Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Svetové dni mládeže, Madrid 2011
   

Autor: ks. Mieczysław Piotrowski TChr,
Milujte sa! 26/2012 → Cirkev

Milujte sa!



Svetové dni mládeže v Madride, na ktorých sa zišli vyše dva milióny mladých katolíkov zo všetkých kútov sveta, boli jedinečným svedectvom viery pre Španielsko aj pre celý svet.

Pevní vo viere

Z mladých, ktorí prišli do Madridu, vyžarovala radosť, nádej a nadšenie živej viery v Krista. Tvorili jedno spoločenstvo Katolíckej cirkvi. Doposiaľ nikdy obyvatelia Madridu nevideli také množstvo mladých, ktorí sa modlia, spievajú, z ktorých vyžaruje opravdivá radosť, priateľstvo a pokoj. Mnohí prežili šok duchovného prebudenia. Príklad autentickej viery mladých dal mnohým Madridčanom nádej a istotu, že len tí, ktorí stavajú svoj život na viere v Krista, majú v srdci pokoj i životnú radosť a kráčajú po ceste, ktorá vedie k plnosti večného šťastia. „Bola to dojímavá udalosť v živote Cirkvi, skúsenosť bratstva, stretnutia s Kristom, zdieľania a prehlbovania viery, skutočný vodopád svetla,“ povedal po návrate do Vatikánu počas audiencie dojatý Svätý Otec Benedikt XVI.

Počas SDM mladí evanjelizovali svojou modlitbou a radostným prežívaním viery v Krista. Napríklad skupina írskej mládeže sa modlila pred Kostolom svätého Martina z Tours, ktorý sa nachádza neďaleko interrupčnej kliniky. Zrazu si všimli, že do kliniky vchádza mladý pár. Z krátkeho rozhovoru sa dozvedeli, že majú zámer vykonať interrupciu svojho počatého dieťaťa. Nadviazali hlbší rozhovor, sprevádzaný modlitbou, v dôsledku ktorého mladí rodičia odstúpili od zámeru usmrtiť svoje dieťa a rozhodli sa prijať ho s láskou.

Šesťdesiatpäť španielskych diecéz ponúklo pohostinstvo státisícom mladých zo 137 krajín sveta ešte pred príchodom do Madridu. Svedectvo ich radostnej viery natoľko ovplyvnilo miestnu mládež, že na SDM sa zúčastnil milión ďalších účastníkov zo samotného Španielska. Proti návšteve Svätého Otca a SDM protestovalo v centre Madridu niekoľko hodín asi 2000 ľavičiarov, anarchistov a homosexuálov, ktorí podporujú interrupciu, eutanáziu a antikoncepciu, čiže bojujú proti Desatoru. Títo zvláštne poobliekaní vyznávači a propagátori civilizácie smrti prišli z celého Španielska, ba i z iných častí Európy. Pohľad na ich tváre, vyžarujúce agresiu a nenávisť, bol žalostný v porovnaní s dvomi miliónmi radostných účastníkov SDM, prekypujúcich šťastím a priateľstvom. V kontexte všetkých udalostí SDM bol tento protest bezvýznamnou epizódou. Objektívnym pozorovateľom však dostatočne hmatateľne ukázal, nakoľko život bez Božích prikázaní ničí ľudskú dôstojnosť a mravy a napĺňa ľudí nenávisťou a netolerantnosťou.

16. augusta 2011 počas svätej omše na madridskom Plaza de la Cibeles kardinál Stanisław Ryłko, predseda Pápežskej rady pre laikov, ktorá bola zodpovedná za organizáciu SDM, slávnostne otvoril Svetové dni mládeže. Kardinál Ryłko všetkých privítal a zdôraznil, že heslo SDM v Madride: „Zakorenení a postavení na Ježišovi Kristovi, pevní vo viere“ (Kol 2, 7) je náročné a obsahuje konkrétny životný program. Povedal: „Viera je rozhodujúcim činiteľom v živote každého človeka. Všetko sa mení v závislosti od toho, či Boh existuje alebo nie. Viera je ako koreň, ktorý sa živí zo životodarného Božieho slova a zo sviatostí. Je to základ, skala, na ktorej je postavený život, spoľahlivý kompas, podľa ktorého sa riadia naše rozhodnutia a ktorý dáva nášmu životu jasný smer.“ Zhromaždení mladí mohli uvidieť relikvie blahoslaveného Jána Pavla II., ktorý založil SDM a je jedných z hlavných patrónov týchto stretnutí. Kardinál Ryłko dodal, že blahoslavený Ján Pavol II. je duchovne prítomný a každému z nás adresuje výzvu: „Nebojte sa! Zvoľte si v živote Krista a nájdete vzácnu perlu evanjelia, za ktorú sa oplatí dať všetko!“

Buďte opatrní a múdri

18. augusta 2011 priletel do Madridu Svätý Otec Benedikt XVI., ktorý počas svätej omše na Plaza de la Cibeles povzbudil zhromaždenú mládež, aby počúvala slová Krista, ktorý sa nám prihovára skrze každodennú modlitbu, texty evanjelia a učenie Cirkvi: „Drahí mladí, skutočne počúvajte Pánove slová, aby boli vo vás ,duch a život‘ (Jána 6,63), korene, ktoré živia vaše bytie, kritériá správania, ktoré nás pripodobňujú osobe Krista: byť chudobní duchom, hladní po spravodlivosti, milosrdní, čistého srdca, šíritelia pokoja. Robte to každý deň, pravidelne, ako sa to robí so skutočným Priateľom, ktorý nás nepodvedie a s ktorým chceme zdieľať životnú cestu. Viete veľmi dobre, že keď nekráčame vedľa Krista, ktorý nás vedie, blúdime po iných cestách, ako napríklad po cestách našich slepých a egoistických pudov, lichotivých a zaujímavých lákadiel, ktoré však vo vnútri zanechávajú prázdno a frustráciu.“

Ak sa budeme každý deň vytrvalo modliť, čerpať zo sviatostí zmierenia a Eucharistie, budeme stavať svoj život na Kristovi. Potom „bude váš život nielen pevný a stabilný, ale prispeje k nasmerovaniu Kristovho svetla na vašich vrstovníkov a na celé ľudstvo a takto ukáže reálnu alternatívu tým všetkým, ktorí sa v živote stratili... Áno, je mnoho tých, ktorí veria, že sú bohovia, a myslia si, že nepotrebujú korene ani základy, ktorými nie sú oni sami. Sami by chceli rozhodovať o tom, čo je pravda a čo nie, čo je dobré alebo zlé, spravodlivé alebo nespravodlivé; rozhodovať o tom, kto je hoden žiť a koho možno obetovať na oltári iných perspektív; vždy robiť len náhodné kroky, ktorým chýba jasný smer, a nechať sa viesť chvíľkovým impulzom. Tieto pokušenia sú vždy pascou... My, naopak, dobre vieme, že sme boli stvorení ako slobodné bytosti na Boží obraz, pretože sme protagonistami pri hľadaní pravdy a dobra, sme zodpovední za svoje skutky, a nielen ich slepí vykonávatelia, sme tvoriví spolupracovníci pri úlohe skrášľovať a starať sa o stvorené diela. Boh chce mať zodpovedného spoločníka, niekoho, kto s ním môže viesť dialóg a milovať ho.

Prostredníctvom Krista to môžeme skutočne dosiahnuť a ak budeme zakorenení v ňom, dáme krídla našej slobode. Nie je práve toto dôvodom našej veľkej radosti? Nie je práve toto pevnou pôdou pod stavbu civilizácie lásky a života, ktorá bude schopná poľudštiť každého človeka? Drahí priatelia, buďte opatrní a múdri, vybudujte svoj život na pevnom základe, ktorým je Kristus. Táto múdrosť a opatrnosť povedie vaše kroky, nič vás nezastraší a vo vašom srdci zavládne pokoj. Vtedy budete požehnaní, šťastní a vaša veselosť nakazí aj ostatných. Budú sa pýtať, aké je tajomstvo vášho života, a zistia, že skala, ktorá podopiera celú budovu a o ktorú sa opiera celá vaša existencia, je sám Kristus, váš priateľ, brat a Pán, Boží Syn, ktorý sa stal človekom... On zomrel za nás a vstal z mŕtvych, aby sme mali život, a teraz, z Otcovho trónu, žije a je blízko všetkým ľuďom, pričom sa neustále s láskou stará o každého z nás.“

Hľadaj pravdu, kým si mladý

19. augusta na stretnutí s mladými univerzitnými pedagógmi v Bazilike San Lorenzo v paláci El Escorial Benedikt XVI. povedal, že hlavným povolaním človeka a úlohou univerzity je hľadať pravdu. „Kresťanská viera hovorí o Kristovi ako o Logose, skrze ktorého bolo všetko stvorené (porov. Jána 1, 3), a o ľudskej bytosti, stvorenej na Boží obraz a podobu. Táto dobrá zvesť objasňuje racionalitu prítomnú v celom stvorení,“ a preto človek pomocou svojho rozumu môže spoznať racionalitu existujúcu vo svete a dospieť k poznaniu existencie Boha. Benedikt XVI. zdôraznil, že „mladosť je výnimočným časom na hľadanie a na stretnutie sa s pravdou. Ako už Platón povedal: ,Hľadaj pravdu, kým si mladý, pretože ak to nebudeš robiť, potom sa ti vyšmykne z rúk‘ (Parmenide, 135d)“. Benedikt XVI. ďalej povedal, že „cesta k plnej pravde si vyžaduje celú ľudskú bytosť: je to cesta inteligencie aj lásky, rozumu i viery. Nemôžeme pokročiť v poznaní niečoho, ak nás nebude pobádať láska, a nemôžeme milovať, ak v tom nespozorujeme niečo rozumné, pretože ,inteligencia a láska nie sú vzájomne oddelené: láska je bohatá na inteligenciu a inteligencia je plná lásky‘ (Caritas in veritate 30). Ak sú spojené pravda a dobro, potom sú takisto spojené aj poznanie a láska“. Úprimné a vytrvalé hľadanie pravdy vedie vždy k pochopeniu, že plnosť pravdy je v osobe Ježiša Krista, pravého Boha, ktorý sa pre nás a pre našu spásu stal skutočným človekom.

Počas SDM boli ulice Madridu plné skupín mladých ľudí, odlišujúcich sa farbami svojich štátnych vlajok, ktoré prekypovali nadšením viery a navzájom sa zdravili spevom a výkrikmi. Po ranných katechézach a svätých omšiach, ktoré sa konali v jednotlivých jazykových skupinách v určených kostoloch a pastoračných centrách, sa po obede mladí vybrali do centra Madridu a do najväčšieho madridského parku Retiro. Stálo tam vyše 200 spovedníc, pri ktorých stáli dlhé rady mladých, ktorí sa chceli vyspovedať. V jednej z týchto spovedníc Svätý Otec vyspovedal štyroch ľudí: dvoch po francúzsky, jedného po taliansky a jedného po nemecky.

V parku Retiro bolo možné v tichosti adorovať Ježiša v Najsvätejšej sviatosti, oboznámiť sa s rôznymi náboženskými hnutiami, rehoľnými spoločenstvami a hľadať svoje povolanie. Státisíce mladých sa spovedalo v parku, ako aj v mnohých madridských kostoloch, v ktorých sa zároveň konala aj poklona Najsvätejšej sviatosti.

