať čoraz väčšia vnútorná prázdnota a zúfalstvo, až som upadla do veľmi hlbokej depresie, z ktorej sa nemôžem dodnes vyslobodiť. Nikdy predtým som si nemyslela, že depresia môže byť pre človeka až takým veľkým utrpením. Musela som ísť k lekárovi a začala som sa liečiť u špecialistu.

Nie je to všetko také jednoduché, v jednom momente sa z toho vytvorí bludný kruh. Viem síce, že Kristus mi ten strašný hriech odpustil vo sviatosti zmierenia, ja sama si ho však odpustiť neviem. Kvôli tomu som si urobila i generálnu spoveď a sústredila som sa na ten najťažší hriech – na vraždu. Keď spovedník videl moje zúfalstvo, potešoval ma a poradil mi, aby som sa obrátila na Ježiša a aby som jemu zverila dieťa, ktorému som nedovolila žiť. Odporučil mi tiež, aby som si ako duchovnú adopciu vybrala nenarodené dieťa, ktoré by sa mohlo nachádzať v ohrození života. Ten, kto sa rozhodne pre duchovnú adopciu počatého dieťaťa, sa zaväzuje denne sa modliť desiatok ruženca, čo aj robím. I keď takto nemôžem svojmu dieťaťu vrátiť život, svojou vytrvalou modlitbou môžem bojovať o každú ľudskú bytosť ohrozenú potratom. A môžem takto pracovať na šírení dobra. Viem, že Božie milosrdenstvo presahuje našu predstavivosť, že je bezhraničné – a predsa veľkosť zla, ktoré som spáchala, ma zvlášť zaväzuje robiť pokánie. Teraz mi zostáva už len pokorná modlitba a konanie dobra blížnym za moje predošlé sprotivenie sa Božej vôli. Snažím sa tak konať, ale moje utrpenie spôsobené depresiou neprechádza. Neviem, kedy sa od toho oslobodím, napriek tomu úplne dôverujem Pánovi a hlboko verím v jeho milosrdenstvo.

trpiaca matka

Osobitnú pozornosť chcem venovať vám, ženy, ktoré ste sa dopustili
potratu. Cirkev vie, koľko činiteľov mohlo ovplyvniť vaše rozhodnutie,
a nepochybuje, že v mnohých prípadoch to bolo bolestné, možno
dokonca dramatické rozhodnutie. Pravdepodobne sa rana vo vašich
srdciach ešte nezahojila. Veď to, čo sa stalo, bolo a je veľké zlo.
Neznechucujte sa však a nestrácajte nádej... S pokorou a dôverou sa
otvorte – ak ste tak ešte neurobili – pokániu: Otec každého milosrdenstva
čaká na vás, aby vám udelil svoje odpustenie a pokoj vo sviatosti
pokánia. Spoznáte, že nič ešte nie je stratené. A budete môcť poprosiť
o odpustenie aj svoje dieťa: ono teraz žije v Bohu... Budete môcť urobiť
svoje bolestné svedectvo jedným z najvýrečnejších argumentov v obrane
práva všetkých na život. Vaším zaangažovaním sa za život, ktoré môže
byť korunované narodením nových ľudských bytostí..., vytvoríte nový
spôsob nazerania na život človeka.
(Ján Pavol II.: Evangelium vitae 99)

Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in November 2010





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské