Христианский Форум Форум. Христианство. Православие. Католицизм.
Я Господь, Бог твой, Который вывел тебя из земли Египетской, из дома рабства; да не будет у тебя других богов пред лицем Моим                Не делай себе кумира и никакого изображения того, что на небе вверху, и что на земле внизу, и что в воде ниже земли; не поклоняйся им и не служи им, ибо Я Господь, Бог твой                Не произноси имени Господа, Бога твоего, напрасно, ибо Господь не оставит без наказания того, кто произносит имя Его напрасно                Помни день субботний, чтобы святить его; шесть дней работай и делай [в них] всякие дела твои, а день седьмой - суббота Господу, Богу твоему                Почитай отца твоего и мать твою, [чтобы тебе было хорошо и] чтобы продлились дни твои на земле, которую Господь, Бог твой, дает тебе                Не убивай                Не прелюбодействуй                Не кради                Не произноси ложного свидетельства на ближнего твоего                Не желай дома ближнего твоего; не желай жены ближнего твоего, [ни поля его,] ни раба его, ни рабыни его, ни вола его, ни осла его, [ни всякого скота его,] ничего, что у ближнего твоего               
На русском Христианский портал

УкраїнськоюУкраїнською

Дополнительно

 
Re[18]: Солнцепек-6
   
Re[18]: Солнцепек-6
Отправитель: Віталій 25-12-2022 15:23

когда это слово стало именем собственном, когда этим словом начали называть конкретную территорию?
У нашего петушка еще и память, как у рыбки гуппи? На еще раз:

Перша письмова згадка назви «Україна» (1187 р.)

За словами авторитетного українського дослідника Сергія Шелухіна, походження слова «країна», «вкраїна», «Україна» втрачається в пітьмі античних століть. Всі три назви «Країна, Вкраїна і Україна» можна зустріти в Іпатієвському літописі і набуло широкого вжитку серед українського народу в його живій і письмовій мові. У Іпатієвськой літописі під 1187 роком читаємо - Україна; під 1189 р. - Україна, а в Єрмолаєвському списку - Країна; під 1213 р. - Україна; під 1268 р. - Україняне; під 1280 р. – Вкраїна.

Отже, перша згадка в літописі назви «Україна» пов’язане зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича, який проявив себе наполегливим оборонцем не тільки Переяславщини, а й Київщини, Чернігівщини і українських земель взагалі від нападів половців. Таким чином, перша згадка назви «Україна» у Київському літописі відноситься до Південної Русі, тобто до Київщини, Переяславщини і Чернігівщини. В цій самій літописі під 1189 р. названо «Україну Галичську». «У не менш важливому джерелі – Галицько-Волинському літописі (під 1213 р.) відмічається, що коли галицько-волинський князь Данило Романович зі своїм військом звільнив і приєднав до своєї держави «Брестій, Угровеськ, Верещин, Столпе, Комів і усю Україну». Україною тут літописець назвав північно-західні землі Галичини й Волині». Під 1279 р. Галицько-Волинський літописець повідомляє, що галицький князь Лев Данилович, здійснив похід на Західний Буг, відвоював у Польщі українські землі. Отже, назва «Україна» застосовується і відносно Волинської землі.

Вважаючи усі три назви (Країна, Вкраїна та Україна) синонімами, які мають одне слов’янське і українське походження, С. Шелухін виділяє їх загальне коріння «кра». Зважаючи на те, що київський літописець вніс на початок своєї хроніки довідки із грецької хроніки Георгія Амартола в перекладі на слов’яно-українську мову, С. Шелухін вважає старослов’янське «кра» перекладом слова tmhma, що означає «відрізок», «шматок», «відрізаний шматок землі». Цей корінь можливо зустріти в українських словах «краяти», «кравець», на російській «кроить», словенському krajat, чеською krajeti. Отже, С. Шелухін тлумачить поняття «Україна» як «окрема, тобто відрізана земля», роблячи наголос, що ця назва має бойове походження, тобто свідчить про те, що нашим пращурам потрібно було відвойовувати землю у ворога – загарбника.
http://perejaslav.org.ua/istoria/persha-pismova-zgadka-ukrayna.html

Читать всю тему 

Данная тема закрыта для написания новых сообщений.





Рекомендуйте эту страницу другу!






Подписаться на рассылку




Христианские ресурсы

Новое на форуме

Проголосуй!