Tajomná múdrosť kríža

V piatok večer 19. augusta sa konala pobožnosť krížovej cesty, ktorej zastavenia sa nachádzali na uliciach. Boli to ozajstné umelecké diela zo 17. a 18. storočia, ktoré na túto príležitosť priviezli zo starobylých kostolov z celého Španielska. Na záver krížovej cesty na Plaza de la Cibeles Svätý Otec Benedikt XVI. prehovoril k účastníkom pobožnosti o zmysle a hodnote utrpenia. Svojím utrpením a smrťou nám Kristus dal „istotu, že Boh nie je niekým, kto je človeku a jeho údelu vzdialený či odcudzený. Naopak, on sa stal jedným z nás, ,aby mohol spolu s človekom súcitiť, spolu trpieť spôsobom veľmi reálnym, a to v tele a krvi… Odtiaľ vstúpil do každého ľudského utrpenia ten, kto sa naplno na tomto utrpení podieľa a spolu ho znáša; odtiaľ do každého utrpenia preniká ,consolatio‘, útecha z prítomnej súcitnej, spolu trpiacej Božej lásky, a spolu s ňou vychádza hviezda nádeje‘ (Spe salvi 39)“. Svätý Otec vyzval zhromaždených mladých: „Neprechádzajte nevšímavo okolo ľudského utrpenia, kde vás očakáva Boh, aby ste zo seba ponúkli to najlepšie: svoju schopnosť milovať a súcitiť.“ Svätý Otec vysvetlil, že Ježiš Kristus nás chce naučiť tajomnej múdrosti kríža: „Trpieť s druhým, trpieť za druhých; trpieť z lásky k pravde a spravodlivosti; trpieť pre lásku a s cieľom stať sa skutočne milujúcou osobou – to sú podstatné základy ľudskosti, ktorých zanechanie by človeku prinieslo skazu.“ Svätý Otec povedal, že „kríž nebol výsledkom neúspechu, ale spôsobom, ako prejaviť lásku, ktorá pristupuje až k tomu najbezhraničnejšiemu darovaniu vlastného života. Otec chcel milovať ľudí v objatí svojho Syna ukrižovaného z lásky. Kríž vo svojej forme a vo svojom význame predstavuje lásku Otca a Krista k ľuďom. V ňom rozpoznávame ikonu zvrchovanej lásky, v ktorej sa učíme milovať to, čo miluje Boh, a tak, ako on miluje. Toto je dobrá zvesť, ktorá vracia svetu nádej“.

Aby sa nikdy neodlúčili od teba!

V sobotu 20. augusta sa napoludnie začali zhromažďovať mladí na vojenskom letisku Cuatro Vientos na nočnú vigíliu a na nedeľnú svätú omšu, ktorou sa zakončili SDM v Madride. Boli to najteplejšie dni leta, keď teplota dosiahla až 40oC. Večer po príchode Svätého Otca o 21:15 sa na oblohe ukázali ťažké tmavé mraky. Zdvihol sa silný vietor a začalo prudko pršať. Dva milióny zhromaždených mladých ľudí privítalo dážď ako dar z neba radostnými výskokmi, spevom a skandovaním: „Toto je pápežova mládež.“ Svätý Otec nemohol kvôli silnému vetru a dažďu predniesť svoj príhovor, ale zostal so všetkými, až kým sa búrka neskončila. Dáždniky nepomáhali – všetci, vrátane Svätého Otca, boli úplne premoknutí. Keď vietor stíchol a prestalo pršať, nadišla najdôležitejšia chvíľa večera: vyloženie Najsvätejšej sviatosti a adorácia. Dva milióny mladých ľudí tridsať minút v úplnom tichu a na kolenách adorovalo Ježiša prítomného v Najsvätejšej sviatosti. V tom čase vial jemný teplý vietor, ktorý dokonale vysušil premočené oblečenie všetkých prítomných. Na záver tejto nádhernej adorácie vyslovil Benedikt XVI. slová modlitby, v ktorej zasvätil mladých celého sveta Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu: „Vo vrúcnej modlitbe ich zasväcujem tvojmu Srdcu, aby zakorenení a postavení na tebe zostali navždy tvoji, v živote aj vo smrti, a nikdy sa od teba neodlúčili!“ Svätý Otec chcel presvedčiť mladých, že len ak budú pevne spojení s Kristom, budú môcť premieňať svet silou jeho Ducha.

Odovzdávajte iným radosť vašej viery!

Okolo polnoci sa dvojmiliónový zástup mladých uložil na nočný odpočinok. Vojenské letisko Cuatro Vientos sa premenilo na najväčšiu nocľaháreň sveta. Nedeľné ráno privítalo spiacu mládež krásnym slnečným počasím. Po provizórnej rannej hygiene sa začala modlitbová príprava na vrcholnú chvíľu SDM, ktorou bola slávnostná svätá omša, ktorú celebroval Svätý Otec Benedikt XVI.

Svätý Otec vo svojej homílii hovoril o poklade viery. Zdôraznil: „Viera presahuje jednoduché empirické alebo historické údaje a je schopná uchopiť tajomstvo Kristovej osoby v jej hĺbke. Viera ale nie je ovocím námahy človeka, jeho rozumu, ale je Božím darom... Má svoj pôvod v iniciatíve Boha, ktorý nám odhaľuje svoju intimitu a pozýva nás k účasti na svojom božskom živote.“

Pápež vysvetľoval, že viera predpokladá osobný vzťah s Kristom, priľnutie k nemu celou svojou bytosťou, svojou inteligenciou, vôľou aj citmi. Viera vedie k nasledovaniu Krista, a preto sa „viera musí upevniť a rásť, musí sa stávať hlbšou a zrelšou, a to v miere, v akej sa posilňuje vzťah s Ježišom, blízkosť s ním“. Takúto cestu dozrievania vo viere musia prejsť všetci, podobne ako ju musel prejsť svätý Peter a ostatní apoštoli.

Svätý Otec sa obrátil na mladých: „Dnes sa Kristus obracia na vás s rovnakou otázkou, ktorú položil apoštolom: ,Za koho ma pokladáte vy?‘ Odpovedajte mu veľkodušne a s odvahou, ako to zodpovedá mladému srdcu, ktoré máte. Povedzte mu: Ježišu, ja viem, že ty si Boží Syn, že si dal svoj život za mňa. Chcem ťa verne nasledovať a nechať sa viesť tvojím slovom. Ty ma poznáš a miluješ ma. Dôverujem ti a celý svoj život odovzdávam do tvojich rúk. Chcem, aby si ty bol silou, ktorá ma podopiera, radosťou, ktorá ma nikdy neopúšťa.“

Benedikt XVI. pripomenul slová, ktoré Ježiš povedal o Cirkvi: „,A ja ti hovorím: Ty si Peter, skala, a na tejto skale postavím svoju Cirkev.‘ Čo to znamená? Ježiš vybuduje Cirkev na skale Petrovej viery, ktorý vyznáva Kristovo božstvo. Cirkev nie je obyčajná ľudská inštitúcia ako ktorákoľvek iná, ale je úzko spojená s Bohom. Sám Kristus o nej hovorí ako o ,svojej‘ Cirkvi. Nie je možné oddeliť Krista od Cirkvi, ako nemôžeme oddeliť hlavu od tela (porov. Prvý list Korinťanom 12, 12). Cirkev nežije sama zo seba, ale z Pána. On je prítomný uprostred nej a dáva jej život, pokrm a silu.“

„Drahí mladí,“ pokračoval pápež, „dovoľte mi, ako Petrovmu nástupcovi, pozvať vás k tomu, aby ste posilnili túto vieru, ktorú nám odovzdali apoštoli, a postavili Krista, Božieho Syna, do stredu svojho života. Dovoľte mi, aby som vám tiež pripomenul, že nasledovať Ježiša vo viere znamená kráčať s ním v spoločenstve Cirkvi. Nemôžete nasledovať Ježiša sami. Kto podľahne pokušeniu kráčať ,na vlastnú päsť‘ alebo prežívať vieru podľa individualistickej mentality, ktorá prevláda v spoločnosti, riskuje, že nikdy nestretne Ježiša Krista, alebo uviazne v tom, že bude nasledovať jeho falošný obraz. Mať vieru znamená oprieť sa o vieru tvojich bratov a zároveň, že tvoja viera je oporou pre vieru iných. Prosím vás, drahí priatelia, aby ste milovali Cirkev, ktorá vás zrodila vo viere, ktorá vám pomohla lepšie poznať Krista a objaviť krásu jeho lásky. Základný význam pre rast vášho priateľstva s Kristom má pochopenie dôležitosti vášho radostného začlenenia sa do života farností, komunít a hnutí, ako aj pravidelná účasť na nedeľnej Eucharistii, časté pristupovanie ku sviatosti zmierenia, pestovanie modlitby a rozjímania o Božom slove... Nenechajte si Krista iba pre seba! Odovzdajte iným radosť svojej viery... Aj vás čaká výnimočná úloha byť Kristovými učeníkmi a misionármi 
v iných krajinách.“

„Choďte a učte všetky národy“ (Mt 28, 19)

Po modlitbe Anjel Pána Svätý Otec vyhlásil, že ďalšie Svetové dni mládeže sa budú konať v roku 2013 v Brazílii v Rio de Janeiro a ich mottom budú Ježišove slová: „Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého“ (Matúša 28, 19). Zatiaľ čo španielska mládež odovzdávala Brazílčanom kríž a ikonu Panny Márie SDM, Svätý Otec zveril všetkým prítomným veľkú úlohu: „Neste do celého sveta poznanie Krista a jeho lásku. On chce, aby ste boli jeho apoštolmi v 21. storočí a poslami jeho radosti. Nesklamte ho! Ďakujem.“

V záverečnom pozdrave Svätý Otec mladých vyzval po francúzsky: „Kristus dnes chce, aby ste boli zakorenení v ňom a aby ste svoj život budovali spolu s ním na skale, ktorou je on sám. Posiela vás, aby ste boli odvážni, autentickí a dôveryhodní svedkovia bez komplexov! Nebojte sa byť katolíkmi a vždy, jednoducho a úprimne svedčiť o tom vo svojom okolí. Nech má Cirkev vo vás a vo vašej mladosti radostných misionárov dobrej zvesti.“

„Moji drahí priatelia,“ povedal po nemecky, „viera nie je teória. Znamená vstúpiť do osobného vzťahu s Ježišom a prežívať priateľstvo s ním v spoločenstve s inými, v spoločenstve Cirkvi. Odovzdajte Ježišovi celý svoj život a pomôžte svojim priateľom, aby našli prameň života, ktorým je Boh. Nech vás Pán urobí radostnými svedkami svojej lásky.“

Po portugalsky Svätý Otec vyzval mladých, aby sa cítili byť „ľuďmi, ktorí idú proti prúdu spoločnosti, v ktorej vládne relativizmus a ktorá sa zrieka hľadania a vlastnenia pravdy. Práve v tejto jedinečnej chvíli dejín, plnej veľkých výziev a možností, vás Pán posiela, aby vďaka vašej viere naďalej zaznievala Kristova dobrá zvesť po celej zemi“.

Poľským mladým zveril Svätý Otec osobitnú úlohu: „Drahí mladí Poliaci, silní vo viere, zakorenení v Kristovi, nech vo vás prinášajú ovocie talenty, ktoré ste počas týchto dní dostali od Boha. Buďte jeho svedkami. Neste iným posolstvo evanjelia. Svojou modlitbou a príkladom života pomáhajte Európe nájsť jej kresťanské korene.“

Treba si všimnúť názor Davida Hatch-wella, podpredsedu Židovskej komunity v Madride, ktorý sa vyjadril, že SDM v Madride boli „totálnym úspechom“. Zdôraznil, že to bola najväčšia udalosť v dejinách Madridu, a posolstvo Benedikta XVI., ktoré tu predniesol, má univerzálny význam. Súhlasil s pápežom, že v konfrontácii s morálnym relativizmom v modernej spoločnosti sú hodnoty neodmysliteľne potrebné na to, aby ľudia mohli veriť a žiť podľa svojho morálneho presvedčenia. Podčiarkol aj ďalší, veľmi dôležitý aspekt pápežovho posolstva – že nesmieme žiť pod tyranskou nadvládou individualizmu, pretože neexistuje absolútne ľudské ja, ale že dnes sú nevyhnutne potrebné duchovné hodnoty, spoločné všetkým a vzájomná služba. Zdôraznil, že Židia a kresťania majú spoločné hodnoty, pretože Ježiš bol Žid, tak isto ako aj prví kresťania.

Polícia neskrývala prekvapenie z toho, že nezaznamenala nijaké prípady opitosti či narušovania verejného poriadku a jej úloha sa obmedzila len na usmerňovanie pohybu pútnikov. Svetové dni mládeže v Madride boli bezpochyby udalosťou, ktorá prispela k posilneniu viery, obráteniu a premene sŕdc veľkého počtu ľudí, ktorých pozná len Boh.

P. Mieczysław Piotrowski TChr



Objednaj

Ak máte záujem o stiahnutie časopisu vo formáte PDF

  • Prihlás sa, ak už si registrovaný a časopis odoberáš
  • Objednaj, ak ešte nie si registrovaný


The above article was published with permission from Milujte sa! in February 2018.





Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské