Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Myšlienky z teológie tela Jána Pavla II
   

Autor: ks. Mieczysław Piotrowski TChr,
Milujte sa! 19/2010 → Hnutie čistých sŕdc



„Lebo to je Božia vôľa, vaše posvätenie: aby ste sa zdržiavali smilstva a aby každý z vás vedel mať svoju nádobu vo svätosti a v úcte, nie v náruživej žiadostivosti ako pohania“ (Prvý list Solúnčanom 4, 3 – 5)

Každý, kto hľadí žiadostivo

Znamením, podľa ktorého je možné spoznať kresťanov, je okrem iného aj to, že majú svoje telá „vo svätosti a v úcte, nie v náruživej žiadostivosti“ (Prvý list Solúnčanom 4, 5). Svätý Otec Ján Pavol II. vo svojich známych katechézach o teológii tela zdôrazňuje, že žiadostivosť sa zrodila v ľudskom srdci ako dôsledok narušenia zmluvy s Bohom. Pretože Izraeliti nechápali správne zmysel šiesteho a deviateho Božieho prikázania, Ježiš ich vysvetľuje vo svojej reči na vrchu: „Počuli ste, že bolo povedané: ,Nescudzoložíš!‘ No ja vám hovorím: Každý, kto na ženu hľadí žiadostivo, už s ňou scudzoložil vo svojom srdci“ (Matúša 5, 27 – 28). Ján Pavol II. tvrdí, že tieto Ježišove slová majú „normatívny charakter“ a týkajú sa všetkých ľudí. Vysvetľujú, ako treba v praxi plniť šieste a deviate Božie prikázanie. Ide tu o „dušu ľudskej morálky..., v ktorej sa napĺňa samotný zmysel bytia človekom,“ hovorí Ján Pavol II. Ide o odhalenie veľkej hodnoty, k akej vedie zachovávanie Božích prikázaní, o „preniknutie do hĺbky normy a o zostúpenie do vnútra človeka, ktorý je podmetom mravnosti“. Cudzoložstvo je skutok, „na ktorom sa podieľajú muž aj žena a ktorý odporuje zákonu výlučnosti manželstva“ (katechéza 16. 4. 1980).

„Cudzoloží tak muž, ako aj žena, ak majú sexuálny styk mimo manželstva. Ak muž ,hľadí žiadostivo na ženu‘, ktorá nie je jeho manželkou a usiluje sa o sexuálne spolužitie s ňou, aby ,boli jedným telom‘ (Genezis 2, 24), dopúšťa sa s ňou cudzoložstva vo svojom srdci. Ježiš Kristus sa týmito slovami (Matúša 5, 27 – 28) obracia na muža, ale ich morálny zmysel sa vzťahuje aj na ženu. Zato túžba muža spojiť sa takto so svojou manželkou nie je cudzoložstvom ,v srdci‘,“ zdôrazňuje Ján Pavol II. (katechéza 23. 4. 1980).

Odkiaľ pochádza žiadostivosť, ktorá sa náhle rodí v ľudskom srdci?

Ján Pavol II. poukazuje na učenie Biblie o trojakej žiadostivosti: „Veď nič z toho, čo je vo svete, ani žiadostivosť tela ani žiadostivosť očí ani honosenie sa bohatstvom nie je z Otca, ale zo sveta. A svet sa pominie, aj jeho žiadostivosť. Kto však plní Božiu vôľu, ostáva naveky“ (Prvý Jánov list 2, 16 – 17). Tieto slová vysvetľujú pôvod trojakej žiadostivosti. Žiadostivosť tela, žiadostivosť očí a honosenie sa bohatstvom sú dôsledkom prvej neposlušnosti voči Bohu (porov. Gn 2, 17), dôsledkom porušenia zmluvy s Bohom v srdci človeka. Vedomé a dobrovoľné porušenie zmluvy s Bohom, ktorého sa dopustili muž a žena, bolo príčinou toho, že svet, v ktorom žijú, „sa stal miestom žiadostivosti a aj jej žriedlom“. Od chvíle hriechu prarodičov sa tak muž, ako aj žena, ktorá je predmetom žiadostivosti, stali ľuďmi „žiadostivosti“. Proti Stvoriteľovej vôli odtrhli ovocie zo „stromu poznania dobra a zla“, prestali veriť Bohu, že hriech je najväčším nešťastím človeka a že so sebou prináša smrť. Tým, že sa dopustili prvého hriechu, prejavili, že uverili pokušiteľovým slovám: „Nie, nezomriete, ale Boh vie, že v deň, keď budete z neho jesť, otvoria sa vám oči a vy budete ako Boh, budete poznať dobro a zlo“ (Genezis 3, 5). Ján Pavol II. zdôrazňuje: „Ak človek vo svojom srdci spochybňuje najhlbší zmysel obdarovania, ak spochybňuje lásku ako pravdivý motív stvorenia a prvotnej zmluvy (porov. Gn 3, 5!), potom sa odvracia od Boha Lásky, od ,Otca‘ a odmieta ho vo svojom srdci. Svoje srdce odvracia, akoby odtrháva od toho, čo ,pochádza od Otca‘, a zostáva v ňom len to, čo ,pochádza zo sveta‘“ (katechéza 30. 4. 1980).

Žiadostivosť, ktorá sa spontánne rodí v srdci človeka, je teda dôsledkom hriechu a vedie k hriechu. Ak jej človek podľahne, ponára sa do otroctva egoizmu a ničí v sebe schopnosť milovať. A preto nevyhnutnou podmienkou dozrievania v láske je premáhať v sebe akúkoľvek žiadostivosť. Je to možné len prostredníctvom každodenného a úplného odovzdania sa Ježišovi a podriaďovania svojho správania požiadavkám, aké kladie jeho láska. Len takto nás Ježiš bude môcť oslobodiť od žiadostivosti a uzdraviť naše zranené a zotročené srdce.

Hnutie čistých sŕdc

Neexistujú beznádejné situácie pre tých, ktorí sa s detskou dôverou každý deň úplne zasväcujú Ježišovi Kristovi a odovzdávajú mu všetky svoje slabosti, hriechy, závislosti a zranenia a žijú podľa požiadaviek jeho lásky. Ježiš takto tvorí spoločenstvo Hnutia čistých sŕdc, do ktorého pozýva aj teba. Neboj sa tohto neopakovateľného dobrodružstva, akým je dozrievanie v láske a získavanie daru čistého srdca. Aby si sa mohol(-hla) začleniť do veľkého duchovného spoločenstva Hnutia čistých sŕdc, musíš ísť najskôr na svätú spoveď, prijať Ježiša v Eucharistii a potom sa odovzdať Ježišovi slovami nasledujúcej Modlitby zasvätenia:

„Pane Ježišu, ďakujem ti, že ma miluješ bezhraničnou láskou, ktorá chráni pred zlom, dvíha z najväčších pádov a uzdravuje najbolestnejšie zranenia. Odovzdávam ti svoju pamäť, rozum a vôľu, dušu a telo spolu so svojou sexualitou. Sľubujem, že sa budem zdržiavať sexuálneho života až do uzavretia sviatostného manželstva. Rozhodujem sa nečítať, nekupovať a nepozerať pornografické časopisy, programy ani filmy. (Dievčatá môžu dodať: ,Rozhodujem sa slušne obliekať a neprovokovať v iných žiadostivé myšlienky ani túžby.‘) Sľubujem, že sa budem s tebou každý deň stretávať pri modlitbe a čítaní Svätého písma, v častom prijímaní Eucharistie a poklone Najsvätejšej sviatosti. Rozhodujem sa pravidelne pristupovať k sviatosti zmierenia, nepoddávať sa znechuteniu a bez otáľania vstávať z každého hriechu.

Pane Ježišu, uč ma systematicky pracovať na sebe, daj mi schopnosť ovládať moje sexuálne vzruchy a emócie. Prosím ťa o odvahu pri každodennom kráčaní proti prúdu, aby som nikdy nebral(a) drogy a vyhýbal(a) sa akejkoľvek závislosti, predovšetkým alkoholu a cigaretám. Uč ma konať tak, aby v mojom živote najdôležitejšia bola láska.

Panna Mária, moja Matka, veď ma po cestách viery až k samotnému žriedlu lásky – k Ježišovi. Podľa príkladu Božieho služobníka Jána Pavla II. sa ti chcem celkom odovzdať: ,Totus Tuus, Mária!‘ Tvojmu Nepoškvrnenému Srdcu odovzdávam seba, všetko, čím som, každý môj krok, každú chvíľu môjho života. Blahoslavená Karolína, vypros mi dar čistého srdca. Amen.”

Každé ráno sa pomodli túto modlitbu, aby si nezabudol(-dla) na svoj záväzok a uvádzal(a) ho do praxe. Nikdy sa nedaj znechutiť a hneď vstaň z každého ťažkého pádu vo svätej spovedi, aby si vždy žil(a) v stave posväcujúcej milosti. Je potrebné, aby si si usporiadal(a) deň tak, aby si mal(a) čas určený na modlitbu, prácu a odpočinok. Iba diabol sa teší z neporiadku, pretože takto človeka ľahšie zvedie na bludnú cestu hriechu. Preto si napíš denný program a dôsledne ho zachovávaj. Sebadisciplína a nepodliehanie znechuteniu sú mimoriadne dôležité, pretože bez práce na sebe nebudeš schopný(á) prežívať život v súlade s vierou a dozrievať v láske. Buď na seba náročný(á), vytrvalo bojuj proti svojmu egoizmu, rozhodne sa chráň „zla v akejkoľvek podobe“ (1 Sol 5, 22) a nepodliehaj svojim meniacim sa náladám a pocitom. Všetko hodnotné sa získava namáhavou prácou a sebazapieraním. Nezabúdaj, že veľmi dôležitým prvkom trvalej formácie v Hnutí čistých sŕdc je čítanie časopisu Milujte sa!

Prosíme ťa, napíš nám o veľkej udalosti, akou bol tvoj vstup do HČS, a pošli nám svoje osobné údaje (meno a priezvisko, adresu, dátum narodenia a vstupu do HČS), aby sme ťa mohli zapísať do Knihy čistých sŕdc a poslať ti formačný materiál a osobitné požehnanie.

Ježiš veľmi túži po tom, aby ste písali a posielali do našej redakcie svoje svedectvá, a takto odovzdávali poklad viery aj iným.

Modlime sa za seba navzájom pri každodennej modlitbe, zvlášť pri ruženci a korunke k Božiemu milosrdenstvu.

Zo srdca vám žehnám!

P. M. Piotrowski TChr

s redakčným spoločenstvom



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské