Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Buď živým svätostánkom!
   

Autor: Anna Jasielska,
Milujte sa! 24/2011 → Posolstvo

Uverejňujeme pokračovanie posolstiev Ježiša Krista rumunskej rehoľníčke z Diela eucharistickej poklony, ktorá žila v období komunizmu.

Ježiš prítomný v Eucharistii:

„Zostal som s vami v tajomstve lásky a vo svätej omši vo všetkých svätostánkoch sveta. Zostal som ako väzeň, aby som vám daroval život v hojnosti a aby som vás naučil adorovať mňa a skrze mňa Otca.

Pozri, som prítomný vo svätostánku a každého človeka chcem premeniť na živý svätostánok s Eucharistiou. Ako večný kňaz chcem skrze vieru a nadprirodzenú lásku ľudí konať na zemi svoju poklonu. Chcem zdokonaliť ľudskú lásku a premeniť ju na oblažujúce videnie v nebi. Z celej vašej bytosti a z celého vášho života chcem urobiť ustavičnú poklonu. Takáto poklona nie je len pominuteľným slovom alebo vonkajším úkonom, ale podieľa sa na nej celý človek.

Túžim mať bytosti, ktoré budú adorovať, a nielen vykonávať jednotlivé úkony v istých hodinách. Všetko, čím si, všetko, čo máš, všetko, čo robíš, všetko, čo sa ti prihodí, má byť nepretržite spojené so mnou, ktorý v Eucharistii zvelebujem Otca. Vtedy nebudeš už len svätostánkom, ktorý v sebe skrýva eucharistickú hostiu, ale budeš živou hostiou, obetným chlebom obdareným vedomím, v ktorom žijem, myslím, pracujem, trpím, obetujem sa a víťazím ja.

Toto je cieľ adorácie (predovšetkým Diela eucharistickej poklony): aby si v spojení so mnou viedla ten istý život, ktorý spočíva vo zvelebovaní Boha, vo vďačnosti, vzdávaní vďaky, v láske k Bohu a k ľuďom; aby si žila život, ktorý bude zmiernou obetou za hriechy sveta a ktorý prenikne modlitba za splnenie Božích plánov; aby som v tebe, v každej duši, v celej Cirkvi a v celom ľudstve všetkých čias založil večné kráľovstvo Najsvätejšej Trojice; aby si viedla život sústredenosti srdca, obety, lásky a pokoja.

Takže adorácia nie je len vonkajšia forma nábožnosti, ktorá sa koná pred svätostánkom a končí sa, keď vychádzate na ulicu a odchádzate k svojej každodennej práci, keď sa vraciate domov, keď ste v divadle alebo v kine, keď navštevujete priateľov, keď ste so svo-jimi príbuznými alebo v kláštornom spoločenstve alebo keď si konáte svoje spoločenské povinnosti. Skutočná adorácia je Duch a pravda! Je to vnútorná Božia sila, ktorá naplní celú tvoju bytosť a tvoj život a spôsobí, že sa pripodobní môjmu životu. Vďaka Duchu Svätému, ktorého ti udeľujem v Eucharistii, adorácia spôsobí, že tvoje myšlienky, tvoje srdce, vôľa, citlivosť, všetky tvoje slová, skutky a gestá nadobudnú – vždy a všade – nadprirodzenú hodnotu.

Adorácia je môj život vo vás a váš život vo mne. Je to dôverný vzťah so mnou, Priateľom ľudí a eucharistickým Ženíchom, vo všetkých životných okolnostiach...

Hodinu adorácie prežívaj tak, ako som to vždy odporúčal svojej Cirkvi a dušiam svätcov. Hlavné body sú: zvelebovanie Boha, vzdávanie vďaky, láska, odprosovanie a prosby.

Dávam túto hodinu poklony, aby ste si skrze ňu – ty aj všetci, ktorí uctievajú Eucharistiu – osvojili môj postoj, aby ste sa zjednotili so mnou, aby sa celý váš život stal ustavičnou poklonou...

Hodina poklony je plameň, ktorý vo vás horí, a vy ma zvelebujete tým, že sa mi zasväcujete – Osamelému na oltároch, ktorého celý svet uráža a ktorého vaše 20. storočie zaprelo.

Každý ma môže zvelebovať vždy a všade v spoločenstve, ale najmä individuálne, vo všetkých okolnostiach, pretože ja som prítomný všade – vždy ten istý Boh. Vy, maličké dušičky, srdcia, ktoré sa mi odovzdali a žijú v mojej prítomnosti – vy ste hodinou poklony. Potrebujem vašu prítomnosť pri Najsvätejšej sviatosti. Poďte ku mne! Dávam vám lásku! Zvelebujte ma, pretože som s vami až do skončenia sveta.“

preložila Anna Jasielska a spracovala Katarzyna Czarnecka 

Ján Pavol II. nás povzbudzuje k adorácii Najsvätejšej sviatosti.

Píše: „Úcta, ktorú vzdávame Eucharistii mimo svätej omše, je neoceniteľnou hodnotou v živote Cirkvi. Takáto úcta je úzko spojená so slávením eucharistickej obety. Kristova prítomnosť pod eucharistickým spôsobom uchovávaným po svätej omši - ktorá pretrváva, pokiaľ sa zachovávajú spôsoby chleba a vína - pochádza zo slávenia tejto obety a vedie k sviatostnému i duchovnému spoločenstvu. Je úlohou pastierov, aby povzbudzovali, aj osobným príkladom, eucharistický kult, zvlášť vystavenie Najsvätejšej sviatosti, ako aj spočinutie v adorácii pred Kristom prítomným pod eucharistickým spôsobom.

Je krásne, keď môžeme spočinúť na Ježišovej hrudi ako milovaný učeník (porov. Jána 13, 25) a nechať sa preniknúť nekonečnou láskou jeho srdca. Ak má dnešné kresťanstvo charakterizovať predovšetkým ,umenie modlitby‘, ako potom necítiť novú potrebu dlhšie sa utiahnuť v duchovnom rozhovore, v tichej adorácii, v postoji lásky pred Kristom, prítomným v Najsvätejšej sviatosti? Koľkokrát, moji milí bratia a sestry, som mal túto skúsenosť a načerpal som z nej silu, potechu a podporu! (...)

Eucharistia je neoceniteľný poklad, a to nielen keď ju slávime, ale aj keď spočívame pred ňou mimo svätej omše, aby sme načerpali z toho istého prameňa milosti.“

(EE 25)



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské