Články kresťanské. Milujte sa! Články kresťanské - Milujte sa
Ja som Pán Boh tvoj. Nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ktorým by si sa klaňal                Nevezmeš meno Božie nadarmo                Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni                Cti otca svojho i matku svoju                Nezabiješ                Nezosmilníš                Nepokradneš                Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu                Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho                Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho               
Slovenská verziaKresťanský portál

Kresťanské zdroje

 
Láska je trpezlivá
   

Autor: Hanna a Xavier Bordasovci,
Milujte sa! 62/2019 → Rodina

Milujte sa!



„Láska“ je prvé a najdôležitejšie slovo manželskej prísahy. Pre manželov je manželstvo cestou k svätosti, ktorá im poskytuje najlepšie podmienky na rast v láske k Bohu a blížnym, až po úplné zjednotenie s Bohom.

Láska je trpezlivá

Ježiš nám dáva nové prikázanie, aby sme sa milovali tak, ako nás miluje on sám (porov. Jn 13, 34), a preto sa novomanželia manželskou prísahou zaväzujú toto prikázanie uskutočňovať vo svojom spoločnom živote. O láske sa veľa napísalo, ale nikto ju neopísal tak nádherne ako svätý Pavol v Prvom liste Korinťanom (pozri 13, 4 – 7). Stojí za to zamyslieť sa nad jednotlivými vetami tohto hymnu, ktorý je posolstvom aj pre nás.

Trpezlivosť ako meno lásky

Prvú vetu Hymnu na lásku dobre poznáme: „Láska je trpezlivá.“ Keďže sa trpezlivosť uvádza ako prvá vlastnosť lásky, môžeme povedať, že je akoby jej prvým menom. Všimnime si, že koreň tohto slova (a to nielen v slovenčine) sa spája s utrpením. Ide o postoj znášania nielen nepriaznivých vonkajších okolností, ale aj o znášanie inakosti a ťažkostí vyplývajúcich z charakteru a očakávaní blížneho. Veľa rozchodov a rozvodov má korene v nedostatku vzájomnej trpezlivosti snúbencov či manželov. Svätá Katarína Sienská nám radí: „Teraz ti poviem, že vďaka blížnemu môžeme v sebe pestovať cnosť trpezlivosti práve vtedy, keď znášame krivdu, ktorú nám spôsobil…“ (svätá Katarína Sienská: Dialóg o Božej Prozreteľnosti).

Zo skúsenosti vieme, že aj vtedy, keď obdobie snúbenectva prebiehalo bez konfliktov, takmer hneď po svadbe dochádza k nezhodám vyplývajúcim z rozdielnosti charakterov. Vo všeobecnosti sa týkajú predstavy o manželstve a rodine, manželskom partnerovi, jeho rodičoch a neraz aj pohlavnosti, pretože pôvodné očakávania boli iné. Spoločný život však nie je zasľúbenou zemou oplývajúcou mliekom a medom, ale „drinou na úhore“, ktorú manželia prijali ako úlohu. Tento príslovečný „úhor“ treba postupne obrábať a plieť, aby sa postupne zmenil na úrodnú zem.

Boh nás učí trpezlivosti

Vzorom pre nás je vždy „zhovievavý“ Boh (Ex 34, 6; Nm 14, 18). Často zakúšame, že čím viac sa privinieme k Bohu, tým viac nás zaskakuje svojou nekonečnou trpezlivosťou a milosrdenstvom. Božia trpezlivosť s nami svedčí o sile Božej lásky. Podobne aj Panna Mária, naša najtrpezlivejšia Matka, je pre každého z nás najdokonalejším príkladom trpezlivosti vo vzťahu k Bohu aj blížnym. Svätý Jozef sa snažil nasledovať Máriin postoj v situáciách, ktoré boli skúškami viery, tým, že trpezlivo a v tichosti srdca znášal ťažkosti. Okrem iného sa to prejavilo vtedy, keď po troch dňoch našli Ježiša v chráme.

Mária, naša najtrpezlivejšia Matka, je pre každého z nás najdokonalejším príkladom trpezlivosti vo vzťahu k Bohu aj blížnym.

Skôr či neskôr sa v manželstve prejaví netrpezlivosť, predovšetkým vtedy, keď sa rozsype náš idealizovaný obraz manželského partnera. Chceme, aby všetko bolo – jednoducho povedané – dobre, aby naše vzťahy boli dobré a náš egoizmus uspokojený. Poznáme to z vlastnej skúsenosti: zvýšený tón hlasu, odutá tvár, ďalšie psychofyzické reakcie, hnev, sťažovanie sa, pýcha („veď mám predsa pravdu“).

„Svätosť je v každodennom živote, v znášaní toho, čo je malé a skromné; v ďakovaní za to, čo je nudné a únavné.“ (Pán Ježiš Alícii Lenczewskej)

Aj po rokoch spoločného života naďalej zápasíme s problémom netrpezlivosti. Všetko môže byť podnetom k nervozite. Často sú to veci, ktoré si ani neuvedomujeme. Vyplýva to z mnohých príčin: rôznosti temperamentov a spôsobu reagovania, kultúrnej rozdielnosti, zvykov z pôvodnej rodiny, osobných návykov v oblasti presnosti, poriadku, financií a plánovania výdavkov, ba aj z rozdielnosti v plánovaní voľného času. Stále sa treba učiť prijímať blížneho takého, aký je, a celkom obyčajne s ním byť a modliť sa zaňho. Ježiš povzbudil Alíciu Lenczewskú takýmito slovami: „Buď k ľuďom, ktorých ti posielam, taká ako ja: vytrvalo miluj, cháp ich, buď nekonečne trpezlivá a ochotná urobiť všetko, aby si zachránila a pozdvihla ich duše“ (Świadectwo 211). Keď na nás začnú doliehať ťažkosti bežného života, spomeňme si, že vo sviatosti manželstva sme do svojho vzťahu pozvali Ježiša Krista, ktorý je naozaj prítomný v našom manželstve. Niekedy je dobré pozrieť sa doma na kríž zavesený na stene a uvedomiť si, že nás zachránila Ježišova obeta, takže vďaka jeho moci môžeme vždy povstať z pádu.

»Prečítajte si viac:
Obchod PDF: https://pdf.milujciesie.org.pl/sk/
Predplatné: milujtesa.org/#dar





The above article was published with permission from Milujte sa! in October 2020.








Prečítajte si ďalšie kresťanské články v slovenskom jazyku





Navrchol

Odporucit stranku znamemu!


Články kresťanské